reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy, kopniaczki, czkawka itp - czyli co się dzieje w naszych brzuszkach

reklama
Martynaag gratuluje, ja wlasnie dlatego zapisuje sie prywatnie na usg, bo ten lekarz co mi robil to jakis nie tegez, ale mam nadzieje ze sie nie pomylil i bedzie Majeczka a nie Szymonek:-)

a co do ruchow, to narzekalam ze sie nie rusza, a teraz jak sie rozbrykalo, to tylko mi brzuch podskakuje, a i tatus dostal pare kopniakow po twarzy:-) smiejemy sie ze wygladam jak nasza kotka ktora jest w ciazy, bo jej brzuszek tez tak faluje, a jak sie go dotknie to czuc jak sie kociaki ruszaja

Dziekuje madzik1388 :*
Ja byłam juz na dwoch badaniach prenatalnych. Za pierwsze musialam placic, a drugie z narodowego funduszu. Takie badanie to cos cudnego! Widzialam Julki nozki, stopki i kazdy paluszek, raczki, dlonie i paluszki, usteczka nawet, bijace serduszko.. ajj....
Ja ruchy czuje dopiero od konca 20tygodnia (teraz jest koniec 21). Piekne uczucie :)

Jak to jest u Was z tymi ruchami, ja stosunkowo późno poczułam pierwsze ruchy póżniej był okres że intensywnie mała dawała znać o sobie a teraz od jakiegoś czasu tak jagby była mniej aktywna:confused: czasami mnie to niepokoi...

Niki mam podobnie.Mój Maluszek też przez pare dni był bardzo mało aktywny. Ale dziś np. czuje go więcej. wydaje mi się, że to jest normalne.

Ja bardzo długo nic nie czułam, nie było motylków itp. W połowie 19 tygodnia poczułam coś po raz pierwszy i był to konkretny kopniak:-)Teraz też są dni, kiedy bardzo słabo czuję Anię. Dziś się trochę zdenerwowałam w pracy i od razu był efekt w postaci kopniaków od córci. Dała mi znać, że nie podoba się jej mój nastrój:baffled:

U mnie z tymi ruchami to bylo tak, ze w 16 tygodniu zaczelo sie mrowienie, pozniej lekkie pykanie, a teraz to maluszek kopieee czasem bardzo mocno, widac ze coraz silniejszy :). Ja jak narazie kopniaki dostaje codziennie, nawet w nocy mnie budzi. A jak juz obudzi to nie moge spac i tak leze sie krece z jednego boka na bok :/.

Ja też długo nic nie czułam, zero motylków i innych smyrań. Porządnego kopniaka dostałam dopiero w 21 tygodniu :-). Czekałam na to jak na zbawienie:-). Wczoraj wieczorem Filipek dokazywał, ale ostatnio cisza była. :no:

OJ my ruchy czujemy od 13tyg. takie babelki i motylki jak nazywacie ciezko wyczuc ale dla mam z obsesja jak ja to nic trudnego , moj pierwszy synek by dosc spokojny to dziecko za to pokazalo mamie jak to jest mniec skopane nerki watrobe juz sie boje co bedzie pozniej.... a od miejwiecej 26tyg trzeba sie wsluchiwac w rytm dzidzi i liczyc ruchy ok 10na godzine to norma , ja mam obowiazek od mojej gin prowadzic zeszyt... pewnie zapomne po paru dniach ale sprobujemy.... najfajniej to dzieci reaguja jak zobacza co sie dzieje z mamy brzuszkiem ... moj maly taka buzia otwarta i zdziwiona.... !!! a my w smiech to malenstwo zaczelo odnowa kopniaczki synek sie zdenerwowal i popozyl na brzuchu mamy zeby przestal falowac... ubaw mielismy dobry... cudowne przezycia:tak:;-):-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

reklama
Siedzę sobie przed kompem i mój synus mnie stąd wygania:-D. Chyba za bardzo go gniotę. Ostatnio jego ruchy są bardzo wyraźne. Czuję juz nie tylko kopniaki, ale też jak się wierci i przesuwa i wogóle jakby gdzieś biegł:tak:. A czasami czuję takie gwałtowne szybciutkie drgania, ale akurat to mnie trochę martwi:baffled:. Mam nadzieję, ze to nic niedobrego.

Do góry