reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

Alka na pytanie jaka jesteś odpowiada: duźa, mała, ślićna, ciśta... obuź, chyba nie muszę tłumaczyć:-p:laugh2:
stały tekst poranny to: "goła tata ublać buśkę":-)

reklama
Alka na pytanie jaka jesteś odpowiada: duźa, mała, ślićna, ciśta... obuź, chyba nie muszę tłumaczyć:-p:laugh2:
stały tekst poranny to: "goła tata ublać buśkę":-)
Słodka Alutka :-D:tak::-Di jaka rozgadana :tak::-)

Sara jest teraz na etapie imion: Asia, Ola, Monia, Paula itd. i nawet do mojej mamy zaczela mowic Jola :tak::-):tak::-D Ale jak jej mowie powiedz Sandra to mowi "mama" :-p

Doszly nam kolejne imiona :-p : Kaśka, Baśka, Ala, Aga, Tom (Tomek) :-p:-D
Nie wiem czemu moje dziecko upodobalo sobie nauke imion :-p;-):-)

brawo za kolejne imionka Saruniu:D

zobaczysz Sandra mala rozgada sie calymi zdaniami z dnia na dzien!:D

u nas mala nadaje jak stara- cieszy mnie tez to ze mowi wiecej i wiecej po polsku - staram sie jak moge :D

pięknie mówią sierpniaczki, a jak z fizyczną sprawnością?
Alka już od dłuższego czasu podskakuje odrywając obie nogi od ziemi, no a wspina się jak tarzan, nie ma dla niej przeszkody:-D

Pszczoly nowe osiagniecia fizyzne, m.in.:
- skacze odrywajac nogi od podloza,
- wspina sie dziarsko
- wchodzi i czasami tez schodzi ze schodow bez trzymania
- rozbiera sie i ubiera (choc nadal jeszcze cos zalozy na lewa strone lub tylem na przod)
- potrafi narysowac buzie (w kolku oczy, nos i usta), rybe, kolko, trojkat, napisac cyfre 1 i literke M
- potrafi po umyciu zebow nabrac w usta wode, wyplukac zeby i wypluc (choc czesc tej wody polyka:-p)
- coraz lepiej jej wychodzi pedalowanie na rowerku
- uklada puzzle (od 2 do 4 czesci)

Brawo dla Pszczolki i Alutki - sprawne dziewczynki :tak::-)

Domiska, super, ze Szantusia coraz wiecej po polsku mowi :tak: Rok i bedzie smigac i po polsku i po angielsku bez wiekszego wysilku :tak::-)

Jezeli chodzi o inne umiejetnosci Sary poza mowa (o ile pojedyncze slowa mozna nazwac mowa :-p) to:
  • skacze odrywajac obie nogi od podloza
  • wchodzi i schodzi sama ze schodow
  • sama wchodzi do wozka i zapina sobie szelki
  • umie zalozyc sobie buty (zawsze prawidlowo, bez mylenia sie prawy czy lewy) nie wymagajace sznurowania
  • zaklada spodnie na gumce
  • odkreca i zakreca zakretki
  • rysuje kolka i serca (powiedzmy :-p)
  • rozpoznaje literki B i A (ale tylko drukowane)
  • wie ze cos jest duze, a cos male
  • potrafi wiekszosc znajomych i czlonkow rodziny nazwac po imieniu
  • wie jak maja na imie mamy jej malych koelzanek i kolegow i odwrotnie :tak:
  • o spinaczce na wszelkie "wzniesienia" nie bede pisac, bo moje dziecko to wyczynowiec, ze hej :-p czasami az mi serce do gardla podchodzi jak to widze :-p

chyba mi rośnie drugi geniusz:-p pamięć ma niesamowitą jak Wojtek;-)
zapomniałam o puzzlach, takie dziecięce już jej nie interesują, teraz układa już takie 60 elementów, oczywiście wspólnie:-) i najlepiej z Kubusiem Puchatkiem;-)

reklama
Do góry