reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

reklama
to ja zgodnie z tytulem wątku podam przepis na pyszną salatkę:tak:
SAŁATKA Z ANANASEM
seler z marchewką (słoik)trochę posiekać
ananas(puszka)pokroić w kosteczkę
30dkg szynki konserwowej(pokroić w kosteczkę)
por(poszatkować)
2 sosy salatkowe wloskie
majonez
Wszystkie skladniki wymieszać na koniec dodać 2 sosy wlosikie rozmieszane w szklance z 3 lyżkami majonezu, Wymieszać i gotowe.

taką wersję robilam na urodziny Oli a dziś troche pozmienialam skladniki (tzn nie dalam marchewki i ananasa a dalam ugotowane jajko i też jest pyszna):tak:
 
Książka kucharska dla mężczyzn: przepis na ciastoSzarlotka
1' Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę, następnym razem uważaj!
2' Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia.
3' Wytrzyj podłogę, następnym razem bardzie uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek.
4' Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka.
5' Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać.
6' Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka, a dokładnie tylepotrzeba na szarlotkę.
7' Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziemy dodawać mąkę.
8' Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki.
9' Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania.
10' Weź szybciutko prysznic!
11' Weź 4 jabłka i ostry nóż.
12' Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznijobierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!
13' Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy 2 jabłek, więc niewolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy.
14' Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.
15' Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę bo jak zaschnie to nie domyjesz!
16' Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.
17' Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik.
18' Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Po prostu otwórz okno i piekarnik.
19’ Po tych traumatycznych przezyciach pozostaje tylko schlodzona zubrowka i sok jablkowy - smacznego
 
ssuuuuuppeer!!!!!!!!!

choc moj P jest lepszy w pieczeniu, niz gotowaniu, t zn lubi mi pomagac, sam nie piecze:-D
 
Przepis na moje przepyszne kruche ciasteczka :rofl2:

Kruche ciasteczka

*mąka pszenna 2 szklanki;
*mąka ziemniaczana 1,1/2 szklanki;
*kakao 3/4 szklanki (można dać trochę więcej to będą bardziej czekoladowe);
*margaryna lub masło 1 kostka ok 25 dkg
*proszek do pieczenia 1 łyżeczka
*cukier waniliowy
*cukier puder 1 szklanka
*jajka (żóltka) 3 sztuki
*śmietana 3-4 łyżki stołowe
*marmolada lub czekolada

wykonanie

Do przesianej mąki pszennej i ziemniaczanej dodać kakao, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Przesiekać z kostką margaryny lub masła. Dodać do tego utarty cukier puder z trzema żółtkami oraz śmietanę następnie wyrobić dokładnie ciasto. Wstawić wyrobione ciasto do lodówki, aby się dobrze zmroziło. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość ok 5 mm nie może być zbyt cieńkie bo ciasteczka stracą ten smaczek :rofl2: piec w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni ok 15 minut trzeba pilnować, aby ciasteczka nie spiekły się za bardzo.

UWAGA!!! brytfanki nie smarujemy tłuszczem!!!!! Możemy wyłożyć pergaminem, ale nie jest to konieczne. Ja rozkładam ciasteczka na "surową" blache :tak: Po wyjęciu z pieca możemy dodatkowo ciasteczka posmarować czekoladą i posypać kokosem LUB przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasteczka marmoladą :tak: wychodzą równie pyszne jak z czekoladą.

SMACZNEGO!!!!!!
 
reklama
Do góry