reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy naszych maluszków

Co do mojej córy się sprawdziło co do minuty od urodzenia choć jest uważana przez otoczenie jako wstydliwe dziecko (pozory mylą) ,jest straszną indywidualistką ,,ma na wszystko odpowiedź i wszystko wie najlepiej :laugh: :laugh:(czasami to koszmar) Od momentu urodzenia przez bite 3 miesiące tak dawała czadu że praktycznie w ogóle nie spałam (nie miała kolek) ,ona cały czas musiała dawać znać o sobie .Ale Megii każde dziecko jest inne i też tylko mogę spekulować że przez to jak teraz oskarek się zachowuje może dawać czadu po urodzeniu .Mogę się mylić i może być najspokojnieszy ze wszystkich

ZOBACZYMY ,ALE I TAK NASZE DZIECI BĘDĄ NAJUKOCHAŃSZE PO SŁOŃCEM ,NIEPRAWDAŻ?????

reklama
Ja po dzisiejszej wizycie dowiedzialam się ze Brianek jest juz ułożony główka na dół...jak myslicie...to nie za wczesnie?????dopiero przeciez 30 tydz..4dz...mam nadzieje ze nie zechce wyjsc przed czasem...

Iwonko-to nic że obrócony głową w dół, nie znaczy to, że już sie pcha, na www.onet-niemowlę jest o każdym tygodniu i już po 31 tyg. się obraca główką w dół, może Tobie o tydzień wcześniej ale niech się bobasek jeszcze nie pcha na tą stronę! :)

Ewan-mam nadzieje ze jeszcze posiedzi....:)..
.Mam do was pytanie ..bo juz zglupialam co z tymi ruchami..dzis w szkole rodzenia...polozna kazala nam kontrolowac ruchy malucha..ze powinno byc 10 sekwencji ruchów w ciagu 24 h...mnie sie wydaje ze Brian rusza sie zadziej...ale za to tak po 1...1,5 godz...nie wiem czy to normalne...dostalysmy telefon..jakby nie bylo tych 10 partii ruchow,...od razu dzwonic i przyjezdzac do szpitala...wtedy robia usg..i sprawdzaja....tyle ze ja juz sie calkowicie pogubilam...co jest normalne a co nie...ile i w jakich odstepach czasu ma sie ruszac...wiecie cos na ten temat?????????

Tak , ja wiem i juz ci mowie.

Kazdy dzidzius ma swoje pory aktywnosci.
Pewnie sama wiesz najlepiej kiedy zbiera mu sie na fikolki . Czy rano po przebudzeniu sie , czy wieczorem jak juz kladziesz sie spac czy jeszcze kiedy indziej.

Liczenie ruchow polega na tym ,ze o tej "ruchliwej porze" ma byc 10 kopniaczkow, fikolkow , stukniec,pukniec czy czegokolwiek innego w przeciagu jednej godziny .
Jesli nie ma ich dziesieciu to napij sie czegos zimnego , usiadz wygodnie z podpartymi plecami , rozluznij miesnie brzucha i zacznij liczyc jeszcze raz.

Tak wiec nie 10 w przeciagu dnia tylko 10 w przeciagu godziny . I nie calych sekwencji tylko jakichkolwiek ruchow.

Takich por gimnastykowych jest mniej niz 10 ,wiec wcale ci sie nie dziwie,ze sie zdenerwowalas po tym jak zle zrozumialas pielegniarke .

Acha i jeszcze jedno , na pare ostatnich dni przed samym porodem dzidzius bedzie sie duzo mniej ruszal i jest to normalne. Chyba dlatego,ze glowka juz sie wciska w kanal rodny i dlatego tez ,ze jest juz bardzo bardzo scisniety.

Nie martw sie Iwonko, napewno wszystko dobrze.
Daj znac jesli dalej jest cos niejasne.

buzki

Tez kiedys czytalam o tej czestotliwosci ruchow i KajaMaja ma racje!!! Ma byc okolo 10 kopniaczkow w ciagu godziny ale jak bedzie 9 to sie nie martw bo malenstwo moze znowu usnelo!!!

Ja dostałam od ginekologa specjalną kartę ruchów dziecka na której muszę zaznaczać każde co dziesiąte bryknięcie mojego maluszka. A jeśli chodzi o ułożenie dziecka to droga iwona-arch nie powinna sie martwić może poprostu na usg dziecko było tak ulożone. Moje maleństwo w ciągu dnia przybiera różne pozycje. Sprawdź sama czy jego ułożenie sie zmieniło. Najlepiej to zaobserwować jak dziecko sie rusza. Często główka bardziej się uwidacznia na twoim brzuszku. Robi się on poprostu wiekszy w miejscu gdzie dzidziuś ma główkę.

Ewulcia,to może też być kolanko albo plecki czy pupa :) nie ma zależności,że jak brzuszek robi się większy to to napewno jest główka...co mają powiedzieć mamy,których dzieci mają główkę już do dołu skierowaną,w kanale rodnym? Przeciez to najniższa część brzucha...

reklama
ja co prawda z sierpniówek, ale podczytuję Was dziewczyny, co by skorzystać z Waszego doświadczenia

OlaPiotrowska pisze:
co mają powiedzieć mamy,których dzieci mają główkę już do dołu skierowaną,w kanale rodnym? Przeciez to najniższa część brzucha...

ja mogę powiedzieć co, bo mój mały od jakiegoś miesiąca leży główką na dół. jak się zaprze nóżkami w górze, to wali swoją główką w mój odbyt ;) nie wiem co lepsze... kopanie w żebra czy w pupę :laugh:

a gdybym miała liczyć ruchy... to mój młody dzisiaj szaleje od 5:30 z kilkuminutowymi przerwami na odpoczynek. limit 10 ruchów wyczerpał w ciągu 5 minut 8)

Do góry