reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzay diete naszych maluszków:)

reklama
probowalam na spiocha, u nas sie nie udaje.
Leos zasypia tylko w lozeczku, ewentualnie w wozku lub samochoedzie :) odkladam go do lozeczka, zostawiam, a on zasypia, tak od 3 miesiaca zycia mamy nauczone.
Jesli go wyjme z lozeczka nakarmic od razu sie budzi i potem ciezko mu zasnac ponownie :/
nawet w nocy juz sie nie budzi na jedzenie, czasem tylko napic sie wody (mleko wypluwa)
jesli dodam mu mleko do owocow lub zupki, nie zjada

wczoraj wypil 100 ml mleka o 6:00, potem owoce (prawie caly sloiczek), potem jogurt, potem obiadek, sloiczek 120g, potem wieczorem kaszka na mm. I to na caly dzien.
Przed kazdym posilkiem probuje dac mu mleko, ale wypluwa i placze. Wody wypil kolo 120 ml na caly dzien, kilka chrupek kukurydzianych i kawalek arbuza w siateczce

Ostatnia edycja:
Mirka to sprobuj dac butelke bez wyjmowania z łóżeczka. ale wiesz i jogurt i kaszka to jednak jest na mleku. a jaka jest waga malego bo moze gdzies pisalas a ja nei zauwazylam

Mirka kurcze to nie wiem co poradzić,w sumie zjada ajnie pozostale posiłki i w zasadzie energie ma,może to jakiś chwilowy kryzys,ale współczuję bo w zasadzie to potem nie wiadomo jakie podejscia robic z tym mlekiem,żeby dziecię jadło...przed posiłkiem nie po też nie

Dziś Kinga ma nie dzień na jedzenie meka,wygląda to tak,że rano dostaje butle,potem o 10 znowu i o 13 obiad i zje mi pół sloiczka z 125,potem za godzinę po obiadku podaję mleko i wypilaq mi te 170ml potem podałam tak a 3 godziny deserek w postaci jabłuszka-pluła takie ciamkanie za pół godziny mleko i już się zaczelo niechcejstwo bo wypila 90 ml tylo no i po kolejnych 3 godzinach zrobiłam mleko na z kaszką brzoskwiniową ,zjadla mi 20ml i nic,odczekalam dwie godziny zjadla mi 50ml mleka i nadal juz nic.

Jasny gwint ja może coś źle robię,tzn jak je obiadek i owoc a owoc podaję popoludniu jako podwieczorek to może nie powinnam byla podawać po pol godzinie mleka już.Do tej pory zjadala mi od 800ml do 940 ml mleka w tym obiadek,ale to takie poł porcji sloika,wiecej nie zje.
owoce jada od paru dni,ale to raczej teraz taka degustacja bo wiecej pluje tymi owocami niż zjada.

No i kaszki?wale nie podeszla dziś to może powinnam byla ją robić tylko na sniadanie?czy na sniadanie i na noc??

moŻe Faktycznie najwyższy czas,żeby obiad juz skladal się tylko z warzyw i nie podawac po pol godzinie mleka tylo normalnie za 3 godziny i owoc.

ile tak powinno dziecko zjadac mleka jedzac te obiadki i owoc??

dziś mamy na liczniku 570 jak dawno tak nie bylo takiej porcji

Może plan powinien tak wyglądać

6-7.00 mleko
9.30 10.00 mus owocowy lub sok
13.00 przecier warzywny-jeszcze bez mięsa
16.00 mleko
19.30 mleko
23.00 mleko

Może nie podawać już przy obiedzie mleka i przy owocu tylko niech zje już cala porcję obiadku i owocu?

Ja już z tego jestem głupia

Ostatnia edycja:
Nisiao - o kurcze, zazdroszczę regularności posiłków! U nas na razie regularny jest tylko obiad 14:30 i podwieczorek 17:00. Jedzenie mleka rządzi się swoimi prawami.

Kajtkowi baaaardzo przypadła cukinia do gustu. A ta babka tak jałowa jest, taak bez smaku bleeee. Ale dziecię jeszcze nieprzyzwyczajone do soli to inaczej odczuwa smaki.

Pytanko do Was: czy jak ugotuję i zblenduję zupkę, to mogę w specjalnych pojemniczkach zamrozić np. na 3 dni?

Bandyta spokojnie możesz -:) ja też zupkę mrożę :-)

co do mleka nie pomogę...karmiąć piersia daje pierś na rzadanie... tylko stałe pokarmy są o tych samych godzinach:

ok 8. jajko/owocki/ciasto lub kanapka

ok 14 obiadek lub zupka

ok 19 (po kąpieli) kaszka sinlac

miejski bandyta zwyle regularność taka pół godziny godzina w te czy wewte,ale my się karmimy od poczatku mm,wiec to juz tak sie utrzymuje,natomiast Ty z tego co pamietam do kp?

Slyszalam że mozna mrozić zupki,jednemamy mrożą tak na tydzień i jest ok.

miejski bandyta, witaj :)

dziewczyny, ja na spiocha nie moge. Nie chce straszyc, ani nic z tych akcji. Mojej mamy kolezanka ogromna tragedie przezyla wlasnie przez takie karmienie, nakarmila swoja 4 miesieczna coreczke w nocy na spiocha na lezaco, tylko glowke jej podniosla i polozyla ja spac, a rano..same sie domyslacie, malej cofnal sie pokarm i sie zadlawila :( Bylam na pogrzebie i widzialam ta matke, jak byla zalamana, to bylo dobre 10 lat temu, ale pamietam dokladnie. Wiem od mamy, ze nie wyszla z tego, malzenstwo sie rozpadlo, bo maz ja winil. Nieoposana tragedia.

I mimo ze wiem ze to rzadko sie pewnie zdarza, zawsze jak karmilam malego noca mialam przed oczami twarz tamtej kobiety i zawsze czekam do odbicia, nawet jak to czasem pol godziny trwalo w nocy, a ja zasypialam juz ze zmeczenia :/ takie to na mnie zrobilo wrazenie

u nas dalej mlekowy zastoj ;) nie pije nic, wczoraj 80ml, ale za to wtrabil 4 jogurty..wiec spoko, ale nie dla portfela, ze tak powiem ;)
Kupuje mu jogurciki od 6 miesiaca bobovity i nestle.
I mam pytanie, babydream ma jogurty od 9 miesiaca, bananowe, a sklad taki sam jak te nestle czy bobovity, myslicie, ze moge je podawac? sa duzo tansze, 6,99 za 4 szt, a tamte 11zl za 4 szt

A wagowo to Leos spory jest, bo 8,80kg i 75 cm, czyli waga na 75 centylu, a wzrost poza miara ;) mimo duzej wagi jest szczuply bardzo, ale faldki na raczkach ma i policzki pyzate. Ogolnie na zaglodzonego nie wyglada.
Ale wiecie, waga to nie wszystko, mozna miec wage duza a niedobory witamin i mineralow, a takie maluchy jak nasze jednak powinny mleko pic, czy od mamy, czy mm, to dla nich najlepszy pokarm.

Fajnie miec wyregulowane godziny karmienia, nawet jesli tylko dla pokarmow stalych :) u nas tez staramy sie regularnosc prowadzic. Ale dyktowana przez drzemki, bo Leos raz pospi 2 godziny, raz 30 min ;)

A co myslicie o BLW? mnie na pocztku jakos to nie orzypadlo do gustu, ale ostatnio mialam Leosia na kolanach jak jadlam obiad i wzial sobie brokula z mojego talerza :) na szczescie nie gorocego i bez zadnych dodatkow, nie zjadl oczywiscie, ale "pociamal". Banana juz tez probowal, czasem tem mu daje kawalek jablka to possania :) widac, ze to to strasznie intryguje i chociaz nie bardzo wie jak rozdrabniac jedzenie (nie ma jeszcze zabkow) to chcialby juz bardzo :)
Chyba mu kasze zrobie na gesto i pokroje w kostke, moze da rade takiemu wyzwaniu :)

reklama
Mirka o rany.ja to Kinge czasem biore do odbicia ale ona zaraz placze itd pije na śpiocha spokojnie,więc jej nie odbijam i klade ale fakt że nie śpie potem 3,4 godziny i czuwam,to mnie teraz wystraszyłaś mega,jaka tragedia przydażyla się tej kobiecie...ja karmie na śpiocha ale biore na ręce,wyciągam z łóżeczka.
Faktycznie syn ladnie wazy,masz racje z tym że waga co innego a witaminy co innego,a długo już trwa ta jego awersja do mleka?Pediatrę pytałaś ?

Mirka,co do regularności,to u nas to metodą prob i bledow bo wczesniej mialysmy zupełnie inne godziny kqrmień,mloda sama sobie przestawila a powiem szczerze,że jak mi zaśnie 10min przed godziną na karmienie,to dam jej pospać i karmienie sie przesunie.Już tak mniej wiecej wiem kiedy Młoda ucina sobie drzemkę,wiec też da radę jako tako wyczaić kiedy dac ten pokarm

Do góry