reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy i kopniaczki naszych maluchów

Paula pod koniec miała i po 5-6 razy czkawkę a najbardziej jak mamusia pod KTG leżała. A przy KTG czkawki się nie oznacza mimo, że dziecko się rusza. Czkawka jest dobra, dziecko nie odczuwa jej jak my, nie męczy go to a może nawet sprawia przyjemność. Moja Paula miewała czkawkę bardzo często nawet po urodzeniu! Przepona musiała widocznie jeszcze dojrzeć. A babcie oczywiście mówiły że dziecku zimno... No bo to oczywiste w lipcu przy +30.

reklama
bra ja też wyczuwam cxzkawkę codziennie , może teraz po prostu jest tak , że bardziej czujemy dzieci bo są większe , a wtedy kal się trafiło to czułyśmyu czkawkę , jak się dziecko inaczej ułożyło to nie czułyśmy...;-)

Moja ma czkawkę 4-5 razy na dobę, ale jak napisała Marzena to dobry objaw, dojrzewa układ oddechowy :-) Czasem nawet widać, gdy się ułoży pleckami do brzucha :-)

Moja tez ostatnio często ma czkawkę, prawie codziennie z rana i później kilka razy w ciągu dnia. Kiedyś zaczęłam liczyć ( od któregoś momentu dopiero) leżąc w łóżku i naliczyłam ponad 100 ruchów:szok:. Czytałam tez, że czasem dziecko zbyt łakomie opije sie wodami (np po zjedzeniu słodkiego przez mamę) i jego żołądek za bardzo uciska na przeponę i to kolejny powód czkawki.

Wczoraj w szkole rodzenia dostałam kartę do liczenia ruchów dziecka. Każda seria ruchów jako 1 ruch (np. czkawka jako jeden) i tak do 10 w ciągu dnia, ale dopiero od 9 rano (a moja mała zawsze budzi się przed 8 i szaleje, a później grzecznie zasypia sobie).

Ostatnia edycja:
Ja u Wojtusia też coraz częściej czuję czkawkę, ale to dziwne uczucie bo czuję jakby mnie skrobał przy pęcherzu:sorry2::happy:

Miałam już iść spać ale mój "pasożytek" się obudził i tak mnie tłucze że zaraz oszaleję. Muszę poczekać aż łaskawie zaśnie bo inaczej nie wyleżę. Tak się układa i rozpycha, że nawet chodzić nie mogę bo ucisk okropny! Takie to jeszcze małe ale jakie silne! Przemeblowanie sobie funduje :)

persefona to zazdroszczę , bo moja jakaś spokojniutka w nocy była i spać nie mogłam właśnie z tego powodu. jakos lepiej mi sie zasypia jak mnie potraktuje ze stopy albo rączki ;)))

bra00721 ja tez tak mam, ze jak przed zasnieciem dostane serie kopniakow to spokojnie ide spac bo wiem,ze wszystko jest ok:-)
tak samo rano czekam na mojego synka:-) od razu dzien piekniejszy:-)

reklama
nasz junior jest jakiś zbyt grzeczny- nie dokucza mi specjalnie,wierci się i wystawia kończyny przez brzusio,ale tak miło. jak nie sam nie fika to na głos reaguje i daje znak ,że jest ok.Oby mu się nie odmieniło po wylądowaniu:szok:

Do góry