reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy Naszych Szkrabow

Gadałam dzisiaj z ginką na temat ruchów , i powiedziała żeby zapamiętać kiedy były pierwsze ruchy bo to ważne . I nie liczą się te które wyczuje się ręką tylko te z brzuszka już charakterystyczne i wyraźne :tak:

reklama
Mini mi tez własnie położna mówiła, żeby zapamiętac datę pierwszych ruchów. Nie wiem po co im to tak dokładnie wiedzieć (z Dobrusią nie był gin taki dociekliwy ;-))

A mój maluch coś leniwy jest. W poniedziałek pierwszy raz poczułam ruchy - cała salwa była, wtorek, środa to tylko kilka pojedynczych delikatnych punkięć, dziś takie lekkie smyranie jedynie czułam... Albo leniuch, albo tak ułozony, że nie czuje tak mocno i wyraźnie jak z Dobrusią... Za pierwszym razem jak poczułam ruchy to z każdym dniem było ich więcej i mocniejsze, a tym razem jest inaczej... Moze rośnie mi spokojne dziecko? Oby, bo drugiego małego świrka jak Dobrusia bym chyba nie zniosła :sorry:

Ja też czuje coś co jelitami nie jest.. ale to niby o wiele za wczesnie.. Nie wiem.. Ale zwracam na to uwage juz kilka razy dziennie od kilku dni..

Ja nadal nic. Ale to pierwsza ciąża, więc cały czas mam czas. ;) Nie ma co fisiować, czasem pierwsze ruchy są wyczuwalne dopiero koło 19 tygodnia. Fajnie mają te, które już czują, zazdroszczę. :)

nooo wlasnie bez przesady....w pierwszej ciazy nawet w 20- 21- 22 tc to norma!
ale sie nakrecacie laski!

ja mam pytanie do doswiadczonych mam; czy jak w we wtorek czy srode (nie pamietam dokladnie, ktory to byl dzien) dzidzius szalal wieczorem i w nocy, a od tego czasu nic, cisza totalna,( serio, jestem w szoku) to jest powod do niepokoju???
czy łożysko na przedniej scianie moze powodowac, ze bede czula te ruchy jakos inaczej? slabiej? bo w sumie fakt, ze czulam glownie po bokach; po prawej i lewej stronie brzucha.
a no i fakt, ze mnie ten brzuch ciagle boli mimo lekow i twardy jak kamien sie robi to wtedy chyba gorzej dziecku sie ruszac czy to nie ma wplywu?? jak myslicie??

Ajako czujesz już ruchy w 18 tygodniu ;-) ??
Nie ma co panikować ... na początku ruchy można czuć wybiórczo jednego dnia bardziej a potem kilka dni nic , dopiero chyba pod koniec ciąży ( nie pamiętam dokładnie od kiedy ) powinno się je liczyć i monitorować

reklama
zdaje się że od 28 tygodnia muszą być regularne
a wcześniej parę dni spokoju to raczej nic groźnego. Jeśli natomiast bardzo się denerwujesz to dzwoń do gina żeby chociaż dopplera przyłożył i serduszka posłuchasz:)

Do góry