reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rzeczy niezbędne dla Maluszka

Witam,

Tak jak Wy rodzę w maju. W związku z tym, że jest to moje pierwsze dziecko nie mam pojęcia co kupić dla mojej Oleńki. Troche się naczytałam i doszłam do wniosku, że będą to raczej body i pajacyki ( Rozpinane z przodu na całej długości
). Czy kupować z długim czy z krótkim rękawem???

Ps. Prosze się nie tylko śmiać :-D

Pozdr.Aneta

reklama
a można się usmiechnąć? Mam takie same wątliwości. Nie wiem też za bardzo co i jak kupować. wiem tylko, że nie dużo i żeby nie wszystko w rozmiarze 56, tylko lepiej coś większego. Ja chyba też będe kupować body i śpioszki, zarówno z długimi jak i krótkimi rękawkami, pogoda zmienna bywa i nigdy nie wiadomo. Do body kupie spodenki i chyba tyle. Jakos kaftaniki mnie nie przekonują. Ale to moje, nieco zielone, zdanie

Dzieki za info,

Cieżko jst ogarnąć wyprawkę dla pierwszego dziecka, gdy zewszad dochodza inne rady. Skad mam wiedziec czy lepsze beda kaftaniki jak doradza mi szwagierka czy pajacyki jak twierdzi kolezanka?....:-)

Aneta

Dobre są pajacyki i body ale także nie można pogardzić koszulkami czy kaftanikami. Dopóki dziecku sie pępek nie wygoi warto jak najczęściej go wietrzyć co przy body jest trudne. W pajacykach można rozpiąć na tej wysokości zatrzask. Jednak ja osobiście preferuję body, śpioszki i pajacyki. Wiadomo, że dziecka nic nie gniecie, dobrze naciągnięte co przy kaftanikach bywa trudne. Sama zobaczysz w czym Twojemu maluszkowi będzie wygodniej i zawsze możesz dokupić. Co do rozmiaru ja kupuję parę sztuk na 62 cm resztę 68 cm. Z doświadczenia wiem, że te na 56 szybko tracą swą użyteczność - synuś po dwóch tygodniach się w nie nie mieścił. Poza tym trzeba doliczyć pieluszkę do długości i uwzględnić kupując body czy śpioszki. Ja wolę troszkę większe gdzie mam świadomość że dziecku będzie wygodniej i na dłużej wystarczy.

Dla pierwszego malucha pierwsze ubranka miałam tylko w rozmiarze 62. Po urodzeniu były ciut za duże ale pod koniec pierwszego miesiąca już akurat. Większość ubranek jakie miałam to body - z szerokim wejściem na główkę, przy szyjce zakładane kopertowo albo na zatrzaski - i pajacyki. I to w różnych fasonach, z krótkim rękawkiem lub z długim. Bardzo wygodne w użytkowaniu. I jest pewność , że maluch jest cały zakryty. Śpioszki i kaftaniki miałam dosłownie po trzy sztuki , tylko do szpitala. :-)

hej\
Tez jestem nowicjuszesz...w dziedzinie ciuszkow...ale juz nakupowalam troche 56 rozmiar czasem pisza ze to od 1-3 miesiecy.....poza tym firma firmie nie rowne ma te ubranka w rozmiarze!!!mam nadzieje ze sie jednak przydadza.
juz bylam w wielu sklepakch ale szczerze mowiac kaftnikow nigdzie nie widzialam ale ja nie mieszakm w polsce.
kupilam za to body takie z boku zapinane podobno sa dobre dla nie wprawionych!!przynajmniej nie trzeba tak prez glowke przeciskac.
kupilam tez kilka sztuk tych najmniejszego rozmiaru 50 gdyby dzidzia byla mala....bo z ostatniego wbadania wynika ze jest dluga ale chudziutka ...zobaczymy jak to dalej bedzie
pozdrawiam

moja mała też długa i chudziutka, ale nie zaryzykowałabym kupienia niczego poniżej 56 rozmiar. Z resztą, ja mam jeszcze ten kłopot, że w mojej rodzinie małe dzieci sie nie rodzą. Więc i tak mam obawy, na jak długo 62 wystarczy. Kaftaniki mam już dwa, dostałam w prezencie, więc sie okaże, czy Iza będzie chciała z nich korzystać.

Mysmy dla Eryka kupowali duza ilosc body, bo sa swietne i super trzymaja pieluche. Kaftanikow prawie wogole nie mialam, no chyba ze bluzeczki rozpinane na ramionkach. Pajaca ani jednego nie kupilismy. Spioszki oczywiscie rozpinane na calej dlugosci nozek, by nie musiec ich calych zdejmowac przy przewijaniu. Zadnych rozkow i betow nie posiadam i nie zamierzam kupowac. Pieluch tetrowach mialam trzy wylacznie uzywane w razie ulewania. :tak:

Ojej,

Jestem w 25 tygodniu i jeszcze nic nie kupiłam.....
Chyba powinnam rozpocząć zakupy.

Myślę, że zdecyduje się na wszystkie rodzaje ciuszków, zeby przekonac się co dla nas:dzidzi i mnie będzie najlepsze :tak:.
Wszystkie ubranka muszą być wyprane i wyprasowane. Zastanawiam się czy wykonanie tych czynności na 2 miesiące przed ich uzyciem daje jakiś efekt. Może lepiej jest poczekać i zrobic to później. Nie martwię się o to, że w 8 czy 9 m-cu będzie mi ciężko bo może to zrobić mój kochany mąż ( nawet lepszy jest w "w te klocki" :laugh2:).

Aneta

reklama
Do góry