reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

Nie śpi- źle, śpi- też niedobrze:baffled: Normalnie gdyby ktoś mi miesiąc temu powiedział, że będę się martwić, że dziecko śpi, to bym nie uwierzyła...

mam takie same obawy i lęki:tak: choć już teraz coraz łagodniejsze; skoro maluch ma apetyt i nie jest apatyczny (apatyczny nie równa się "drzemkujący" kilka razy na dobę;-)), jest dobrze!

reklama
Andariel, ładnie je, ładnie przybiera i nie jest apatyczny, ale tak samo sytuacja wyglądała gdy miał hemoglobinę 8:szok:

hmmm, w sumie u nas podobnie przy spadku hgb było; no to może zbadaj kontrolnie Miesiową krew, żeby się uspokoić? Leo miał badaną 2 m-ce temu i wszystko było w normie, więc się uspokoiłam (choć do roku mam mu podawać actiferol 15 mg - co drugi dzień, bo tak Leosiowa lekarka prowadzi podopiecznych poradni neonatologicznej);

Aestima u mnie też mały anemik, tzn już od miesiąca jesteśmy bez leków, ale wcześniej przez 4m cały czas... i mały śpi różnie, zazwyczaj wstaje 7-8 i o 10-11 już spanko, kolejne spania o 14 i około 17 i każde spanko od pół godziny czasem nawet do dwóch... są dni, że prześpi w dzień w sumie 1,5-2h, a są i takie, że 5h.. średnio śpi w dzień około 3-4h, więc albo Ty nie masz się czym martwić, albo i ja powinnam zacząć ;)

Andariel, co to jest actiferol??

Kasiawilde, ale czy Twój też miał takie krytyczne wartości? U nas było, o zgrozo 8 i nie rosło za bardzo po ferrum. W końcu na końskich dawkach f. dobiliśmy do 11. Lekarz zabronił pobierać krew do roczku. Jest ordynatorem i hematologiem b. uznanym w Polsce, więc słuchamy. Widzi Miesia raz na m-c.

Aestima - bioprzyswajalne żelazo dla niemowląt, dzieci i dorosłych
a teraz coś podajesz nadal Miesiowi czy już nie?

a z tym niepobieraniem krwi do roczku to uważam za b. mądre - w którymś momencie występuje fizjologiczny spadek żelaza i jak się trafi na taki moment to lek.ładuje w dziecko niepotrzebnie jakieś końskie dawki Fe... ja sie akurat nie kłócę z naszą lek.bo jej ufam, no a poza tym Leoś z III trymestru miał tylko 1 miesiąc, to naprawde nie miał kiedy sobie żelaza nagromadzić... niestety;

Ostatnia edycja:
Wysocki wycofał już wszystkie leki. Uważa, że to była anemia fizjologiczna- nasilona przez moją a. w ciąży i przedwczesny poród. Jego zdaniem nie ma takiej potrzeby- odpowiednia dieta i mamy się nie martwić ( średnio mi się udaje).

kurcze teraz nie pamiętam dokładnie, mały śpi, więc nie będę hałasować szukając wyników, ale najgorzej było chyba około 9... miesiąc temu wyszło coś ponad 11, ale oprócz tego robiony miał poziom samego żelaza i tu już wyszło nawet ponad normę po tych wszystkich lekach :) u nas było ferrum 2x1ml, 1xkw.foliowy i 1/2 wit.B6, poza tym mały na nutramigenie, więc dodatkowo dostawał w tym witaminki.... kontrolne badanie za pół roku, pediatra również uczulał, żeby mały miał jak najmniej pobrań krwi, tym bardziej, że w szpitalach spędziliśmy w sumie około 3 tyg. w ciągu 4 miesięcy, więc pobrań krwi, wenflonow itp ma dość na najbliższe 10 lat :/

reklama
Kasia, my w szpitalu 4 razy i pobrań też mnóstwo a raz pobrali 5 fiolek i za późno do lab. zanieśli i od nowa...:wściekła/y: Wysocki, stwierdził , że co najmniej 2 razy szpital był zbędny i zabronił co chwila pobierać i sprawdzać ( co w szpitalu robili nagminnie)

Do góry