reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

Ja juz wywalilam kolekcje gazet - Piotrus tak namietnie je czytal, ze zostaly tylko strzepy (nie rwal specjalnie). Jego ulubione gazety to Twoj Styl (bo jest tam duzo reklam i Piotrus, jak czyta, co kilka storn krzyczy "kem" [krem] - nie wiem czemu tak go to bawi...) i wszystkie o dzieciach. :-D

A niezmiennie od urodzenia nie akceptuje "Sto lat, sto lat". Zawsze przy tym placze. Mamy duza rodzina i dosc czesto chodzimy na urodziny i inne jubileusze. Przy "Sto lat, sto lat" Piotrus zawsze placze i ucieka na rece. :baffled: Inne spiwey mu nie przeszkadzaja...

reklama
ijeee jak sie siczniascie dzieci rozwijaja! az milutko poczytac !!!! :-)

u nas tez rozwoj rozwoj rozwoj hehe :-D

z takich ciekawostek to mala nic tylko by wlaczala zmywarke do naczyn.. a jak ja zablokuje ze sie nie da wlaczyc.. to trzaska zdenerwowana ze nie dziala :-D

hehe poza tym najbardziej to uwielbia tanczyc w roznoraki sposob - na boki, jak lambade, trzesie pupka, na hiphopowca - bo podpatrzyla w tv :sorry: w roznoraki sposob :-D wystarczy ze uslyszy muzyke i juz tanczy :D malo! to wystarczy cos zanucic czy zaspiewac a ta tanczy i spiewa pod nosem :-D mowie wam wszscy sie nadziwic nei moga haha :-)

no i straszna gadula z niej.. powtarza strasznie duzo.. powtarza po nas i po tv.. dlatego musimy uwazac bardzo co leci w tv :D
non stop sciga psa :D "Sissie oc " a jak jej sie cos nie podoba to ja odpycha i mowi "Go! Go!" podobnie mowi do ludzi jak jej dokuczaja :D "Go Go!":D

ogolnie na szczescie poki co mowi w dwoch jezykach :-) mam nadzieje ze tak juz zostanie! :sorry:

Domiska - jak bedziecie jej pilnowac, zeby miala kontakt w dwoch jezykach, to napewno jej to zostanie.

MOja chrzesna mieszka od 20 lat we Wloszech. Urodzila dwie dziewczynki i one od urodzenia do teraz ( maja juz po 18 lat ) spedzaly w Polsce dwa - trzy miesiace. We Wloszech nie mialy kontaktu z polskim, natomiast w wakacje jak przyjezdzaly do Polski, po wlosku rozmawialy tylko ze mna, i miedzy soba. A tak musial mowic po polsku.
I swietnie sobie teraz radza. Rozumieja duzo, mowia tez niezle. Mimo, ze sie nigdy polskiego nie uczyly.

Takze pilnujcie zeby miala kontakt z jezykiem polskim.

Ipanema ajjj super z tymi Twoimi kuzynkami!
bardzo bym tez chciala by mala mowila po polsku.. ale tu w ogole nie ma nikogo kto mowi po polsku oprocz mnie.. a ja z mm tez tylko po ang.. wiec eh naprawde malusieenko z polskim ma kontaku.. ale staram sie do niej mowic jaknajwiecej po polsku :)

Domiska - musisz poprosić kogoś z rodziny z polski, żeby przysłał Ci bajki na DVD po polsku dla małej :)
Ja robię to samo w drugim kierunku, puszczam Natkowi bajki po angielsku, by osłuchał się z językiem.

Leika ooo :) tez o tym pomyslalam! :D juz jedna nawet mamy - babcia przyslala :) no i bajki po polsku chce czytac tez:)
Leiko a Twoj mezus anglojezyczny ?? :)

Mąż i ja jesteśmy oboje Polakami ;-) Ale Natek uczy się już angielskiego w Helen Doron Early English
http://helendoron.com/
http://helendoron.pl/ (tu polska strona)
więc te bajki to taki kolejny etap. W tym wieku nauka języka przychodzi dzieciom naturalnie :)) Warto to wykorzystać :))

Na mikołaja Natek dostał od nas kolekcję 24 DVD Baby Einstein (nie wiem, czy znasz tą serię, jeśli nie, to polecam). Zamówiłam ją 3 tyg temu, odpowiednio wcześnie, żeby zdążyła przyjść z USA i właśnie przedwczoraj dotarła :))

leika- a czy natek zainteresowany jest tymi bajkami?? bo mojej julki w ogóle telewizja nie interesuje, ani teletubisie (i dobrze:tak:) ani żadne inne bajeczki... nie wiem, może jest jeszcze za mała:confused::confused: w każdym razie tez chciałabym puszczać jej anglojęzyczne bajki...

reklama
ewa_ll - nie ogląda tak, by siedzieć cały czas wpatrzony w ekran, ale ogląda trochę, trochę się bawi w tym samym pokoju i znowu ogląda. Reaguje z zainteresowaniem na to co np. Elmo robi - tańczy gdy śpiewają i tak dalej. Ja wybieram dla niego tylko te bajki, które sa dla najmłodszych, bo nie chcę, by gapił się bez sensu w ekran. Polecam "Elma świat" na MiniMini
-> no i właśnie tą kolekcję filmów edukacyjnych Baby Einstein, one są dla dzieci od 0-4 lat; niektóre filmiki to tylko sekwencje obrazków i ruszających się zabawek z muzyką klasyczną, przeznaczone dla najmłodszych niemowląt :)

Do góry