reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzenie diety naszych maluchów

Ja początkowo wszystko podgrzewałam, nawet wode mineralna gotowałam. :rofl2: Teraz obiadki podgrzewam, deserki w temp pokojowej a herbatke raczej ciepła mu daję. Soki pije tylko jak już nic innego nie ma, jakoś za nimi nie przepada.
Dziś zrobiłam królika. Ciekawe czy mu posmakuje. :-p

reklama
Emotion Niki ubostwia jogurcik malinowy :) Mi wsumie tez smakuje :D
A kupujesz jogurty z BOBOVITY specjalne dla maluchow? Czy jakies normalne?

vinga- to chyba jakieś dziwactwo znajomej- gdyby tak było to na słoiczkach by nie pisali że można podawać w temp. pokojowej
U nas na porodowce sa gotowe butelki z mlekiem [jak ktos nie cyckuje] i dostaje sie dajmy na to 10 na dobe plastikowych buteleczek [jednorazowych] w ktorych juz jest mleko gotowe- jak dziecko glodne to dostaje flache 'od tak' nie podgrzewaja ani nic.
Tak samo jest mleko w kartonikach [takich jak soczki w kartoniku 200 ml] i je tez sie trzyma 'na zewnatrz' i tylko otwiera karton wlewa do butelki i gotowe do podania - sie nie podgrzewa.

Ja gdzies czytalam ze dzieci maja bardzo wrazliwe podniebienie i jedzenie im podawane nam sie moze wydawac zimne/ledwo ledwo cieple a dla nich jest ok.

Pisala ktoras z was o mineralonej nie gotowanej danej dziecku - a powiedzcie mi jak jest z woda z kraniu - przefiltrowana - czajnikami typu 'brita' czy 'aqua optima' ?

emotion, ja od początku daję małemu wodę z kranu po prostu przegotowaną, bez żadnego filtru. zawsze była bez zarzutu, czajnik piękny bez kamienia ale od jakiś 2 miesięcy się pogorszyła więc pewnie zakupimy filtr...

Co do wody to tak samo małemu od początku podaje przegotowaną kranówkę:) Słyszałam, a raczej czytałam-zresztą gdzieś tutaj na forum BB, że filtry typu Brita wcale nie są wskazana dla dzieci, poza tym co rzeczywiście szkodliwe usuwają jeszcze coś...nie pamiętam o co to dokładnie chodziło. Też nosiłam się z zamiarem zakupu Brity, ale właśnie przeczytałam że nie jest wskazany..
pesca jak królik? Mój słoiczkowego za bardzo nie chciał-wiejski, robiony w domu wsuwa dużo chętniej:)

Ja od poczatku dawalam dziecku przegotowana kranowe, od dzis zaczynam kranowke filtrowac i dopiero przegotowywac, tylko ze u nas jest straszny kamien, wczesniej bylo lepiej a teraz conajmniej co 2 tyg trzeba czajnik traktowac octem - jak nie czesciej :/ Kawalki kamienia doslownie mi w butelkach lataly - chocciaz mimo sitka w czajniku przelewalam wode przez kolejne sitko :/

U nas tylko bobovity jogurty, ale dopiero probujemy

Na tych jogurtach pisze ze pasteryzowane czy cos takiego i mozna w pokojowej temp trzymac. W sklepie widzialam ze bylo w lodce jakis czas a pozniej sie chyba skapli ze mozna je trzymac na polkach.. Ale czy sie nic z nimi nie stalo? Jak tak je przerzucali z lodowki na polki -> pozniej w domu u mnie maz te je do lodowki wpakowal.. :/

Emotion ja pierwsze trzy sloiczki tez wpakowalam do lodowki :sorry: i potem sie dopiero skaplam, po co ja je tam wlozylam, przeciez na polkach stoja w sklepach :-D ale tych wlozonych do lodowki juz nie wyciagalam, nie wiem czy ponowna zmiana temperatury mogla im zaszkodzic ale nie ryzykowalam.

reklama
NIE mowie ze dziecku bede dawad przefiltrowana kranowe!! Tylko ze FILTRUJE DO GOTOWANIA ;P
Niestety ale sie nie da inaczej, watpie zeby ktoras z was dala dziecku w ktorej jest tak duzo kamienia ze czasem jakbym piasek dosypala do wody.

Do góry