reklama
Hmm, nam alergolog podała przykład z serem: pierwszego dnia 1/4 plasterka,drugiego też, trzeciego - 1/2, czwartego - cały.
Akurat z jajkiem to mógłby być problem, bo żółtko i białko to zupełnie różne alergeny, więc. niby osobno powinny być testowane.
Akurat z jajkiem to mógłby być problem, bo żółtko i białko to zupełnie różne alergeny, więc. niby osobno powinny być testowane.
No to tez taka metoda malych kroczkow. No jajko akurat tak bo zoltko moze nie uczulac. Ale to trzeba prwcyzyjnie odzielac. Wylac zoltko z tego gluta a i tak nie wiadomo czy uda sie idealnie. Ja traktuje jajko jako calosc jesli nawet tylko bialko uczula.
Chiclala bym podac gluten. Najlepiejw chyba i najprosciej- to dodac do mojego mleka kasze manne. Ale jak to w praktyce zrobic? Gotuję na wodzie zwykla kasze. I mieszkam z mlekiem? przecież kaszka to takie grudki? Chyba mi tego nie polknie. Czy jakos to wczesniej sie miksuje ? Zglupialam. Pomocy
Fifka
♥ Chłopcowa Mama ♥
Komag jak dobrze kaszę ugotujesz to te grudni powinny być jak ziarna piasku. U mnie Adrian nie miał problemów :-)
Ah... u nas przez te uczulenie na mleko nie wiem co jeszcze Adrianowi dawać... :-( Dzisiaj robie rogaliki marchewkowe dla młodszego na śniadanie... choć takie "ciasteczka" może zjeść...
Ah... u nas przez te uczulenie na mleko nie wiem co jeszcze Adrianowi dawać... :-( Dzisiaj robie rogaliki marchewkowe dla młodszego na śniadanie... choć takie "ciasteczka" może zjeść...
Fifka
♥ Chłopcowa Mama ♥
Bez mleka, masła i jajek :-)
Wszystkie składniki zagnieć i rozwałkuj ciasto, podsypując obficie mąką. Wycinaj z ciasta trójkąty (ja rozwałkowałam ciasto na 4 kółka i każde podzieliłam na osiem części) i zwijaj w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Piecz 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.
- 200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej)
- kostka margaryny bezmlecznej
- 2 szklanki mąki orkiszowej (ja deje zwykłą...mały nie uczulony na gluten)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki zagnieć i rozwałkuj ciasto, podsypując obficie mąką. Wycinaj z ciasta trójkąty (ja rozwałkowałam ciasto na 4 kółka i każde podzieliłam na osiem części) i zwijaj w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Piecz 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące.
reklama
Marika30708
Fan(ka)
- Dołączył(a)
- 19 Grudzień 2007
- Postów
- 4 787
No właśnie a cynamon to przypraw korzenna, wolę nie używać. Czym to można zastąpić?
Podziel się: