reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

Pozniej wkleje przepis na prawdziwy cheesecake kawowo-smietanowy(zupelnie inny w smaku niz zwykly sernik), juz na zamknietym wklejalam jego zdjecie, ale podam jeszcze przepis.
no, no..chetnie...wlasnie przymierzam sie do kolejnego ciacha po udanym murzynku...a sernik w wersji egzotycznej brzmi kuszaco:-)

reklama
moje wykonanie, warto sprobowac, smak ma niezwykly!!!!

Przepis:
Spód:
2 szklanki zmielonych herbatników typu Digestive
1,5 szklanki roztopionego masła
Nadzienie serowe:
tabliczka półsłodkiej czekolady
4 łyżki wody
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wody lub 2 duze lyzki jakiegos alkoholu (to lepsza wersja)
1 kg serka śmietankowego, twarogowego ( cream cheese) czyli to moze byc Delfiko, Mlekovita, Mascarpone, a NAJLEPIEJ wychodzi z mlekovity i mascarpone pol na pol. Mascarpone musi byc!W kazdym razie ma byc 1kg w sumie!
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 jajka
tortownica o średnicy 25cm wysmarowana masłem (jesli macie inny rozmiar, to zmniejszyc ilosc skladnikow)

Zemleć ciastka w malakserze, dodać stopione masło, wymieszać. Tortownicę wysypac bulka lub oblozyc papierem. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy. Masę wyrównać i ugnieść. Formę włożyć do lodówki.

W rondelku zmieszać czekoladę, 4 łyżki wody i kawę. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż czekolada zacznie się topić. Zdjąć z ognia, dodać 4 lyzki wody lub alkohol, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Serek wymieszać z cukrem, mąką i esencją waniliową do uzyskania kremowej masy. Nie ubijać zbyt długo. Dodać jajka ( wszystkie na raz), wymieszać do połączenia składników.
Z uzyskanej masy serowej odlać do drugiego naczynia 2 szklanki, przykryć i odstawić. Do pozostałej masy dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać. Wylać masę na spód z herbatników, piec 50 minut w temp. 180 stopni C. UWAGA!Wazne jest, zeby robic to w kapieli wodnej. Tzn tortownice postawic na blaszce do ktorej wlac troche wody. Nie jest to konieczne, ale ciasto sernikowe lepiej wtedy rosnie.
Po tym czasie wyjąć, ostrożne wlewać po kręgu pozostawioną uprzednio masę serową. Wstawić do piekarnika na ok 30-40 minut. Po upieczeniu zostawic go z 20 minut przy uchylonyh drzwiczkach, potem wyciagnac i calkowicie wystudzic.Uwaga!Jest on sernikiem na zimno, wiec trzeba wstawic go do lodowki i chlodzic pzynajmniej 4 godzinki, ale najlpszy jest na 2 dzien :) Ja swoj polalam sosem z czerwonych owocow.

Iza...w tym ide na latwizne i kupuje gotowy! Bo w tym gotowym daja chyba jajka w proszku czy cos takiego, wiec wiem, ze sa pewne, a gdybys robila sama, to musisz uzywac surowych jaj, tak jak np na ciasto tiramisu. Mam przepis, jesli chcesz moge Ci podac, jesli masz sprawdzone jaja.

iza :D

Sos carbonara:

4 jajca,
1/4 szklanki masla
1/4 szklanki wysokoprocentowej smietany
1szklanka startego parmesanu
bekon- tyle ile chcesz

Wiec tak, zeby wyszedl DOBRY sos, wszystko musi byc w temperaturze pokojowej(uzyj ich po 2 godzinach lezakowania na stole).
Bekon pokroic w paski i posmazyc.Ubij jajka w miseczce i dodaj smietanke, po czym jeszcze raz dokladnie ubij.Ugotuj makaron i wloz do niego maselko, zeby sie rozpuscilo. Nastepnie zalej go masa jajeczno-smietanowa, wsyp bekon, ser i wszystko dobrze wymieszaj. Mozesz jeszcze posypac koperkiem.Aha no i sol i pieprz obowiazkowo. Gotowe! Uwaga- carbonara jest baaaaaaaardzo kaloryczne!To taka moja wersja, ale wszedzie robia podobnie.

larcia- salatka zrobila furore! dzisiaj probuje twoj sos alla carbonara a w przyszlym tygodniu makaron klavell z pieczarkami :) dam znac...

PIZZA MAKARONOWA

Skladniki:
° 25 dag makaronu spaghetti
° 15 dag pieczarek
° 2-3 male cukinie
° 2 lyzki oleju
° sol, pieprz
° lyzeczka suszoneg majeranku
° 2-3 pmidory
° 4 jajka
° 1/4 litra mleka
° 8 dag zoltego sera (najlepiej gouda)
° lyzka tluszczu do posmarowania formy
Sposob przygotowania:
1. Makaron ugotowac al dente. Odcedzic, dobrze osaczyc.
2. Pieczarki oczyscic, pokroic na polowki.
3. Pomidory umyc, pokroic w plastry.
4. Forme posmarowac tlusczem, ulozyc w niej makaron.
5. Jajka wymiszac z mlekiem, sola, pieprzem i majerankiem, 2/3 sosu wylac na makaron.
6. Cukinie oczyscic, umyc, pokroic w plastry.
7. Olej rozgrzac, podsmazyc cukinie i pieczarki. przyprawic sola, pieprzem i suszonym majerankiem.
8. Ser zetrzec. Na makaronie ulozyc warzywa, polac reszta mleka i jajek.
9. Piec 30 minut w temp. 175°C. Po 25 minutach pizze posypac serem.

reklama
A ja dzis robie zapiekanke 'Na Winie' tzn co sie na winie czyli co mam :ziemniaki, kurczak, pieczarki, ser, jogutr, jajka, szpinak, cebula..i jakos taki galimatias zrobie...moze cos wyjdzie!

Do góry