reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

reklama
Salatka z Kuskusem
Skladniki:
*szklanka kuskus
*cebula
*duzy pomidor
*pol zielonego ogorka
*szczypiorek
*pietruszka zielona
*koperek
*mieta
*sok z polowy cytryny
*lyzka koncentratu pomidorowego
*sol, pieprz
Przygotowanie:
Szklanke kuskusu zalac wrzaca woda, przykryc i zostawic do napecznienia ok 15 minut. W miedzy czasie rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyna niej cebule pokrojona w kostke, gdy ta sie zrumieni dodac lyzke koncentratu pomidorowego. Przesmazyc do momentu az koncentrat zacznie pachniec, po czym dodac do kuskusu. Gdy kuskus bedzie zimny dodac pokrojonego w drobna kostke ogorka i pomidora oraz zielenine. Doprawic sokiem z cytryny sola i pieprzem, Wstawic do lodowki by smaki sie polaczyly.

A i mam pytanie zalozylam bloga kulinarnego czy moge tam umiescic przepisy stad te ktore wyprobowalam i do ktorych mam zdjecia???

 
Pewnie juz znacie ten szybki prosty i tani przepis na ciasto, ale dla tych co nie znaja podaje

Skladniki:
*gotowy biszkopt
*truskawki
*krem budyniowy
*tortengus lub galaretka
*bita smietana
*mleko

Przygotowanie:
Krem budyniowy wystarczy polaczyc z zmnym mlekiem i miksowac do uzyskania gestej masy, ktora nalezy wylozyc na biszkopt

Na budyniu ulozyc umyte, polowki truskawek

Calosc zalac gusem lub galaretka i schlodzic w lodowce

Gdy galaretka stwardnieje, pokroic udekorowac bita smietana, ktora idealnie wspolgra z truskawkami i mozna sie zajadac
 
KOSZYCZKI NADZIEWANE

50g kwaśnej śmietany
szklanka mleka
3 żółtka
200g mąki
sól
szklanka oleju

Żółtka rozkłócić ze śmietaną i rozprowadzić mlekiem. Wsypać mąkę i mikserem wymieszać ciasto, aby nie było grudek. Powinno być gęstsze niż na naleśniki. W wysokim garnuszku rozgrzać olej. Łyżkę wazową zanurzyć w gorącym oleju, aby się rozgrzała. Następnie gorącą włożyć do ciasta, uważając, aby nie dostało się ono do łyżki. Oblepioną ciastem łyżkę natychmiast zanurzyć w tłuszczu. Po chwili wyjąć, odsączyć, następnie zdjąć koszyczek. Koszyczki można nadziewać dowolnie, np. sałatkami z mięsa, zapiekanymi warzywami, twarożkiem, owocami itp.
 
reklama
kobietki, jak przyrzadzacie salate? ja jem labo na kanapce, albo ze smietana do obiadu. ta ostatnia jednak nie jest dietetyczna, wiec jestem otwarta na nowe propozycje. i jeszcze tez napiszcie o szpinaku, zwlaszcza surowym
 
Do góry