reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ruchy Naszych Szkrabow

Nic sie nie przejmuj, niektore dzieci sa mniej ruchliwe a inne bardziej, a poza tym w 1 ciazy mozesz nawet nie wiedziec, ze "to" sa te ruchy. Na pewno juz maluch kopie tylko nie potrafisz tego jeszcze zidentyfikowac. Zreszta ruchy dzidziusia i ich liczenie sa wazne dopiero od 30 tygodnia, wiec naprawde no stress:tak:

reklama
Mi moja szwagierka kilka dni temu uświadomiła, że te pierwsze ruchy wyczuwalne są w dole brzucha... A ja głupia cały czas myślałam, że powinnam je czuć w okolicach pępka! Byłam juz nieco sfrustrowana tym wyczekiwaniem (choć bulgotki w całym brzuchu już od kilku tyg były wyczuwalne)...
Barrrdzo chciałam poczuć pierwsze kopniaczki. A co się okazało? ...że mój mały rozdaje mi kopniaki już od dłuższego czasu...teraz kiedy jestem już uświadomiona, mogę czuć te pstryczki znacznie wyraźniej i kurrrcze jest to barrrdzo, ale to bardzo przyjemne!

No i włąsnie myslalam podobnie, a teraz daje super do wiwatu ale na calej dlugości DOŁU brzucha ;-)

ja moje szkraba tez zawsze czuje ponizej pepka, czasem na samym dole, czasem na srodku (pomiedzy spojeniem a pepkiem) ale zawsze ponizej pepka :) a wychodzi wam pepek?bo moj sie zrobil bardzo plytki:tak:

Ja czuję ruchy też w dole brzucha - z różną częstotliwością. Trudno to opisać - Dzidziuś się po prostu napręża, przewraca, raz mi wypchnęło brzuch z lewej strony i aż zabolało (tak się Dzidzia chyba ułożyła) i jak przyłożyłam rękę, to po prostu gwałtownie... uciekła. To dopiero było dziwne wrażenie. Po chwili sytuacja się powtórzyła, choć ucieczka była mniej gwałtowna - może Dzidzia się wystraszyła, a może tylko z mamą w berka się bawiła :-).

Pępek u mnie bez zmian, ale u mnie zawsze dużo ciałka było, może dlatego...

u mnie pępek już jakiś czas temu się spłaszczył, teraz zaczyna sie jakby na zewnątrz wypychać i jest czasem śmiesznie nierówny :-)

ruchy odczuwam już dość regularnie, ale mój synek jest z tych leniwych, lubi spać, spokojniejszych, nie kopie albo jeszcze tego nie czuje tak intensywnie, ale jak się wyprostuje to długi od pępka po sam dół spojenia łonowego i też aż czasem coś zaboli i skóra się napręża i lekko wypina co one tam robią :confused: :-D

A mój pępek jest taki jaki był - dalej "dziurka" - tylko, że się rozciąga - na wierzch mi nic nie wychodzi :-):-)

Zuzanka mnie dziś pierwszy raz kopami w nocy obudziła :-):-) aż w szoku byłam bo ja to taki twardy sen jak zasne a tu czuje jak się gramoli :-):-):-):-):-)

No u mnie pępek jeszcze wklęsły ale zaczyna sie rozciągać... Wczoraj pierwszy raz widziałam kopniaka z zewnątrz:-)Az sie brzuszek cały zatrząsł:-) a wieczorem bawiłam sie z synkiem:-) on mnie puknął, a ja mu odpowiadałam i tak się bawiliśmy chyba z godzine póki nie usnęłam:-) cudowne uczucie.

reklama
Lucysia dość ruchliwa jest , też skacze sobie w brzuszku , nadal nóżkami w dole woli siedzieć i puka mnie czasem tak nisko że aż niemożliwe mi się to wydaje ... No chyba że wypadła jej nóżka z macicy :-D
Teraz też sobie pląsa ... chyba jest zła że jej nie bujam ;-):-D:-D

Do góry