reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzenie diety naszych maluchów

Jutro i ja zabieram się za kisiel. Może Mija zje, bo apetyt ma ostatnio kiepski.
Co do wprowadzania mleka, też zastosowałam ten 2 sposób i obyło się bez problemow. Powodzenia Emotion.

Ostatnia edycja:
reklama
Eliana mój mały też ma skazę i jedynie wystrzegam się nabiału w swojej i jego diecie(karmię cały czas piersią). Po 4msc zaczęłam mu wprowadzać nowości, a teraz tylko obserwuję czy nic się nie dzieje. Kaszkę szczerze mówiąc podałam mu pierwszy raz dzisiaj-bananowa bobovity, tyle że dodałam wodę a nie mleko. Nie grymasił tylko ładnie jadł:)

Elutka12 a co podawałaś poza mlekiem i kaszką? I dlaczego robiłaś kaszkę na wodzie a nie na swoim mleku?
Olaf jadł też sinlac, ale mu nie smakował i kaszkę ryżową jabłkową i tu też smak nie pasuje. Mamy przetestowane trochę warzyw i owoców, a dziś dostał pierwszy raz żółtko i mam nadzieję, że będzie dobrze :) W kolejce czeka pomidorek i rybka bo jeszcze nie jadł :)

aaaaaaaaaaaaaa padłam PANZIORKA MASTERCHEF :-D:-D:-D wy to potraficie człowiekowi humor poprawić ;-)
Emotion a mój sposób był szybki-podawałam przez 3 dni chyba(szczerze to nie pamietam juz dokładnie:zawstydzona/y:) pół na pół, a później poleciałam od razu 2 i nic młodemu nie było( a miał tendencje do ulewań)..czasami zdarzało mi się zagęszczac mleko budyniem, ale gotowanym na wodzie(bo mleka następnego nie powinno się gotować). Młody dzisiaj na obiad zjadl całą miskę:szok:zupy warzywnej z cielęciną i makaronem-gdzie on to mieści??:sorry2:

Eliana na wodzie też jest ok, smakuje mu-mleko dostaje z piersi:)zresztą dzisiaj byłam na kontroli u naszej pediatry i mi powiedziała, że tak jest ok.
Od 4msc podaję mu wszystko co mogę czyli m.in.:marchewka, kalafior, ziemniaki, seler, pietruszka, rybka, wszelkie kombinacje z mięskiem, żółtko-wszystko co jest dostępne dla bąbli w tym wieku a nie zawiera mleka, śmietany i masła. Poza tym owoce-jabłka, banany, maliny, soczki owocowe, chrupki kukurydziane, krakersiki, wafelki ryżowe, chlebek, ciasteczka dla dzieci-niektóre zawierają mleko ale o dziwo nic małemu po nich nie jest, kaszkę mannę...poza tym zjada większość rzeczy z mojego talerza:)
dzisiaj kupiłam ten sinlac, jutro postaram się przetestować

a co to ten sinlac wogule?

jutro zaczynam wprowadzanie. zobaczymy. polozna mowila ze dzie ko moze byc na jedynce ciagle i nie ma potrzeby zmieniac, ale inni mowi ze lepiej zmienic i chyba wszyscg zmieniaja .. //

grysik (kaszka manna blyskawiczna z bobovity) jak robie to daje jej 6 miarek na 180 - 210 ml wody, tak samo robiac kaszke ryzowa
taka gesciuche dostaje jedno na snidanie drugie na kolacje
tak czttajac tersz was to za zynam sie zastanawiac czy nie za geste :-) :-)

aktualnie wprowadzamy owoce, zeby bylo ciekawiej :-). bo warzywa to juz chyba wszystko mamy.
zauwalylam ze mloda nie przepada za slodkim, raczej gustuje w kwasnych smakach:-)

emotion, sinlac to jest taka kaszka na wodę dla alergików. jak mała alergii nie ma to nie polecam bo nic ciekawego a i cena trochę powalająca :/
my mamy gorsze zadanie bo nie dość że mleka nie możemy, to i glutenu! marchewkę powoli z powrotem wprowadzam, na razie nie uczuliła ponownie. z glutenem możemy próbować dopiero po skończonym roku. masakra, czasami się wkurzam bo nie wiem co mu gotować :( ostatnio zaczęłam mu dawać jedzenie w kawałkach do rączki, usamodzielniam go hehe ;)

Elutka12 pytałam o kaszę dlatego bo myślałam, że można robić tylko na mleku no oprócz Sinlaca. Poza tym kasza na mleku wydaje mi się bardziej pożywna :-) Olaf jeszcze nie jadł rybek, a kurczaka, cielęcinę, wołowinę i takie owoce jak maliny, poziomki, truskawki alergolog na razie odradziła. Ale kurczaka za jakiś czas podam i zobaczymy co będzie.

emotion_sickness Sinlac to kaszka zbożowa firmy Nestle nie zawierająca mleka, laktozy, białka sojowego i glutenu. I tak jak napisała vinga89 kaszkę robi się na wodzie i jest przeznaczona dla dzieci z alergią lub niedowagą.

Wczoraj Olafek do obiadku dostał żółtko i straaaaasznie się nim zajadał. Bardzo mu smakowało i jak na razie (odpukać ;-)) nic mu nie wyskoczyło i jutro znów dostanie :-)

my moze i niedowage mamy ale jakos nie mam zamiaru kombinowac wiecej. Kochane dalam dzis mlode

j juz 'kombinacje' mleka poczatkowego i nastepego mloda dostala. nic jej sie nie dzialo - nie zrobila dzis kupki ale to chyba nie dlatego - bo wzawsze roibi rano zaraz - a mleko dostala w poludnie. Pozatym raczej nic.

Powiedzcie mi czy teraz kolejna porcje dopiero jutro czy dzis juz dawac caly dzien tak samo w 'takiej proporcjii' ?

reklama
Do góry