reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

reklama
Doris spokojnie, ona dziś u neurolożki na kontroli pierwszy raz tak zrobiła, babka powiedziała, że mocno do przodu jest i potwierdziła, że to pewnie zasługa ćwiczeń na rehabilitacji i w domu. Ale ja w domu nie ćwiczyłam z nią niewiadomo ile, raczej do lenistwa się przyznaję w tej kwestii:zawstydzona/y: Dzieci mają czas na coś takiego do końca 8-mego m-ca, więc Julia ma duuużo czasu:tak:
Waga przez 6 tyg urosła o pół kilo, więc bez rewelacji. Teraz 7400g

Mrsmoon...na tym etapie pół kg na 6 tygodni to norma. Julia ważyła wczoraj 6420 :-). I pocieszyłas mnie, że Julia ma czas jeszcze. Chciałam potrenować z Julią równowagę tak jak Ty ale nie wiedziałam czy ona ma siedzieć między moimi nogami tyłem do mnie (oparta plecami o mnie) czy przodem do mnie?

Hej,
mrsmoon mój Antek od ok.2-3 tygodni tak wstaje na kolanka i się buja, od ok. tyg. potrafi w tej pozycji podnieść jedną rękę i np. chwycić zabawkę, a od kilku dni przesuwa się wyraźnie do przodu, ale podciągając obie nóżki na raz.. :) mam nadzieję, że w końcu wpadnie na to, żeby te swoje kończyny na zmianę przesuwać i ruszy "z kopyta".. :)
O, zresztą zobaczcie same :)
http://www.youtube.com/watch?v=6Uw7VN9LbbQ

Ostatnia edycja:
wow:szok: Antek wymiata, ciekawe kiedy mój leniwiec tak będzie zasuwał- póki co przemieszcza się po całym pokoju turlając się:-D
ps. Olga a w Waszym mieszkanku tak letnio, pozytywnie, aż chciałoby mi się z Antkiem razem poczołgać na tym trawiastym dywanie:tak:

reklama
mrsmoon, moja Hanula jest na tym samym etapie :-) i też ma 6 miesięcy i tydzień. Wspina się na kolanka i dłonie i kiwa. Ma tak już od jakichś 2 tygodni :szok: na początku chwilkę a teraz potrafi tak kilka minut się bujać. Myślałam, ze to normalne na tym etapie :-) od wczoraj próbuje nóżki podkulać pod siebie, jakby chciała się przesunąć na dywanie, ale jeszcze nie zajarzyła, że rączki też musi przesunąć :-D do tego sama obraca się po zabawkę, którą sobie upatrzyła, sięga ją, nawet, jeśli musi do niej podpełznąć, potrafi bawić się dwiema zabawkami naraz :-D na razie jeszcze nie mówi żadnego słowa ani sylaby, czasami jej się coś uda połączyć, ale głównie to prychanie, mruczenie i reranie krtaniowe. Ostatnio wpadliśmy z mężem w osłupienie, jak małej podałam dwie zabawki i poprosiłam, żeby pokazała, gdzie jest krówka. Najpierw popatrzyła na obie, jakby się zastanawiała, później chwyciła krówkę i się cieszyła. Zamieniłam zabawki miejscami i poprosiłam o to samo, znowu powtórzyła. Znów pozamieniałam zabawki i poprosiłam o pokazanie owieczki i znowu pokazała prawidłowo. :szok: ona rozumie więcej niż nam się wydawało. Podobnie było z rozpoznawaniem mamy i taty, babci i dziadka, żółwika i rybki i paru innych. Reaguje na głosy bliskich, szuka zabawki, którą poruszyłam, żeby zapiszczała, normalnie szok. Obserwuje rybki w akwarium, wpatruje się w zegar i słucha cykania, ogląda książeczkę do kąpieli i pokazuje owieczki. Aha i melduję, że pojawił się drugi ząbek :tak: Tak na podstawie linka wnioskuję, że jest około 7-8 miesiąca ... :no: aż trudno uwierzyć.

Ostatnia edycja:
Do góry