reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój kwietniowych maluszków-Relacje z wizyt u lekarza.

Maryńka sprawdź siatki centylkowe - dziecko powinno rozwijać się harmonijnie i iść mniej więcej jedną siatka centylową. Niepokojące są duże wahnięcia na siatce centylowej.
Poza tym jeżeli urodził sie drobniutki, to nie można oczekiwać, że później będzie dużym niemowlakiem.
A jeszcze jacy Wy - rodzice jesteście? Geny mają przecież ogromne znaczenie. Wysocy rodzice to wysokie dziecko, niscy - to niskie dziecko. Przy znacznych różnicach we wzroście rodziców zapewne może być jakiś miks.... tak jest u moich teściów, mają 3 synów i każdy innego wzrostu - niski, średni i wysoki:tak:

reklama
Nef nawet na siatce centylowej dla dzieci karmionych piersia, slabo wypada. wszystko sie okaze we wtorek przy mierzeniu i wazeniu. Ja mam 162 cm a maz 178 cm. Ja sie urodzilam ze wzrostem 56 cm i wazylam 4 kg, a maz 51 cm i wazyl 2800 g. Moze to po nim ma :confused:

tu siatka dla chlopcow karmionych piersia, moze ktorejs z Was sie przyda:
http://www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_6.pdf
dzieki za odzew jestescie wielkie :tak::happy2:

no i po wizycie,
mamy skierowanie do neurloga i na rehabilitację. mam zobaczyć gdzie sie krócej czeka. młodego ściąga w lewo a przysięgła bym, ze wcześniej go na prawo ciągnęło

maryńka ale nie chodzi o to czy wypada słaba w porównaniu do innych dzieci, ale o to czy jak się urodził na 5 centylu, czy nadal po 2 m-cach jest na tym 5 centylu? Ja bym sie martwiła jakby z 5 przeskoczył na 50-ty.

Nef - nie zawsze wysocy rodzice to wysokie dziecko, ja 170, mąż 184, a synuś 53:-D. My oboje jako niemowlęta mieliśmy po 56. Fakt faktem, że już nadrobił i bodajże z 25 centyla na 75 wskoczył:szok:. I to naprawdę dało się zauważyć, bo ciuszki wrzucone do prania w jednym tygodniu, w następnym już były za krótkie, więc nawet ich nie prasowałam:-D.

Hej dziewczyny, my we wtorek mieliśmy szczepienie, Pentaxim dostał. Na szczęście zniósł to dobrze, nic się z nim nie działo.
Tomek waży 5300 i ma 62cm długości.

Hej, wizyta u dermatologa za nami. Nie przejmowac się, wysypka na rączkach zniknie. Na nózkach została wysuszona skórka, nawilżać, nawilżać, nawilżac. Nie stosować oliwki, tylko maści - robiony w aptece i Cetaphil MD (strasznie drogi!)... I to jest podrażnienie skóry jakimś środkiem... Jak się uda znaleźć przyczynę, to dobrze, a jak nie,to nie ma tragedii,bo wysypka nie jest straszna. I znika powoli. To może być nawet coś z powietrza...

Znajoma położna zachwycona. Wszystko idealnie. Siedzieliśmy u niej 5 godzin i ani razu nie zapłakał. Taki grzeczniutki.

Jutro idę do pediatry. Zobacczymy jak ona oceni stan skóry Ksawerego. :-)

reklama
I my po kontrolnej wizycieu ortopedy, juz jest dobrze. W lipcu neurolog i tu sie zastanawiam, bo zalecenia neurologa ortopeda skrytykowal :szok: mowiac ze mozna dziecku rece z barkow powyrywac, a poza tym, to on nie widzi wzmozonego napiecia:baffled: i juz nic nie wiem.

Do góry