reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

Dziewczyny czy wogóle widzicie mój przepis na ten pasztet?????
Potem jak Bartek pójdzie spać to znajdę z mielonego;-):tak:

reklama
Pieczeń w glazurze z wiśni

560 g schabu bez kości
300g konfitury wiśniowej
20ml octu balsamicznego
50g płatków migdałków
2 łyżki syropu wiśniowego
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyzeczki mielonych goździków
sól,pieprz

Schab umyj,osusz,natrzyj solą i peprzem,po czym włóż do teflonowej brytfanny i piecz bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temp.160 st.W międzyczasie przygotuj glazurę.W rondlu wymieszaj konfiturę z octem,syropem wiśniowym,mielonymi goździkami,cynamonem i posól do smaku.Wszystkie te składniki najpierw doprowadź do wrzenia,nastepnie zmniejsz ogień i chwilę gotuj na małym ogniu,dodając uprażone na maśle płatki migdałowe.Tak przygotowaną glazurę odstaw w ciepłe miejsce.Po około 30min.wyjmij mięso z piekarnika,posmaruj glazurą i wstaw z powrotem,czynność tę powtarzaj kilkakrotnie.Gdy mięso będzie miękkie wyjmij z piekarnika-po 10 min.pokrój w plastry i polej pozostałym sosem.

Kiedyś robiłam jeszcze z mielonego,w środku z jajkiem...tylko nie wiem gdzie ja mam ten przepis:baffled:
o ten przepis etka ci chodzi tak widzimy go przynajmniej ja widze

Pasztet

- pol kg mieska (wieprzowe, wolowe, cielece, krolicze- jakie tylko preferujecie, moze byc troche tego i troche tego)
- pol kg watrobki
- marchewka
- 2 male cebule
- 2 male, zwykle bulki
- 3 jaja
- odrobina czerwonego winka
- przyprawy, typu sol, pieprzu, ziele angielskie, tymianek, estragon, lisc laurowy

Warzywka, miesko oczyscic, pokroic na mniejsze kawalki i wrzucic wraz z lisciem laurowym i zielem angielskim do garnka. Zalac woda i gotowac. Po 20 minutach dorzucic watrobke. Gotowac do miekkosci mieska(ok godziny). Wszystko wyjac z garnka, a buleczki namoczyc w powstalym rosolku. Miesko, watrobke i bulki zmielic dwukrotnie w sitku o malych oczkach. Dodac reszte przypraw(duuuzo soli), odrobine wina i zoltka. Wymieszac. Bialka ubic i dodac do masy. Masa ma byc papkowata, mazista. Foremke natluscic i posypac bulka tarta.Wlac masy do 2/3 wysokosci.Piec 50 minut w 200stopniach.
Wychodzi PYCHA i niektorzy miela tez ugotowane warzywka wraz z miesem. To juz jak kto woli. Aha i ja lubie zalac ostudzony pasztet zelatyna po wierzchu i zatopic w Niej sliweczki pokrojone. Pasztet najlepszy jest schlodzony na drugi trzeci, dzien.

No i sie doczekalam:-) Dziekuje dziewczyny!!! ale myk jest taki ze nie mam maszynki do mielenia:baffled: wiec chyba bede walczyc ze Stasiowym blendrem albo zrobie z mielonego miesiwa...juz mi slinka leci :rofl2:

reklama
Do góry