reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzenie diety Maluszka

Mi się wydaje że indyk jednak delikatniejszy od jagnięciny. Chociaż osobiście na pierwsze mięsko dam królika, ale najpierw musimy powrócić na obiadkowe tory za pomocą jarzynowej, bo po tych biegunkach na nowo praktycznie będę wprowadzała.

Wcześniej pojawił się temat jaki smoczek do kaszek - ja tylko mleko daję butelką, a tak wszystko łyżeczką, mam nadzieję, że Oluś dzięki temu szybciej się "usamodzielni" ;)

Co do plam, to stosuję odplamiacz z firmy Amway o taki https://www.amway.pl/product/110403,sa8-prewash-spray#.VAoFA93yCm4 i muszę przyznać, że nie ma plamy która po nim by nie zeszła. Aby przed praniem spryskać, wsadzić do pralki i jak nowe :-)

reklama
Mika ostatnia nie jesteś.. my też zaczynamy ale u nas marchew to horror. Brokul to samo. Dziś się poddalam i otworzyliśmy banana :( mąż jej dawał i podobno zjadła 5 łyżeczek ale jakoś trudno mi uwierzyć.. kurcze tego się spodziewałam przy tym moim dziecku dziwaku :-( i niestety się spełnia. Jak słyszę jak Wasze dzieciaczki palaszuja to aż podziw mnie bierze..

Ni się nie martw i odstaw jedzonko na jakiś czas. Ja tak zrobiłam. Młody odmawiał wszystkiego(jedynie zupka jarzynowa wchodziła i to i tak ciężko). Przez ponad tydzień nie dostał nic poza mlekiem i kaszką.Skutek-od 3 dni wcina co popadnie:tak:Wczoraj nawet jabłko z morelą zjadł:-D:-D

Moja coś grymasi ostatnio przy obiadach,deserki owocowe chętnie wchodzą a dziś wyjątkowo pochłonęłą miseczkę ziemniaka ze szpinakiem.
Czy któraś dawała już jajko?jak planujecie?samo żółtko czy według nowych wytycznych razem z białkiem?

My dzisiaj do marchewki dodaliśmy dynię. Mała pochłonęła od razu dużą porcję bo jadła aż się jej uszy trzęsły, więc nie miałam sumienia dać tylko parę łyżeczek :-)

Znacie może jakieś strony z przepisami dla maluszków?
Staram się gotować małej i "zgapiam" skład ze słoiczka. Jednak nie zawsze wiem jakie dawać proporcje, co z czym łączyć, chciałabym do zupki warzywnej dodać np. ryż albo kaszę jaglaną.
W tej chwili używam swoich warzyw, więc teraz króluje u nas cukinia. Jednak chciałabym żeby dieta córci była jak najbardziej urozmaicona. Przyznam, że nie mam za bardzo zaufania do kupnych warzyw, ale trzeba się przełamać. Chyba najlepiej kupić mrożone warzywka i dodawać po trochę do zupek. Na razie kupiłam mrożony groszek i będę testować.
A Wy jak gotujecie obiadki? A może zrobić wątek gdzie będziemy dzielić się przepisami?

Mam pytanie :-) pisałyście kiedyś o tych siateczkach na pokarmy stałe... otóż dostaliśmy coś takiego tylko zamiast siateczki jest taki silikonowy pojemniczek z dziurkami.. Młodej się to podoba, wkładam jej tam kawałek jabłka, żeby smak poznawała, ale nie wiem jaką konsystencję ma mieć to jabłko (i wszystko inne - ale na razie czekam na warzywka od cioci ze wsi coby zdrowe były)... jak myślicie lub robicie? bo ja jej kroje na małe kawałki i to tam rzucam, ale tak naprawdę ona tego nie rozdrabnia i jedynie to uda jej się zlizać kilka kropelek soczku... rozgnieść to widelcem na przykład?

a odnośnie słoiczków to na razie makabra.. wrzask jakby ją wrzątkiem polewał :-(

Mój póki co wcina wszystko :) byleby brzuch był pełny :) jutro wprowadzamy dynię.
Mam pytanie jak gotujecie same obiadki to czy dodajecie oliwę z oliwek ? I jakiej marki ?

Ja dodaję łyżeczkę oliwy obojętnie jakiej marki.
Generalnie to się nie bardzo wczuwam się w to, z czego gotuję małemu - w sensie żeby to było jakieś bio, eco itp.

reklama
Do góry