reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

szkoda...a masz przepisy na te 'lepsze' :>

macie wlasnie jakis przepis na dobre ciasto? Szukam i szukam, ale jakos sie zdecydowac nie moge, a ostatnio ogarnela mnie mania pieczenia... i dzis pewnie znow cos zrobie :)
 
reklama
Z sałatek, to ja bardzo lubię z pora: Pora kroję drobno, sparzam, wtedy ma łagodniejszy smak, dodaję parę jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych, kukurydzę z puszki, troszkę sera żółtego startego i majonez na końcu. Można dodać też ananasa z puszki pokrojonego,ale mój małzonek nie lubi, więc nie daję.
A z ciast to ja najbardziej lubię zwykłe ucierane, przepis:
więcej niż pół margaryny
niepełna szklanka cukru
2 jajka
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka

Żółtka oddzielić od białka. Do żółtek dodać margarynę i cukier, ucierać mikserem na gładką masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, utrzeć wszystko razem, Białka ubić na sztywna pianę. Dodac na końcu, już nie ucierać, tylko delikatnie wymieszać. Piec około godziny w 200-220 stopniach.
Można dodać na wierzch owoce, oprószyc je wczesniej mąką. Albo część ciasta oddzielic, dodac kakao i potem ułozyc warstwami, tą z kakaem do środka.
Polecam,ja je bardzo lubię i najczęściej robię.
Pozrowienia.
 
co do sałatki z pory to ja dodaję też jaka i majonez ale ponadto puszkę czerwonej fasoli i seler w sloiczku pyszota, czasem wogóle nie doprawiam a czasem wsypie odrobinę soli i pieprzu tak i tak jest dobra
 
wiecie co może to lekkie nie jest ale pyszne
caneloni z mięskiem mielonym i pieczarkami zalane beszamelem, pychota
kupuje się makaron i tam są na niektórych firmacj proporcje ale ja zawsze wszystko robie na oko, troche czosnku, cebulki pieczareczki drobno posiekane pomidory z puszki albo koncentrat pomidorowy zależy co mam pod ręka przyprawy włoskie i pyszota mówie wam, własnie zrobiłan na obaidek
 
dziewczyny ja dzisiaj zrobiłam chruściki karnawałowe, z racji że nie mam miksera muszę się ograniczać do wypieków które są niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Zrobienie chruścików zajmuje 15 minut

30 dkg mąki, 3 żółtka i 3 łyżki kwaśnej śmietany - zagnieść z tego ciasto, schłodzić, rozwałkować pokroić w paski, przewlec przez środek i smażyć na głębokim oleju.
Ja uwielbiam chruściki polecam:-D
tez nie są zbyt lekkie ani niskokaloryczne, ale co tam, trzeba sobie czasem dogodzić:)
 
ps. zapomniałam dodać ze gotowy chrust trzeba obficie posypać cukrem pudrem.
pozdrawiam smakowicie
 
reklama
Do góry