reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzay diete naszych maluszków:)

MILUSIA a jakie objawy alergi?
na brokół i kalafiora?-wzdęcia
A na marchew lub kleik kuk.(jedno z tych) ma wysypkę na buziuli i takie plamy na szyi i cipeczce

U nas jedyne objawy alergi to ulewanie i sucha skóra.
1.07 mała kończy pół roczku i ruszamy ze sloiczkiem.
Co proponujecie najpierw? Marchewka czy dynia? Mnie jakoś dynia wzdyma osobiście
Dynia jest mnie uczulająca.Teraz dużo dzieci ma uczulenia na marchew:)szok:) ale spróbujesz i zobaczysz,ja też zamierzam za parę dni znów spróbowac marchewki i zobaczymy czy to to.

reklama
Moja miała wysypke pod pieluszka . Myślałam że dady ale wczoraj była w dadzie całą noc i wszystko ok. Czyli może to alergia na coś co zjadalam i w tym miejscu? Oglupiec można.
To może z dynia rusze ;)

Lekarz to mówił już zupke dawać z marchewka i ziemiankiem oraz oliwa z oliwek przez tydzień. Później dodać kaszy mannej i później wywar mięsny. Jednak ją aż tak szaleć nie będę ;)

Marika też z tych dwóch wybrałabym dynię, właśnie przez to, że marchew dużo dzieci uczula.

Milusia my na razie próbowałyśmy tylko brokuła i małej nic nie było, jedyne co jej nie pasowało to smak na początku:-D Ale to ma po tatusiu;-)

Monika, wydaje mi się, że ostatnio pytałaś o masełko - ja daję małej z Mlekowity w takim niebieskim papierku i nie doczytałam się, by dodawali tam sól:)

A my chyba zaczniemy wprowadzać też deserek i tu mam pytanie: jakie owoce poza jabłkiem, bananem i śliwką można dać takiemu maluchowi? Widziałam chyba w Lidlu ekologiczne brzoskwinie, ale nie wiem czy już można...

Jaguś jak dla mnie to za wcześnie- ale oczywiście każda mama indywidualnie musi dobrać:tak: (my na razie tylko banan,jabłko,suszona śliwka)

no właśnie banan...wczoraj dostała a dziś mamy efekt-ewidentny produkt który na razie idzie w kąt...:zawstydzona/y: a szkoda...

I mam takie pytanko jak myślicie czy można dawać już dziecku ryż??(taki ugotowany i przerobiony w papkę)??

Mojego niby nie alergicznego synka nawet kaszka bananowa uczulala. Bananów to i ja mam zakaz a jabłko to pieczone.
A czy te jabłka sloiczkowe są surowe czy może jakieś pieczone czy gotowane?

Jaguś ja myslalam jeszcze o opcji buraki jabłko,sama jadlam taką salatkę ::-)i takie połączenie dobre,może mojemu dziecku zasmakuje,ale to pewnie później.

A u nas tez marchew pod znakiem zapytnia,z trzech warzyw jakie na razie miała wprowadzone,to wlasnie chyba po marchewce ma częściej kupki i tez coś nie cos wysypało drobnego na brzuszku a po ziemniaczku i kalafiorze nic ani wzdęć jedyie to po kalafiorze taki niesmak miala na buźce-beeee.

Dziś proba z marchwią i jutro i znowu będziemy obserwować.

A u nas akurat dynia źle zadziałała -- Szymonek miał zaczerwienienie na buzi, zeszło do rana, spróbowałam jeszcze raz i to samo. Wyglądało to trochę jakby kontaktowe - w miejscu, gdzie się tą dynią ubrudził... Dziwne, ale odstawiamy na razie.
Za to marchewka i brokuł super :-)
Z owoców banan ok, od dziś sprawdzamy jabłko.
Ale wybieramy się do kolejnego alergologa, bo mimo diety skóra dalej szorstka, policzki błyszczące i ten cholerny śluz, w każdej kupie, a tych idzie 4-5 dziennie...

Widzę że nasze styczniówiątka coraz więcej jedzą :-)

U nas zakres "pożywienia" się znacznie zwężył przez ten refluks... Z owoców jedynie banan lub jabłko parzone,ale staramy się ogólnie omijać owoce bo to kwas i może nasilać refluks... Biszkopty poszły "papa" ale za to daje małemu babkę piaskową wypiekaną z oliwy,mąki i jaj.Podaje ją po kawałeczku maczając w herbatce :-) Z innych rzeczy... daje małemu chlebek z margaryną - też popija nie słodką herbatką - to nasze śniadanka... planuję wprowadzić niedługo też jajo na miękko,lub jajecznice na "wodzie". Bo jaja już mały je "przetworzone"

Obiadki to głównie zupy i tu mam praktycznie pełną swobodę... mały akurat teraz ma w zamrażarce porcję kremu z groszku, jarzynową, krupnik na kaszy jaglanej, brokułową... wcześniej miał też pomidorową na ryżu (pomidory ścierałam świeże) i świetnie te "dania" toleruję. Podaje też już mięsko ale mniej więcej raz w tygodniu - na razie indyk... Ryby mamy zabronione do roczku... No i gotuje na oliwie w związku z wyłączeniem nabiału. Adrian podjada tez czasem z mojego talerza. :-) Ale tylko wtedy kiedy wiem że "nic tam nie ma'

Kolacja to kasza Sinlac której wcina ok 150ml na noc.

No i oczywiście mleko z piersi kiedy tylko chce, Myślę że taki "jadłospis" będziemy trzymać praktycznie do roczku poszerzając horyzonty smakowe o kolejne produkty... :-)

reklama
u nas w ciagu miesiaca probowala mala juz wiele rzeczy po dwie trzy lyzeczki trzy dni ten sam skladnik... i wszystko toleruje
marchew dynie ziemniak szpinak groszek kalafior brokul seler pietruszka por ... od trzech dni dajemy zupke jakas z lyzeczka kaszki glutenowej (nestle 8 zboz ona jest bez mleka)

i plan mam zaczac po dwie lyzeczki podawac teraz owoce

mamy o tyle dobrze ze nie ma poki co na nic nietolerancji ... a ja nawet truskawki i pomarancza jadlam i nic

po 6 miechu mam plan dac jajko przez trzy dni zeby sprawdzic czy toleruje a potem moze pomyslec o miesku w zupkach

Ostatnia edycja:
Do góry