reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

klavell ja robie kapuste z grzybami. Grzyby mocze w wodzie pare h,potem w niej je gotuje. Kapuste plucze w wodzie,ale nie za bardzo,bo lubie kwasny smak. Laduje to na patelni razem z ugotowanymi grzybami,lisciem laurowym,ziarnami pieprzu,kminkiem i troche tej gotowej przyprawy do kapusty(w kazdym sklepie kupisz, to tak jak do bigosu).Wszystko razem smaze, az smaki sie polacza,dodajac lyzke masla.Pycha

Ooo widze, ze mowa o pasztecikach. Napisze tez moj przepis:

ciasto:
2szklanki maki pszennej
12,5dag margaryny
jajko
2dag drozdzy
pol szklanki smietany
sol

Make posiekac na stolnicy z margaryna.Dodac pokruszone drozdze,jajko i smietane.Dobrze ciasto wyrobic i zostawic pod sciereczka na godzinke.Rozwalkowac na placki grubosci ok 1,5 cm. Maja byc w ksztalcie prostokata. Nalozyc na calosc plasko farsz i zwinac w rulon. Pokroic jak np kopytka sie kroi. Na blache,posmarowac rozbitym jajkiem i do pieca.150stopni na zloty kolor.

Farsz jajeczny(moj ulubiony)

12 gotowanych jajek pokroic drobniutko,dodac 1 surowe jajko,sol i peczek pokrojonego drobno szczypiorku.

farsz miesny

25dag wieprowiny lub drobiu, mala bulka,jajko,2dag masla i sredniej wielkosci cebula.Mieso ugotowac, cebule podsmazyc na patelni przez chwilke. Mieso z bulka i cebula zemlec w maszynce.Dodac jajko,posolic,popieprzyc.jesli masa jest ciut za rzadka, to dosypac trzeba troche bulki tartej.

Farsz pieczarkowy

80dag swiezych pieczarek, pokroic drobno i usmazyc na patelni z mala,drobno pokrojona cebulka.

Ostatnia edycja:
reklama
Moja mama robi pstrąga z pieczarkami. Dusi wszystko razem w brytfance. Suuuper
Jest sos grzybowy z ziemniaczkami. Można zrobić kompot lub zupę owocową. Chyba tradycyjnie jest z suszonych owoców, tak robi moja teściowa,a moja mama robi zupę jagodową. Zawsze można zrobić rybę na różne sposoby

Klavell pierogi chińskie to nic innego niż zrobione z ciasta drożdzowego jak na placek ttylko bardziej na słono. Farsz do tego jak do normalnych pierogów. Smażysz je na głębokim tłuszczu i tyle. Ty kiedys robiłas cos podobnego tylko inaczej to nazywałaś

A co do pasztecików to takie samo casto i farsz jak do w/w pierozków tylko rozwałkowujesz to ciasto , nakłdasz farsz i zwijasz jak roladę, kroisz w kawałki i do piekarnika aż będą rumiane.

Agulka ja na te pierogi chinskie mowie smazone kwiatki hyhy dokladnie robie tak jak piszesz, ale zlepiam je w ksztalt takiego kwiatka,gwiazki i smaze. Pycha!nawet chyba tez podawalam kiedys przepis na to.

No troche babraniny jest:baffled:. Bo to taka gotowana mielona rybka ( taki pokazny pulpet gotowany w wywarze a potem oblany galareta i przystrajany. wieczorem moge dac ci przepis bo teraz Stasiek nie daje mi sie skupic:wściekła/y:.

Ze mną juz jest gorzej bo przeczytałam ... "trochę baraniny" ...i tak się zdziwiłam:szok::szok::szok::szok::-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D będę czekała może spróbuję zrobić a dobre to jest ?

Ze mną juz jest gorzej bo przeczytałam ... "trochę baraniny" ...i tak się zdziwiłam:szok::szok::szok::szok::-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D będę czekała może spróbuję zrobić a dobre to jest ?
hehhe taka ryba z baraniny;-):-D:-D Nie no z dorsza albo tolpygi - po pdobno najlepsza na galantyne!
Jak lubisz gotowane pulpety z ryby w galarecie to bedzie ci smkowac. I jak nie lubisz pitolic sie wyjmowaniem osci przy jedzeniu to tez. Mnie tam srednio smakuje ale moj tata i dziadek z babcia sie objadaja:tak:

reklama
Do góry