reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

Mada nie przejmuj sie kochana, ja mysle ze jeszcze za wczesnie. Pat ma podobnie, kiedys mialuczal jak kot teraz nie wie o co chodzi jak mowie "jak robi kicia". I tez jest wiele slow ktore mowil wczesniej a teraz ich nie wypowiada. Czesto mowi yyy jak cos chce i palcem pokazuje. A czesto gada jakas paplanine ktorej nikt nie rozumie. Nie martw sie, uwazam ze jest jeszcze czas.

reklama
mada78 - czytaj małej bardzo dużo, bajek, baśni, wierszy, nawet za trudnych dla niej - po prostu czytaj jej na głos, gdy obok bawi się np. kolckami.

a u nas próby czytania zawsze kończą się wyrywaniem książki :baffled: on chce sam sobie czytać.

i Mada, nie przejmuj się, Piorek też niewiele mówi normalnych wyrazów. za to nawija coś tam po swojemu. Ami ma jeszcze czas. moja siostra też późno zaczęła mówić a teraz pisze doktorat :-p

a u nas próby czytania zawsze kończą się wyrywaniem książki :baffled: on chce sam sobie czytać
U nas to samo :-p

Mada, potwierdzam, niczym sie nie przejmuj! Sara tez niewiele mowi (mama, tata, baba, lala, papa, nie, tak i nasladuje odglosy zwierzat - ale zazwyczaj mowi po tym jak ja poprosimy, zeby cos powiedziala), najczesciej nawija cos tam po swojemu :-)

A w ogole strasznie sie smiejemy, bo jak Sare pytamy jak robi ptak to mowi "tak tak", czyli "ptak ptak" :-D

u nas podobnie. Mowil mama, tata, dada , baba, .... ateraz znowu zaczal po swojemu. I zaczol mowic "cio" i raczkami gestykuluje, jakby pytal ale o co ci chodzi ;-) mowi papa, a na ptaszki mowi koko.

No i szykuje sie hyba do fikolkow, bo podobnie jak wasze swiat oglada do gory nogami

Załączniki

• CSC_1685.JPG
    CSC_1685.JPG
    57,1 KB · Wyświetleń: 34
mada - nie martw sie. wszystko w swoim czasie ;-)
rzeczywiscie warto duzo czytac dzieciom . Nawet jak nie sluchaja, to w czasie zabawy czytac te rymowanki, wierszyki.
Ja jeszcze puszczam Mateuszkowi bajki na plytach. Tez je lubi, oglada przy tym ksiazeczki.
Z ksiazeczkami u Malego nie ma problemu, uwielbia je. Sam czesto siada i wyciaga pokololei kazda i cos tam sobie mruczy.

A do logopedy to chyba dopiero po 3 roku sie chodzi z dziecmi. Tak mi sie wydaje.

nam Majka zaczela chodzic na palcach, czy ktores z dzieciaczkow tez tak ma ? i co to moze byc? chodzenie dla zabawy, czy moze jakis problem? buty nosi o 1cm za duze, wiec nie powiny jej uciskac.....:confused:

choroba i wysoka goracza przyczynily sie do tego,ze Maja zaczela wolac "pic" jak miala taka potrzebe

reklama
Do góry