reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy Naszych Szkrabow

ajako - jak dzidzia? udało się skónić ją do szaleństw?

moja mała dziś "skopała" babcie :) babcia położyła rękę na brzuszku a mała KOP KOP :D Tymek się chował jak był ktoś "obcy", a ta rozrabia;) poza tym wieczorami odstawia" taniec pępka" - pępek mi się chowa, wysuwa do przodu, zagina na boki.. chyba nagram żeby wam to pokazać bo widok rewelacyjny:D nie wiem jaka ona silna jest że to już tak bardzo czuć.. może też to nisko położone łożysko jej pomaga, bo nie blokuje ruchów? nie wiem, ale uczucie i widok jest cudowne :D

reklama
Ivi, proszę napisz kiedy po raz pierwszy poczułaś ruchy? Być może już wcześniej o tym mówiłaś...mogłam to przeoczyć. Powoli kończę 15 tydzie ciąży. Przytyłam 0,5 kg, w porywach po obfitym posiłku ważę 1 kilo więcej. Mój brzuch jest mało widoczny, ruchów żadnych nie czuję. Tak troszeczkę zaczynam sie martwić. Na szczeście tylko troszeczkę :) Za dwa tyg mam dopiero wizytę u lekarza.

To o czym piszesz musi być naprawdę wyjątkowym przeżyciem...nie mogę się tego doczekać!

gagucha spokojnie! ruchy "normalnie", szczególnie u "pierworódek" (fuj jak ja nie lubię tego słowa!!) czuje się między 18 a nawet 22 tygodniem ciąży :) ja po pierwsze jestem w drugiej ciąży, a poza tym sama jestem cały czas zszokowana że tak wcześnie je czuję i nie jako smyranie motylka tylko kopniaki:) także mną się nie sugeruj :) Twoja dzidzia na pewno się ładnie rusza, ale jeszcze tego nie czujesz:)
jesteś w 15 tygodniu - spokojnie masz jeszcze ze 3 tygodnie na pierwsze odczuwalne ruchy :) a potem jak Ci się dzidzia rozszaleje to spać w nocy Ci nie da;)a potem będzie jeszcze fajniej, jak będziesz zgadywać czy to rączka czy nóżka? czy główka czy pupka? ale to uuuu jeszcze trochę, po 30 tygodniu;)

w każdej ciąży jest inaczej

z Agą czułam już w 13 tygodniu ruchy i z dnia na dzień były coraz mocniejsze
teraz niby czuję,ale bardziej się ich domyślam

Ivi bardzo Ci dziękuję za Twoją wyczerpującą i pokrzepiającą odpowiedź :tak: Muszę po prostu uzbroić się w cierpliwość! :happy2:

Zaczęłam 17 tydzień, to może poczuję ruchy już wkrótce... czasem mi się wydaje, że coś tam puka ale nie wiem sama...
moja siostra powiedziała: "Jak Ci dziecko sprzeda kopniaka pod żebra, to już nie będziesz miała wątpliwości" :tak:

Ja się zastanawiam, czy te " pierwsze ruchy" to właśnie ma byc juz porzadny kopniak ( który trzeba zarejestrować) czy mowa o tych delikatnych ruchach, jak bąbelki, trzepot skrzydeł, uczucie pustki , pluskniecie rybki..

Angel - te pluskania i motylki to pierwsze ruchy. Na porządnego kopniaka trzeba czasem długo poczekać. Co do kopania w żebra, to dziecko musiałoby być już wysoko.. dużo ponad pępkiem żeby tam dosięgło ;)

Angel ja własnie więcej czuje tych gilgotek, rybek niz kopniaczków - chociaż wczoraj maluch zaczął kopac mnie wyżej nie po pęcherzu i poczułam delikatnego kopniaczka pod ręką na brzuszku :-)
nie mogę się doczekac, jak będzie mocniej czuć - bardzo jestem ciekawa jak Dobrusia zareaguje na pukanie od braciszka/siostrzyczki ;-)

reklama
Do góry