reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

Polecam ciasto o smaku bounty!Upieklam i w 2 dni zniknelo! Spod jest mocno czekoladowy,wilgotny, nie trzeba nasaczac, a masa kokosowa jest leeeeeeeeeeepsza niz ta w batoniku :-D

Masa Kokosowa
0,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
100 gram masła
300 gram kokosu
tabliczka białej czekolady
zagotować mleko i cukier,dodać wiórki kokosowe i gotować aż masa zgęstnieje-ok 10-15 minut ,czesto mieszac.
masło z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej i dodać do masy kokosowej
ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

Spod czekoladowy
65 gram kakao
400 gram cukru
225 gram maki
3 lyzeczki proszku do pieczenia

2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
pol szklanki oleju
szklanka mleka
szklanka wrzacej wody
Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy. Ciasto piec w 180 stopniach, wstawić do nagrzanego juz piekarnika.

Na mase kokosowa wylac polewe czekoladowa.
 
reklama
monia nie nie. Spod upiecz w piekarniku, a mase kokosowa gotujesz w garnku. Spod wyciagasz i jak masa przestygnie troche, to ja wykladasz na spod. Potem polewasz grubo polewa.I do lodowki!
Ciasto jest dobre na drugi dzien, zimne. Aha co do masy kokosowej- gdyby byla wciaz zbyt rzadka trzeba dodac wiecej kokosu i ciut dluzej gotowac. gdyby byla zbyt gesta-dodac troche wiecej mleka. Ale ja robilam dokladnie wedlug przepisu jak wyzej i wyszlo idealne, ale pogotowalam z 20 minutek i ciagle mieszalam.Potem rozpuscilam czekolade w mikrofali(szybsza wersja) i dodalam do masy,.PYCHAAAAA
 
Larcia znam ten przepis i też już robiłam składniki tak jak u Ciebie i faktycznie było przepyszne może na więta zrobię:-)
 
Czy ktoras zna przepis na kofte indyjska??? W Greenway'u jest po po prostu pyszna... ale w domu moze byc jeszcze pyszniejsza:sorry::-)
 
Hrudzia ja znalazłam w necie taki:
"Malai kofta - wegetariańskie pulpeciki w pysznym sosie śmietanowym

To danie przygotowuje się tradycyjnie z sera paneer, ale tofu naprawdę świetnie go zastępuje.

czas: 40 minut
trudność: łatwe
liczba porcji: 4
koszt: niedrogie danie
kalorie: mało

składniki
400g tofu lub paneer
2-3 łyżki mąki z grochu włoskiego lub mąki kukurydzianej
2 zielone chili
pół szklanki rodzynek
olej do smażenia

sos:
3 cebule
olej
łyżka tartego imbiru
łyżka tartego czosnku
2 zielone chili lub płaska łyżeczka czerwonego chili
sól
pół szklanki mleka w proszku
pół szklanki swieżej śmietanki
1 łyżeczka garam masala
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
pół szklanki puree pomidorowego - zależnie od gustu
2 łyżki tartych nerkowców - zależnie od gustu

sposób przygotowania
Paneer lub tofu drobno miksuję, zielone chili myję, usuwam ziarenka, szatkuję.
Obieram cebule, kroję na pół i gotuję przez kilka minut we wrzącej wodzie, żeby pozbawić je ostrego smaku. Odcedzam je i miksuję. W misce mieszam panner/tofu z mąką, chili.
Żeby masa nabrała konsystencji, z której można formować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego dodaję trochę wody lub mąki - w zależności od potrzeby. Formuję klopsiki, do środka których wkładam po jednej rodzynce. Smażę je w głębokim tłuszczu aż uzyskają złoty kolor.

Sos: w woku rozgrzewam olej i smażę na nim cebulę przez ok 5 minut.
Dodaję pastę imbirową, czosnek, zielone chili, kolendrę, kurkumę i sól. Smażę przez ok minutę na średnim ogniu, aż olej wydzieli się na powierzchni, dodaję puree pomidorowe.
Mieszam mleko w proszku z dwiema szklankami wody i dodaję do cebuli.
Dodaję starte orzechy, zagotowuję, a potem jeszcze przez ok 10 minut gotuję na wolnym ogniu.
Dodaję śmietanę i garam masala. Do naczynia w który podam danie na stół wkładam pulpeciki i zalewam sosem.

Dekoruję rodzynkami, nerkowcami, świeżą kolendrą.
 
reklama
Do góry