reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

traschka - przede wszystkim współczuję; wiem jak czuje się matka po wizycie u konowała; ja bym się zapisała na wizytę do lekarki, u której dotychczas badacie małą, a uwagi tej - olała, bo najwyraźniej babsko samo nie wie co gada... z ciemieniuchą może mieć rację, że alergiczne (ale nie musi)- z Ninką właśnie ta przedlużająca się ciemieniucha była zapowiedzią dalszych problemów ze skórką; skuteczna jest emulsja do skóry głowy Emolium - działa bardzo prędko; teraz przy Leosiu gdy tylko zaczęła się ciemieniucha pojawiać, od razu zastosowałam Emolium i po problemie - polecam;

reklama
Traschka współczuję wizyty, trzeba bylo powiedzieć tej lekarce, że bylas już kilka razy na wizytach i Marysia nie ma wzmożonego napięcia i wszystko jest dobrze.
Co do przewracania się z brzuszka na plecy i odwrotnie to przecież dobrze, że już opanowała tę umiejętność...przeciez jej tego nie oduczysz, bo lekarka ma zastrzeżenia.
Co do wagi Marysi to przybiera dobrze na wadze, na początku więcej przytyła teraz mniej. A z tymi kaszkami to też przesada! Przecież wszędzie mówią, że dziecko karmione piersią może nie być dokarmiane przez cale 6 miesięcy, oczywiście można wcześniej podawać stałe pokarmy ale nie trzeba! Ja Damiana karmiłam pełne 6 miesięcy TYLKO piersią, nawet nie dopajałam, nie bylo takiej potrzeby.
Cebion, nie "cebian" to wit.C w kropelkach, ja mialam ją podawać Julii jak miala wysoki ten poziom bilirubiny. Teraz też można podawać, tak profilaktycznie (tak mi powiedziala pediatra).

Ja mam szczepienie 13.09. Ciekawe jak to u nas będzie.

Ostatnia edycja:
Trasia, współczuję wizyty, bo Ci babsztyl namieszał w głowie tylko i teraz będziesz każdą rzecz rozkminiać...

Co do ciemieniuchy - Szymon miał praktycznie przez 2 miesiące non-stop. Stosowałam metodę oliwka-czapeczka-wyczesywanie-kąpiel i doopa blada. Od kilku dni stosuję krem Musteli na ciemieniuchę i widzę ogromną poprawę. Jest łatwy w stosowaniu i nietłusty więc polecam:)

.... skuteczna jest emulsja do skóry głowy Emolium - działa bardzo prędko; teraz przy Leosiu gdy tylko zaczęła się ciemieniucha pojawiać, od razu zastosowałam Emolium i po problemie - polecam;

pozwole sie wtracic...
ja rowniez go polecam!!! od miesiaca borykam sie z ciemieniucha u mlodej ktora znika i pojawia sie systematycznie!
bylam w srode na szczepieniu i tam powiedzialam naszej doktorce o ciemieniuszce to polecila nam wlasnie emolium do glowki i REWELKA polecam!!!! Smaruje jej rano i wieczorem po kapieli i powiem Wam ze widze duza poprawe :tak: brak ciemieniuchy a stosuje ten krem od srody wieczora tylko...

edit:
ta emulsja z emoilium tez nie jest tlusta, wloski sa oki po niej ale kosztuje 26zl....

Ostatnia edycja:
fakt, emulsja Emolium jest droga, ale skuteczna i wydajna; została mi po Nince i teraz się przy synku jeszcze przydała:)
co do karmienia wyłącznie piersią przez pierwsze 6 m-cy to - podobnie jak Doris - Ninkę też tak karmiłam i jeśli nadal wsio będzie ok, Leosia też tak będę karmić; nie widzę powodu by podawać coś dodatkowo;
a że Marysia nieco zwolniła w przybieraniu to jest to przecież normalne - bo starsze niemowlaki wolniej już przybierają niż w pierwszych miesiącach; traschka, ewidentnie trafiłaś na jakiegoś babola niezbyt kompetentnego co tylko w głowach miesza (ja serio nie rozumiem jak można najpierw zasiać tyle ziarenek niepewności co do rozwoju dziecka matce - i to karmiącej - która może np. stracić pokarm ze stresu - a na koniec rzucić lakonicznie: "obserwować...ekhem...tak ogólnie" - ?

w ogóle co to za zalecenie - obserwować ogólnie - przecież to logiczne że każda matka obserwuje swoje dziecko, zmiany w zachowaniu czy postęp w rozwoju, nie da się nie obserwować... ale głupia baba... to skoro nie ma żadnych konkretnych zaleceń że albo coś można z dzieckiem robić albo nie wolno, np jakichś ćwiczeń to po cholerę tak gada aby sobie pogadać i tylko nerwy szarpie...

dzięki dziewczyny, dokłądnie tak jak piszecie. Głupie babsko zasiało we mnie kilka niepewności i teraz nie wiem czy mam się tym martwić czy nie. No i wybieram się z tego wszystkiego do innego lekarza, podobno jakaś super babka ale muszę iść prywatnie. Wolę raz wydać tą kasę i się uspokoić albo dowiedzieć czegoś konkretnego niż "obserwować dziecko tak ogólnie":)

Mam pytanie dot.smoczków - czy zmieniacie swoim maluchom smoczki z "rozmiaru" 0-3 na 3-6 ?
bo ja nie widzę różnicy między nimi to raz, a dwa co się zmienia w buźce dziecka dopóki nie pojawiają się ząbki, że nagle po skończeniu trzeciego miesiąca ma być zmiana smoczka? może ja o czymś nie wiem, ale jak dla mnie to chyba tylko oznaczenie producenta...

reklama
Do góry