reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

Alka na pytanie jaka jesteś odpowiada: duźa, mała, ślićna, ciśta... obuź, chyba nie muszę tłumaczyć:-p:laugh2:
stały tekst poranny to: "goła tata ublać buśkę":-)

reklama
Alka na pytanie jaka jesteś odpowiada: duźa, mała, ślićna, ciśta... obuź, chyba nie muszę tłumaczyć:-p:laugh2:
stały tekst poranny to: "goła tata ublać buśkę":-)
Słodka Alutka :-D:tak::-Di jaka rozgadana :tak::-)

Sara jest teraz na etapie imion: Asia, Ola, Monia, Paula itd. i nawet do mojej mamy zaczela mowic Jola :tak::-):tak::-D Ale jak jej mowie powiedz Sandra to mowi "mama" :-p

Doszly nam kolejne imiona :-p : Kaśka, Baśka, Ala, Aga, Tom (Tomek) :-p:-D
Nie wiem czemu moje dziecko upodobalo sobie nauke imion :-p;-):-)

brawo za kolejne imionka Saruniu:D

zobaczysz Sandra mala rozgada sie calymi zdaniami z dnia na dzien!:D

u nas mala nadaje jak stara- cieszy mnie tez to ze mowi wiecej i wiecej po polsku - staram sie jak moge :D

pięknie mówią sierpniaczki, a jak z fizyczną sprawnością?
Alka już od dłuższego czasu podskakuje odrywając obie nogi od ziemi, no a wspina się jak tarzan, nie ma dla niej przeszkody:-D

Pszczoly nowe osiagniecia fizyzne, m.in.:
- skacze odrywajac nogi od podloza,
- wspina sie dziarsko
- wchodzi i czasami tez schodzi ze schodow bez trzymania
- rozbiera sie i ubiera (choc nadal jeszcze cos zalozy na lewa strone lub tylem na przod)
- potrafi narysowac buzie (w kolku oczy, nos i usta), rybe, kolko, trojkat, napisac cyfre 1 i literke M
- potrafi po umyciu zebow nabrac w usta wode, wyplukac zeby i wypluc (choc czesc tej wody polyka:-p)
- coraz lepiej jej wychodzi pedalowanie na rowerku
- uklada puzzle (od 2 do 4 czesci)

Brawo dla Pszczolki i Alutki - sprawne dziewczynki :tak::-)

Domiska, super, ze Szantusia coraz wiecej po polsku mowi :tak: Rok i bedzie smigac i po polsku i po angielsku bez wiekszego wysilku :tak::-)

Jezeli chodzi o inne umiejetnosci Sary poza mowa (o ile pojedyncze slowa mozna nazwac mowa :-p) to:
  • skacze odrywajac obie nogi od podloza
  • wchodzi i schodzi sama ze schodow
  • sama wchodzi do wozka i zapina sobie szelki
  • umie zalozyc sobie buty (zawsze prawidlowo, bez mylenia sie prawy czy lewy) nie wymagajace sznurowania
  • zaklada spodnie na gumce
  • odkreca i zakreca zakretki
  • rysuje kolka i serca (powiedzmy :-p)
  • rozpoznaje literki B i A (ale tylko drukowane)
  • wie ze cos jest duze, a cos male
  • potrafi wiekszosc znajomych i czlonkow rodziny nazwac po imieniu
  • wie jak maja na imie mamy jej malych koelzanek i kolegow i odwrotnie :tak:
  • o spinaczce na wszelkie "wzniesienia" nie bede pisac, bo moje dziecko to wyczynowiec, ze hej :-p czasami az mi serce do gardla podchodzi jak to widze :-p

chyba mi rośnie drugi geniusz:-p pamięć ma niesamowitą jak Wojtek;-)
zapomniałam o puzzlach, takie dziecięce już jej nie interesują, teraz układa już takie 60 elementów, oczywiście wspólnie:-) i najlepiej z Kubusiem Puchatkiem;-)

reklama
Do góry