reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

Moniś o kurczę rzeczywiście dziwna sprawa. Skąd takie skłonności? Może faktycznie to tęsknota za smokiem? Ja pamiętam jak kiedyś mój brat obgryzał paznokcie to rodzice smarowali mu je takim preparatem, który wyglądał jak lakier do paznokci. Pazury to i ja obgryzałam w dzieciństwie... Na szczęście oboje z tego wyrośliśmy.

reklama
Gratki dla gadułek:tak:.

U nas coraz lepiej z gaduleniem, na tapecie jest:
daj
oć - chodź
pajo - spadło
taja - kawa
pac - patrz

Nocnik wciąż stoi :baffled:. Antoś siada na niego i wstaje i siada i wstaje i tak z 15 razy a w nocniku i tak pusto:sorry2:.
Smok nadal w użyciu. Też mieliśmy odsmoczyć na dwa latka, ale planujemy przenosiny na dorosłe łóżko, więc się wstrzymamy. Zobaczymy czy Antoś zaakceptuje swoje nowe wyrko i czy zechce w nim spać:sorry2:. Jak wszystko dobrze pójdzie to zaczniemy odsmoczanie;-)

Monia sprobuj tym gorzkim paluszkiem malowań paznokcie to moze cos pomoże. To jest taki lakier, ktory kupuje sie w aptece, ale tez mozna kupic w slepach kosmetycznych.

Dziewczyny a ja nie bez dumy pochwale się ze z moją pannica mogę się już normalnie porozumiewać i dogadywać. Ćwiczy wszystkie zasłyszane słowa, powtarza je..
i tak np. potrafi składac zdania typu:
"babusiu zobac co ja tu mam"
"usiac tu obok Zuzi"
"Mamusiu prose mi dac buziaka"
"Kołaj był u Zuzi i zenty dał"
"Aniołek jest na tej choince zobacz"
"Tatusiu tanc z Zuzią"
poza tym potrafi nazwac i skojarzyc wszystkie zwierzatka, dzielnie bawi się kompletami ciastoliny (oczywscie jeden z kompletów to podwodny swiat i ryby), spiewa piosenke "Jadą jada misie" i tradycyjne sto lat. Je sama - absolutnie nie można jej karmić.
ogólnie to składa zdania lekko przestawione w stylu: Mi daj to...
a najbardziej mi sie chce smiac jak malduje ze siada w jakims miejscu
"Tu Zuzia siadaje" :-D

Dziś w żłobku dowiedzielismy sie od pani dyrektor ze od 5 stycznia wskakuje do starszej grupy, bo w tej co jest teraz nie idzie juz do przodu, bo maluchy są sporo dalej od niej. ;-)
Normalnie taka już duża ta moja panna :-)

Ostatnia edycja:
No Abejka wielkie gratulacje, Zuzanna jest bardzo zdolna i szybko się rozwija :tak:, oby tak dalej :tak:, mała geniuszka :-D:-D:-D.

Dziewczyny a ja nie bez dumy pochwale się ze z moją pannica mogę się już normalnie porozumiewać i dogadywać. Ćwiczy wszystkie zasłyszane słowa, powtarza je..
i tak np. potrafi składac zdania typu:
"babusiu zobac co ja tu mam"
"usiac tu obok Zuzi"
"Mamusiu prose mi dac buziaka"
"Kołaj był u Zuzi i zenty dał"
"Aniołek jest na tej choince zobacz"
"Tatusiu tanc z Zuzią"
poza tym potrafi nazwac i skojarzyc wszystkie zwierzatka, dzielnie bawi się kompletami ciastoliny (oczywscie jeden z kompletów to podwodny swiat i ryby), spiewa piosenke "Jadą jada misie" i tradycyjne sto lat. Je sama - absolutnie nie można jej karmić.
ogólnie to składa zdania lekko przestawione w stylu: Mi daj to...
a najbardziej mi sie chce smiac jak malduje ze siada w jakims miejscu
"Tu Zuzia siadaje" :-D

Normalnie taka już duża ta moja panna :-)

Nada na tym samym poziomie co Zuzka :tak:

Monia sprobuj tym gorzkim paluszkiem malowań paznokcie to moze cos pomoże. To jest taki lakier, ktory kupuje sie w aptece, ale tez mozna kupic w slepach kosmetycznych.

Dzięki za informacje. Jutro pójdę do apteki to kupię. Mam nadzieję, że to pomoże, bo dziś Witek tak obśrupał paznokcie, że nie ma nic ponad zrostem płytki paznokcia ze skórą :szok::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Wielkie brawa dla Zuzi i Nadii. Małe zdolniachy z nich :-D:-D:-D:-D

reklama
Do góry