reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj maluchow..Zabawy i zabawki

Mamoot, ja to dokładnie tak samo rozumiem. Bo zerówki - to co na tym etapie dzieciaki się uczą - są własnie przeniesione do szkół. Tak jakby odcieli ostatni rok w przedszkolu i przeniesi pod dach szkoły

reklama
No własnie ja tez słyszałma kiedyś, że nasze dzieci w wieku 6 lat pójda do szkoły. Ale to miała być zerówka w szkole (a nie w przedszkou, jak dawniej), a nie pierwsza klasa.
Ale ile osób - tyle opinii.

W moim przedszkolu jeszcze 3 lata temu były: maluszki, średniaki, starszaki i zerówka. A teraz zerówka jest w szkole i tyle. Gdyby Wojtek w 2011 r szedł do zerówki, to by opuścił rok przedszkola.

No właśnie chyba nie, w 2012 do szkoły, i to do pierwszej klasy. Teraz rodzice mogą jeszcze wybierać czy sześciolatek idzie do zerówki czy do pierwszej klasy (jeśli chodził do przedszkola i ma odpowiednią opinię z poradni psychologiczno- pedagogicznej). W 2011 roku wchodzi obowiązek przedszkolny dla pięciolatków- "Od najbliższego roku szkolnego 2009/2010 wszystkie dzieci pięcioletnie w Polsce będą miały możliwość korzystania z bezpłatnej edukacji przedszkolnej. Od 1 września 2011 r. będzie to już obowiązek."- czyli tak jakby zerówka w przedszkolu a nie w szkole, i wszystkie przedszkola państwowe będą musiały przyjąć pięciolatki, a w 2012 roku obowiązek szkolny, czyli pierwsza klasa- tak ja to w każdym razie rozumiem.
Kuratorium Oświaty w Krakowie
http://www.kuratorium.krakow.pl/user/2009/4/200904214.pdf
Baśka, Ty na pewno jesteś w temacie- objaśnij nam co i jak.

Kasia, ja rozumiem to tak - tłumaczyły nam panie w przedszkolu - że może nazywa się to zerówką w przedszkolu (ten przyszły rok naszych dzieci czyli wrzesień 2011) i jest obowiązek pójścia do przedszkola, ale dopiero w szkole, za dwa lata (czyli wrzesień 2012), dzieciaki będą się uczyły to co jeszcze kilka lat temu, czy teraz w tym okresie przejściowym uczyły sie w zerówkach, czyli literki, cyferki... Czyli dzieciaki o rok wczesniej musza pójść do przedszkola (obowiązek) i o rok wczesniej do szkoły, ale dopiero w szkole będą realizowały program obecnej zerówki.

(...) o rok wczesniej do szkoły, ale dopiero w szkole będą realizowały program obecnej zerówki.
Tak, tylko to już będzie się nazywać pierwsza klasa (z programem dawnej zerówki, może lekko poszerzonym), a nie zerówka- a zerówki jako takiej nie będzie, choć pewnie tak się będzie umownie nazywać ten obowiązkowy rok pięciolatków w przedszkolu. I z tego co czytałam wynika, że ta "zerówka" pięciolatków będzie w przedszkolach, a nie w szkołach, i jako że obowiązkowa, ma być bezpłatna.

Ostatnia edycja:
Tak, tylko to już będzie się nazywać pierwsza klasa (z programem dawnej zerówki, może lekko poszerzonym), a nie zerówka- a zerówki jako takiej nie będzie, choć pewnie tak się będzie umownie nazywać ten obowiązkowy rok pięciolatków w przedszkolu. I z tego co czytałam wynika, że ta "zerówka" pięciolatków będzie w przedszkolach, a nie w szkołach, i jako że obowiązkowa, ma być bezpłatna.

Tak, z tym co piszesz się zgadzam :-)

Kasie i ja się z Wami zgadzam, tylko co się stanie z całym pionem zerówki u nas w szkole? Nie podoba mi się ten bałagan. Ola pójdzie do nowego przedszkola do ostatniej grupy ( tej która jest obowiązkowa dla wszystkich) a później znowu zmieni miejsce i pójdzie do szkoły. Niestety nasze przedszkole nie jest przystosowane dla przedszkolaków-zerówkowiczów i czekają nas podwójne zmiany. Aż boję się myśleć jak to Ola odbierze. A połapać się w tym wszystkim jest bardzo trudno.....
Rozumiem, że Ola od września 2011 powinna pójść do zerówki(której ma podobnież nie być) czyli ostatniej grupy przedszkolaków(starych zerówkowiczów) a w 09.12 do pierwszej klasy, tak?

2011 to ostatnia - obowiązkowa grupa w przedszkolu
2012 - piersza klasa w szkole (która będzie realizować program zerówkowy, pewnie poszerzony, jak pisała Kasia)

ale galimatias :-(
ja też wiem że ma to być tak jak pisała kasiaDe

generalnie się tego obawiam bo mój jest bardzo zamknięty i nieśmiały ... i wkurza mnie fakt że nie mam wyboru ... teraz można pójśc do poradni psychologiczno-pedagogicznej z prośbą o określenie czy dziecko się nadaje czy nie do szkoły .. a co ja ( my) mam zrobić? denerwuje mnie to ..

reklama
Fusik bardzo Ci współczuje. Ola bardzo wolno klimatyzuje się w nowych miejscach i trochę mnie to też przeraża. A może spróbuj pójść do takiej poradni, może udałoby się Wam coś załatwić...

Do góry