ja nie wiem co w tym Kubusiu jestBedytko, oj daleko Sarze do ukladania tylu czesciowych puzzli Jak narazie to powoli zaczyna uczyc sie takich z 15 kawalkow (z Kubusiem of course ).
reklama
co u nas nowego widze pozytywny wplyw przedszkola mala spiewa piosenki i to cale zwrotki jak mnie to dziwi przychodzi i zaczyna cos gadac jak znam piosenke to ja rozumiem jak nie znam jest gorzej bo sie musze domyslac nawija juz z 5 wierszykow na pamiec uklada manietnie puzzle ale takie male dla poczatkujacych nawija zdaniami a jej co robisz mnie rozwala normalnie ogolnie nie jest zle Panie w przedszkolu mowia ze bardzo ladnie mowi jak na swoj wiek - byc moze jak dla mnie to ona od poczatku byla gadatliwa ;-)
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
Falbala, gratulacje dla Julki! Super, ze sie tak swietnie rozwija
A powiedz mi, ona chodzi juz do zwyklego przedszkola czy do takiego a'la zlobka? Bo u nas dopiero od 3. roku zycia przyjmuja do przedszkoli
A powiedz mi, ona chodzi juz do zwyklego przedszkola czy do takiego a'la zlobka? Bo u nas dopiero od 3. roku zycia przyjmuja do przedszkoli
Czesc dziewczyny.Szkoda ze tak pozno odkrylam watek ale lepiej pozno niz wcale.Jestem mama 2 letniego Maxa, ur.5 sierpnia 2006. Przesledzilam troche waszych postow ale nie jestem w stanie wszystkich.Ale widze ze mnostwo tu malych geniuszow.Mamusie gratuluje takich madrych pociech!
A ja mam problem.Moj Masiek nie chce mowic.Papla caly czas cos po swojemu, w roznych jezykach ale nic konkretnego.Martwie sie.Czy jest wsrod was mama, ktora ma ten sam problem? Dodam ze Max rozwija sie prawidlowo, rozumie prawie wszystkie polecenia (oczywiscie te ktore s po jego mysli heheh) ale dlaczego nie mowi? Wszyscy mowia nie martw sie zacznie.Ja wiem, ale caly czas jestem niespokojna i nie znam mamusi ktora ma ten sam problem, wtedy jakos razniej.pozdrawiam i jeszcze gratuluje wspanialych pociech, a mnie jakos smutno sie zrobilo ze mokja pociecha nie potrafi tak wiele jak wasze..
A ja mam problem.Moj Masiek nie chce mowic.Papla caly czas cos po swojemu, w roznych jezykach ale nic konkretnego.Martwie sie.Czy jest wsrod was mama, ktora ma ten sam problem? Dodam ze Max rozwija sie prawidlowo, rozumie prawie wszystkie polecenia (oczywiscie te ktore s po jego mysli heheh) ale dlaczego nie mowi? Wszyscy mowia nie martw sie zacznie.Ja wiem, ale caly czas jestem niespokojna i nie znam mamusi ktora ma ten sam problem, wtedy jakos razniej.pozdrawiam i jeszcze gratuluje wspanialych pociech, a mnie jakos smutno sie zrobilo ze mokja pociecha nie potrafi tak wiele jak wasze..
Ostatnia edycja:
Domiska
Sierpniowa Mama'06
Witaj Gastone!
a powiedz Max (mm przesliczne imie!) mowi jakies poszczegolne slowka? czy w ogole nic ?
na bilansie 2 latka pani doktor cos mowila o tym?
pozdrawiamy was!
a powiedz Max (mm przesliczne imie!) mowi jakies poszczegolne slowka? czy w ogole nic ?
na bilansie 2 latka pani doktor cos mowila o tym?
pozdrawiamy was!
sandra1982
Sierpniowa mama'06 Fan(ka)
Czesc Gastone! :-)
Witaj wsrod sierpniowek 2006 Zapraszamy na inne watki
Co do Maxa to podobno dziecko ma czas do 3. ur. zeby zaczac mowi, wiec mysle, ze mozesz jeszcze troszke poczekac - jak sie rozkreci to nie bedzie mogl przestac ;-):-)
Ale zupelnie nic zrozumialego nie mowi? Nawet pojedynczych slowek?
A powiedz jeszcze - wychowuje sie w polskojezycznej rodzinie czy mieszanej?
pozdrowienia dla Was
Co do Maxa to podobno dziecko ma czas do 3. ur. zeby zaczac mowi, wiec mysle, ze mozesz jeszcze troszke poczekac - jak sie rozkreci to nie bedzie mogl przestac ;-):-)
pozdrowienia dla Was
Czesc Gastone! :-)
pozdrowienia dla Was
Jestesmy polakami wiec rozmawiamy w domu po polsku tak tez nam zalecono. Co do slowek pojedynczych to jest ich pare ale nie wiele i sa ta raczej podstawowe slowa.Mama, tata, baba, kto tam ,jedzie , a tak po swojemu, bum bum, kaku(ku ku) itd.Ale slow tych uzywa od dluzszego czasu.Ale pare minut temu znalazlam watek wlasnie o mowie i okazuje sie ze nie jestem tu sama wiec pozytywnie sie nastawiam.Co do bilansu dwulatka to nie sugerowalam sie tym co pani pielegniarka powiedziala (u nas robi bilans pielegniarka z osrodka dla dzieci)bo ona byla bardzo zdziwiona ze on nie mowi ze na obrazku jest jablko i to jeszcze w jezyku angielskim.Ale za to miala wielkie oczy jak dowiedziala sie ze po schodach wchodzi sam i schodzi.Wiec bez komentarza.Ile lekarzy tyle opinii.Jed ni mowia ze powinien inni ze ma jeszcze czas.
Gastone- jedziemy na tym samym wózkumoja gwiazda nawet nie mówi tata i wszyscy powtarzaja zebym sie nie martwiła bo niemową nie jest i dobrze słyszy(tez reaguje na polecenia które jej pasuja;-))ja na razie dajejej czas choc czasami już mnie wkurza jak cośchce i pokazuje palcem a nic nie powiemusimy być chyba cierpliwe...
reklama
ja tam sobie zaslug nie przypisuje bo wiem ze to w grupie dzieci sie szybciej rozwijaja np jutro maluchy maja przyjsc na zolto bo beda sie uczyc o kolorach i jutro akurat jest kolor zoltyFalbala, gratulacje dla Julki! Super, ze sie tak swietnie rozwija
Sandra mala chodzi po prywatnego przedszkola z grupa maluchow tzn tp jest grupa do lat 4 ale moja Julka to podobno pol dnia spedza w starszakach bo ucieka jak nikt nie patrzy i tam jest cala szczesliwa.
Wogole to smiesznie bo wszedzie chodzi i bawi sie tylko z Martyna kolezanka juz w tym wieku sobie kogos upatrzyla :-)
Podziel się: