reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzay diete naszych maluszków:)

Ja slyszalam ze po troszku kazdego dnia przez tydzien. Np jajko. Pierwszego dnia pol ugotowanego żółtka. Drugiego cale . Trzeciego tez plus troche bialka. Itd. I tak przez tydzien.
 
reklama
Hmm, nam alergolog podała przykład z serem: pierwszego dnia 1/4 plasterka,drugiego też, trzeciego - 1/2, czwartego - cały.
Akurat z jajkiem to mógłby być problem, bo żółtko i białko to zupełnie różne alergeny, więc. niby osobno powinny być testowane.
 
No to tez taka metoda malych kroczkow. No jajko akurat tak bo zoltko moze nie uczulac. Ale to trzeba prwcyzyjnie odzielac. Wylac zoltko z tego gluta a i tak nie wiadomo czy uda sie idealnie. Ja traktuje jajko jako calosc jesli nawet tylko bialko uczula.
 
Chiclala bym podac gluten. Najlepiejw chyba i najprosciej- to dodac do mojego mleka kasze manne. Ale jak to w praktyce zrobic? Gotuję na wodzie zwykla kasze. I mieszkam z mlekiem? przecież kaszka to takie grudki? Chyba mi tego nie polknie. Czy jakos to wczesniej sie miksuje ? Zglupialam. Pomocy :(
 
Komag jak dobrze kaszę ugotujesz to te grudni powinny być jak ziarna piasku. U mnie Adrian nie miał problemów :-)



Ah... u nas przez te uczulenie na mleko nie wiem co jeszcze Adrianowi dawać... :-( Dzisiaj robie rogaliki marchewkowe dla młodszego na śniadanie... choć takie "ciasteczka" może zjeść...
 
Bez mleka, masła i jajek :-)



  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej)
  • kostka margaryny bezmlecznej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (ja deje zwykłą...mały nie uczulony na gluten)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki zagnieć i rozwałkuj ciasto, podsypując obficie mąką. Wycinaj z ciasta trójkąty (ja rozwałkowałam ciasto na 4 kółka i każde podzieliłam na osiem części) i zwijaj w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Piecz 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.
 
reklama
Do góry