reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzenie diety

Elwirka1665

Zaangażowana w BB
Witam
Jak u Was z rozszerzeniem diety? gotujecie same czy kupujecie słoiczki?Czy można podawać same słoiczki?

Ostatnia edycja:
reklama
Witam
Jak u Was z rozszerzeniem diety? gotujecie same czy kupujecie słoiczki?Czy można podawać same słoiczki?
Ja np gotuję od poczatku sama, słoiczek to dla mnie alternatywa gdy mam zabiegany dzień i nie mam naprawdę czasu albo wracamy skądś dość późno i ten obiad jak my dorośli zjemy później to pal licho no ale dziecko głodne- więc na szybko słoik jest takim super ratunkiem.

Ja np jestem osobiście przeciwna karmieniem TYLKO i wyłącznie samymi słoiczkami ale to nie ze względu na jakieś przekonania typu, że to jednak sklepowe przetworzone czy coś w tym rodzaju, nie nie. Tylko znam po prostu osobiście kilka (aż) przypadków, gdzie dzieci potem nie chciały jeść niczego innego poza słoiczkiem bo tylko TO znały. Jeszcze taki maluch 6 czy 8 miesięczny to ok, ale dziecko które ma już ponad 3 lata ? pojawia się potem problem. Pomijajac już fakt, że dziecko nie jest nauczone gryzienia bo słoiczek ma wszystko rozgotowane i papkowate.
Jeśli jednak chodzi tylko o wprowadzanie dopiero w świat rozszerzanie diety to tak , śmiało można, tym bardziej że maluch dużo nie zje. Ważne, by słoik nie był na dłuższą metę jedyną drogą.

Wiem po sobie - nagotowałam , napichciłam, blendowałam a potem całą resztę musiałam sama zjeść bo przecież ile tego małe dziecko zje 😄

Witam
Ja gotuje zwlaszcza że mam 3 maluchów, to zawsze coś tam zjedzą. Słoiczki też sporadycznie kupowałam, ale moje dzieci nie bardzo chciały je jeść. Najbardziej mnie irytowało przy pierwszej córce, bo ja gotowałam przeróżne dania, a ona albo wszystkim pluła, albo zjadła kilka łyżeczek. No, ale tak wygląda rozszerzanie diety. To już twój wybór na co się zdecydujesz, możliwości troche jest, już nawet widziałam catering blw dla maluchów:-)

U nas podstawą były słoiczki z dodatkiem gotowowanych lub pieczonych warzyw oraz mięsa, owoce i wszelkej maści placuszki, kaszki gotowane na gęsto, makarony w zależnościod tego co danego dnia gotowałam dla nas. Łączyłam BLW z tradycyjnym karmieniem łyżeczka od samego początku rozszerzania diety

reklama
Witam

Natomiast odpowiadając na Twoje pytanie raczej nie podaję bo mamy specyficzną dietę więc często zwyczajnie są tam produkty, których moje dzieci i ja nie jemy.
A kolejna sprawa, że ja nie blenduję - od początku BLW, wszystko w 100% w kawałkach

reklama
Do góry