reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy naszych Maleństw

Nasza mała zaś jest bardzo grzeczna. Czuję ją, ale trudno powiedzieć, że kopie. raczej zwyczajnie się porusza, przeciąga, wygina itd. Czasami jak Was czytam to zazdroszczę takiej hiper aktywności Waszych bąbli. Trochę się obawiam o ten względny spokój w moim brzuszku. Dobrze, że nikt mi nie kazał liczyć ruchów, bo bym ześwirowała jak nic. Prawda jest taka, że musiałabym to robić siedząc i wyczekując, bo doprawdy, kiedy jestem aktywna nie jestem w stanie zwykle wychwycić aktywności malej. A może po prostu ja jestem gruboskórna?

reklama
Aia normalnie az sie ucieszylam jak zobaczylam twoj post:-) no bo ja tez jakos nie wyczuwam tej aktywnsci czasem kopniecie, stukniecie i tyle. az juz w ogole nie wiem co to czkawka w brzuchu i jak ja rozpoznac.. co do gruboskornosci to wymyslilam sobie dokladnie takie samo usprawiedliwienie na ta nieruchliwosc matyldy :-D

a u mnie z kolei wczoraj była noc rockendrollowa, Wiktor tak szalał, że aż na niego nakrzyczałam ;-) (do spania łobuzie! co to za imprezki po nocach!!!) :-)

Ostatnia edycja:
Nasza mała zaś jest bardzo grzeczna. Czuję ją, ale trudno powiedzieć, że kopie. raczej zwyczajnie się porusza, przeciąga, wygina itd. Czasami jak Was czytam to zazdroszczę takiej hiper aktywności Waszych bąbli. Trochę się obawiam o ten względny spokój w moim brzuszku. Dobrze, że nikt mi nie kazał liczyć ruchów, bo bym ześwirowała jak nic. Prawda jest taka, że musiałabym to robić siedząc i wyczekując, bo doprawdy, kiedy jestem aktywna nie jestem w stanie zwykle wychwycić aktywności malej. A może po prostu ja jestem gruboskórna?

Ja mam podobnie :) na ogół jakieś delikatne ruchy czuję, czasem raz na klika dni-raz na tydzień mała ma taki swój dzień kopniaków, że czuję ją dość mocno i często, ale generalnie słabe ruchy i krótkie. Nie przejmuję się tym, wiem, że to kwestia ułożenia ;)

Aia w trzecim trymestrze podczas aktywności dziecka powinnaś wychwycić conajmniej 10 ruchów wciągu godziny, może to ułożenie dziecka, bądź łożysko w pełni nie dają Ci odczuć ruchów ;-) jak robią ktg, to dają przycisk, którym zaznacza się ruch dziecka na wykresie, ogólnie mnie lekarz już pytał jak czuję ruchy..

Aia, u mnie to jest tak że gdy mam aktywny dzień to właściwie nie czuje małej - bo chodząc kołysze ją do snu i sie nie chce ruszać... ale jak leże w łóżku cały dzień, czy tam rano wstane wypije szklanke wody i zjem kawalek czekolady i poloze sie płasko z powrotem to wtedy daje niezłe popisy.
Ale naprawde, gdy chodze to caly dzien zadnego ruchu nie poczuje niemalże.

irisson, tak nam doradzaja suwaczki ze 10 ruchow w okresie aktywnosci na godzine, za to moja lekarka jak jej sie spytalam kiedy mam liczyc ruchy mi powiedziala ze teraz to grunt zebym choc jeden poczuła na dobe a liczyc to bede w ostatnim miesiącu.

zreszta ciezko liczyc ruchy :p bo teraz to juz nie sa takie wlasnie typowe kopniaki, tylko przeciagniecia, wypychanie , albo jakies 4 ruchy naraz w ogole :-p ciężko by bylo to liczyc

Ja mam tak samo. Muszę się wczuć w sytuację aby czuć porządnie :)

reklama
a ja nic nie liczyłam ostatnio i chyba nie będę bo bym się tylko nakręciła. inna rzecz,że jak wstanę o 6 to do 6.15 już mam 10

Do góry