reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

Mikołaj już 2 razy siedział na nocniku nawet bardzo chętnie, ale nie udało mu się nic do niego zrobić ale wie do czego on służy bo sadza misia i lalę i mówi sisi albo bee. Poczekam do lata, pozwijamy dywany, będzie latał w majtaskach to go zgarnę na nocnik jak przyuwarzę że coś się szykuje:tak: A z tymi nakładkami na kibelek to słyszałam, że najbardziej naturalną pozycją dla człowieka przy wypróżnianiu się jest kucanie(nawet są specjalne podstawki do wc na nogi dla dorosłych:eek:) więc najlepiej jeśli dziecko długo używa nocniczka.

reklama
ewa - ojjjj, słodko to musi wygladac:tak::tak::tak:

karoo - gratki dla Jagodki!:tak::-)

redaktorka - Maja Sherlock Holmes:tak: Pszczola tez ciekawska - lubi podsluchiwac:-p

silunia - pozazdroscic tylko zuzu dorastania w dwujezycznej rodzinie! Czytalam kiedys, ze takie dzieci wykorzystuja wieksza powierzchnie mozgu, niz ich "jednojezyczni" rowiesnicy i dzieki temu w przyszlosci łatwiej sie innych rzeczy ucza:tak::tak: A Zuzu na pewno za jakis czas bedzie wladala tak samo dobrze polskim i francuskim:tak: Na razie po prostu wybiera "latwiejsze" dla niej slowa.

Pszczola powiekszyla ostatnio swoj slowniczek slowek angielskich i oprocz bye-bye, tidi (teddy), dodi (dolly) i dod (dog), mowi ze zrozumieniem jejn (rain) i tejn (train - u niej jest to "ciu ciu tejn";-))
Z polskich słów, to od przedwczoraj: bońtek (bączek, taki do nakręcania), kuloła kalolina (królowa karolina), molela, cholela:baffled:, łidelet (widelec); zwroty: moja mama, moja tata;-), moja ganga, mój miś i mój dom. Dzisiaj tez kilka razy powtorzyla z wielkim zadowoleniem "ch.uj" (bo uslyszala naszego sasiada -alkoholika, ktory pod naszymi drzwiami bladym switem bluzgal na swojego kolege:eek:), ale nie potrzymywalismy tematu (a raczej w ogole nie zareagowalismy na to co Pszczola mowila:zawstydzona/y:- choc z trudem:zawstydzona/y:), wiec szybko porzucila "recytacje" (do czasu, obawiam sie:baffled:). Ale za to po poludniu zabila nas tekstem, ktory "puscila" do gandzi: "Ganga, mieci ci pyćka" (Gandzia, śmierdzi ci z pyska)....:szok::-D:-D:-D:-D

Udoskonalila swoj "warsztat rysunkowy" - po kanciastych zygzakach przeszla do rysowania kształtow zblizonych do kólek (a raczej spirale to sa:-p) i juz nie zamalowuje rowno wszystkiego tylko w kilku miejscach cos "nabazgrze" i potem mowi, ze to np. kot, pan, siońcie, fiat, dzieo (drzewo). Porzucila tez kredki, na rzecz długopisu i flamastrow). Za to malarsko wyzywa sie w wannie (kupilam jej pod choinke farby do malowania w kapieli i pszczola jest nimi zachwycona:tak:)

Siku zrobi tylko na sedesie z nakladka. Sygnalizuje sama potrzebe, ale tylko jak jest akurat w lazience albo dojrzy z korytarza swoja nakladke, to wtedy jej sie "przypomina":-p Nocnik sluzy do "wysadzania" lal i misiow albo jako fotel telewizyjny;-)

Dominique, nic dodac nic ujac - Pszczola to maly GENIUSZ!!!! :szok::szok::tak::tak::tak:Gratulacje!
My to dalekoooooooooooo w tyle :-p

Mada, to moze poszukamy jakiejs taniej hurtowni dobrej skoro obie mamy kupowac pieluchy do osiagniecia przez nasze corki pelnoletnosci ;-):-):-D:-D

Silunia, Domiska, mnie sie tez wydaje, ze dziecko lapie szybciej jezyk, ktory slyszy najczesciej - na spacerach, w telewizji, w domu itd. Super, ze Wasze dzieciaczki beda znaly juz w dziecinstwie jezyki :tak:

Karoo, z Jagodki to zuch dziewczynka! :tak: Super! Gratulacje! No i widze, ze rozwija sie Jej slownictwo! Cudnie :-)

Redaktorka, mala pani detektyw Ci rosnie ;-):-D

A Sara ostatnio lubi sie chowac. Np. przedwczoraj wolam ja i nic, ide do lazienki - nie ma, ide do sypialni - nie ma :szok: Wystraszylam sie okropnie, bo odrazu mialam mysli, ze moze udalo sie jej otworzyc bramke :szok: Wchodze raz jeszcze do sypialni i widze uchylone drzwi szafy, podchodze, a ten maly skubaniec schowany w szafie chichra mi sie w twarz :-D:-D:-D

A Sara ostatnio lubi sie chowac. Np. przedwczoraj wolam ja i nic, ide do lazienki - nie ma, ide do sypialni - nie ma :szok: Wystraszylam sie okropnie, bo odrazu mialam mysli, ze moze udalo sie jej otworzyc bramke :szok: Wchodze raz jeszcze do sypialni i widze uchylone drzwi szafy, podchodze, a ten maly skubaniec schowany w szafie chichra mi sie w twarz :-D:-D:-D

sandra- jestem w satnie wyobrazić sobie twoje przerażenie... julcia robi teraz podobnie. u nas w mieszkaniu to jeszcze pół biedy jak sie schowa, ale u teściów- mnóstwo schodów...

dominique- :szok::szok::szok: pszczoła jest niesamowita...

Redaktorka- Majka poprostu delikatnie daje mamie do zrozumienia gdzie trzeba posprzatac;-):-D
Dominique- wielkie gratki dla Pszczoły ona jest...brak mi słów ...niesamowita:szok::szok::szok:ale żeby do Gandzi tak z grubej rury;-):-D:-D:-D

co do sikania to chyba Ami przeprosiła sie z nocnikiem...sama siada ...wie ze tam sie robi siku...siada i mówi ciiiiiiiiii..ale...siada tylko jak ma coś na tyłku...jak biega bez pieluchy i siedzi to tylko mówi ciiiii...wstanie ja zakładam pieluche a ta rwie na nocnik , siada i robi siku do pieluchy:baffled:

Mada, z tym nocnikiem to u nas dokladnie tak to wyglada :baffled::-pSara mowi "siiii", ale na nocnik siada sama jak jest kompletnie ubrana :-p Jak ja rozbiore to posiedzi, wstanie i nasika na dywan :baffled::-p

Sandra- u nas na szczęście nie ma dywanów wiec po drzemce popołudniowej zanim załozyłam pieluche, po nasiadówce nocnikowej, zlała sie na podłoge:eek:

Mada, u nas w sumie tez nie ma jako takich dywanow, chodzilo mi raczej o takie dywaniki w lazience i niewielki dywan w kuchni :-pA tak to na podloge tez leje :-p:-p:-p:eek::eek::eek:

reklama
uoo dziewczyny to u was super .. u ns sporo dywanow :/ wiec musze uwazac a mala zeby nie lala na dywan hihihi :D choc tez sie zdarzylo kilka razy ze w lazience kaluzke nalala :D

mada no i widze ze u was spore postepy znocniczkiem!! gratulacje- nawet sie nie obejrzysz jak sie pozbedziecie pieluszek :))

sandra hehehe widze ze i Sarusia uczy sie pelna para nocniczkowania :D powodzenia :)

silunia a w jakim jezyku w mowicie w domku - tzn ty z mezem? kurde zazdroszcze ci tego ze maz mowi dobrze po polsku :D aj mojego musze przycisnac do nauki polskiego jakos.. :D
no i my tylko mowimy do malej w "ojcyzstych" jezykach tzn ja w polskim a Sam w angielskim :)

ewa i sandra.. kurde powiem wam ze i nie schody przerazaja.. podobnie jak sandra mam jakies chore wizje:/ u nas jest brama przy schodach w dol.. ale nawte nie pozwalam sie szantusi bawic przy niej :/

dominique pszczolka jest swietna :))

Do góry