Edysiek
odkrywca
Ewelinka proporcje biorę na oko. Czasem podpatrzę co jest napisane na słoiczku.
Ja z reguły gotuję na 2 dni, więc ważę wszystko tak żeby było około 250 - 300 g.
Wczoraj zrobiłam zupkę z cukinii - mała cukinia (150), marchewka (70), ziemniak (50), pietruszka (20), plasterek pora.
W nawiasach podaję wagę, oczywiście nie ważę co do grama, tylko tak orientacyjnie.
Najprostsza zupka to marchewka (80) + ziemniak (50). To porcja na 1 raz. Dla smaku możesz dodać pietruszkę, selera, pora (ale ostrożnie, bo mogą uczulać).
Możesz urozmaicać dodatkami np. zielony groszek, kalafior, brokuł, cukinia, kabaczek, dynia.
Jak chcesz dodać mięsko to ugotuj osobno 10 g i dodaj do zupki.
Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, kroję w kosteczkę i gotuję. Potem miksuję blenderem na papkę, jak jest za gęste dodaję wody a jak za rzadkie to dodaję kleik kukurydziany.
Ja z reguły gotuję na 2 dni, więc ważę wszystko tak żeby było około 250 - 300 g.
Wczoraj zrobiłam zupkę z cukinii - mała cukinia (150), marchewka (70), ziemniak (50), pietruszka (20), plasterek pora.
W nawiasach podaję wagę, oczywiście nie ważę co do grama, tylko tak orientacyjnie.
Najprostsza zupka to marchewka (80) + ziemniak (50). To porcja na 1 raz. Dla smaku możesz dodać pietruszkę, selera, pora (ale ostrożnie, bo mogą uczulać).
Możesz urozmaicać dodatkami np. zielony groszek, kalafior, brokuł, cukinia, kabaczek, dynia.
Jak chcesz dodać mięsko to ugotuj osobno 10 g i dodaj do zupki.
Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, kroję w kosteczkę i gotuję. Potem miksuję blenderem na papkę, jak jest za gęste dodaję wody a jak za rzadkie to dodaję kleik kukurydziany.