reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

Na naszym to jej M.puszcza czasem (tj.wspólnie się bawią) różne aplikacje i-podowe. Sęk w tym, że Ninka chce coś, co weźmie sobie na kolana i sama będzie "stukać". Daję głowę, że wtedy rzuci tekstem do Leosia, że to jej sprzęt bo jest już duża i samodzielna, a on to kajtuś- srajtuś (tak ostatnio nazywa brata).

reklama
hehe dużo tematów :-)
co do gadki to Mati sie ostatnio rozgadał, ze hej zdania już składa 2-3-4 wyrazowenp. woła tatę na obiad: "tatunia oooodź mniam mniam upa" (zupa)
najlepszą zabawą aktualnie to szukanie patik (patyków) i kamom (kamieni) no i karmienie kur poprzez narwanie trawy "załadowanie" na swoja taczke i zawiezienie do kurnika ;-)

a co do prezentów komunijnych to myśmy w zeszłym roku bratankowi M. podarowali dwa duże zestawy lego - i był chyba najbardziej z nich zadowolony (z wszystkich prezentów) :-)

Maja od jakis 2 m-cy rozroznia prawa i lewa reke/noge :szok: najpierw myslelismy, ze strzela, ale tych strzalow jest 100% wiec to niezgodne z rachunkiem prawdopodobienstwa;-)

mrsmoon wow:szok: ciekawe jak to poznaje:) Marysia ewidentnie strzela.

ja nie mogę uwierzyć w jakim tempie Marysia rozwija się w mowie. Ona miesiąc temu nie mówiła prawie nic a dziś gada całymi zdaniami, ze wszystkimi odmianami wyrazów i z zachowaniem odpowiedniego czasu! Do tego od razu ma niesamowite słownictwo, gada cały dzień jak najeta:)
kilka zdań z dzisiejszego dnia:
dyskusja nt książki, którą czytamy przed popołudiową drzemką. W końcu Marysia krzyczy "Miasteczko Mamoko i nie chcę żadnej innej bajki!"
Marysia trzeci raz przed snem krzyczy, że chce kupę. Pytam czy naprawdę chce czy udaje a ona na to" chyba jednak troszke udawałam"

poza tym wszystko zdrabnia, nie wiem skąd jej się to wzięło, bo ja nie zdrabniam aż tak bardzo. Np teraz czyta "Mamoczko" (mamoko):eek:

trasia wow!!! to niezle Marysia pogonila! Znam takie przypadki, kolezanki syn mowil tylko mama tata i kolo do 3rz a pozniej nagle wszystko :tak:
a ze zdrabnianiem my tez nie przesadzamy a Maja w pewnym momencie podwojnie zdrabniala ale jej minelo na szczescie

Trasia, Mrsmoon WOW !!! ale wasze dziewczyny wygadane :-) super gratuluję :-)

Sądzę, ze te 2 latka takie przebojowe, Mati zaczął mówić bardzo wyraźnie słowa, łączy je na razie w 2-3 wyrazowe zdania ale jak na chłopaka to wszyscy mówią, ze duo mówi :-)

trasiu to rozumiem, że już sobie fajnie z Marysią rozmawiacie:tak::-) pamiętam jak moon pisała jak Maja zdrabniała - Sokratesiku:-D Emi od ładnych paru tygodni nie zdrabnia tylko na odwrót - ma lalkę, która nazwaliśmy Krysia to mówi na nią Krycha, z innymi wyrazami robi podobnie plus cały czas te rymowanki co zna perfekcyjnie - to językowo bawi się słowami typu: zuka laka nieduka (zuzia lalka nieduża)... i muszę jej powtarzać, żeby ładnie mówiła i wtedy ładnie powtórzy hmmm....

reklama
forever co by nie było Emi ma też lalkę o imieniu Marysia i mówi na nią (teraz) Marycha...:laugh2:

aha moon też się mogę pochwalić, że Emi rozróżnia prawą i lewą stronę:sorry::-p

Do góry