reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzay diete naszych maluszków:)

wiem ze rzadko bywam ale jakos tak mi brkuje czasu i weny :(

mamy problem ... jak widac na suwaczku mamy 4 miechy i 5 dni i nam pediatra zalecila rozszerzanie diety ... a przy malej jakos mi sie do tego nie pali (przy Nikosiu rozszerzalam od skonczenia 4 miecha ale on byl na mm)
a zalecila bo przez ostatnie szesc tygodni przybrala 600 g i spadla mala ponizej 25 centyla :( bo wazy ok 6kg ...

spadnie mi laktacja jak cos wprowadze ? pewnie tak no i zalecila SINLAK zeby mala przybrala ... i nie wem co robic ... :(

dalam przez dwa dni po dwie lyzeczki marchewki i jadla mega chetnie ale tak mi jeszcze nie lezy to rozszerzanie
podaje wiecej cyca ale ona nie chce jesc ... odrywa sie jak nie chce i juz mimo ze leci :|

co ja mam robic ? albo co Wy byscie zrobily?

Ostatnia edycja:
reklama
u nas było podobnie...i też miałam taki sam dylemat.Był czas ze mała mało przybrała i (2tyg temu) jak byliśmy na szczepieniu to też proponowała żeby moze pomału coś wprowadzać,ale ja iwedziałam że pokarm mam!!!! i? nie dałam,jest dalej tylko na cycu i przybiera mi w oczach(miałam dzis ważyć na wizycie ale mi zasnęła i nie wiem ile przybrała:-D)Powiem Ci że czasem może nie trzeba ważyć żeby sobie nie naganiać niepotrzebnie nerwów... (raz dostała jabłuszko ale tak ją rozgoniło że więcej nie dostała:-p)

Kasieńka u nas jest identycznie - dziś mała była ważona i też przybrała 600 g w 6 tygodni (obecnie waży 5300). Lekarz powiedział, że mam zacząć wprowadzać zupki i kaszki. Zrobię tak, że warzywa zacznę jej podawać tylko na tyle, by poznała smak, a tak to spróbuję z kaszką bezglutenową raz dziennie i coś pokombinuję, by zacząć tą ekspozycję na gluten... A z pokarmem u mnie od kilku dni jest problem, bo małej tylko w nocy jedna pierś starcza, a w ciągu dnia je z obu i mam nadzieję, że to tylko kryzys, który za chwilę minie...

Jagus ja od dawna dwiema karmie :) a zamiast kaszki bezglutenowej ktora jest na sztucznym mm mozesz ten sinlak sprobowac on jest bezglutenowy i nie na mm i z woda mozna spokojnie rozrabiac

A to mi się wydawało że już jest źle jak jeden cyc nie starcza, a wychodzi na to że nie;-) tylko moja mała chce dwa za jednym zamachem Od początku najadała się z jednej piersi więc taki układ mi bardziej pasował, ale widocznie jej już nie;-)

Wiesz ja na początek chcę kupić kaszki firmy Holle (chyba Mirka je kiedyś poleciła) - tam są i glutenowe i bezglutenowe, do tego spokojnie można znaleźć bezmleczne:) Dodatkowo przekonało mnie to, że można kupić zwykłe a nie tylko smakowe i nie są dosładzane więc najpierw je będę testować:)

Dziewczyny jak dacie radę odciągnąć mleko to róbcie jakieś kaszki na swoim mleku. Ją chciałam tak ale 100 ml odciągnąć w 1, 5 godziny :(
I nie słuchajcie, że źle przybiera. Zawsze będą obwiniac mleko mamy. Teraz dzieci tak dużo nie przybierają. tylko ok 100gram wiec 600gram w 6 tyg jak najbardziej ok.
Laura też ostatnio spadła poniżej 10 centyla i już nie tyje jak szalona. Nie dajcie sobie wmówić, że jest coś nie tak.
Polecam dołączyć do grupy karmienia piersią na FB

Marika u mnie nie ma teraz takiej opcji by cokolwiek ściągnąć, laktator już schowany bo nie ma okazji by go użyć;-) Ale mam nadzieję, że uda mi się robić te kaszki na swoim mleku...

dziewczyny jak te kaszki holle? i jakie jeszcze polecacie? ja planuje zakupc jakas ryzowa bezmleczna, i tylko ta holle jest bez cukru ale nie wiem czy małej posmakuje :)

przez tydzien 150g na plusie ... nie otworzylam nawet tego sinlaca ... cyc w pelni no i tak po dwie lyzeczki co 4 dni wprowadzam cos nowego ... mamy marchewe i ziemniaka ... nic nie bylo zlego wiec jutro moze dam dynie :) .... i tak powolutku bede wprowadzac a po piatym bede dawac zupke jarzynowa na spokojnie z glutenem (nie bede sie martwic ze nie mam w czym go podawac :))

mala bardzo chetna do jedzenia i lyzeczka i nowosci wiec nie bede jakos czekac na to zeby sprobowala po dwie lyzeczki czegos nowego :)
bo tez slyszalam od swojej pediatry ze czesto jak sie za pozno dziecieciu wprowadzi (przeoczy ten moment kiedy dziec pokazuje checi, tak jak w przypadku samodzielnego jedzena, jak sie przeoczy to potem do trzech lat mozna karmic bo maluch nie chce za chiny sam jesc) to potem moze byc nieciekawie z jego checia do jedzenia lyzeczka i do nowych smakow

reklama
No właśnie Kasieńka. Moja pediatra też jest tego zdania żeby nie czekać zbyt długo. My póki co mamy marchewkę na koncie:) też czaję się na ziemniaka już. Btw rozrabiałaś z wodą ?
I jeszcze jedno mam pytanie jakia firma produkuje samą dynię w słoiczkach? Bo ja jakoś znaleźć nie mogę.

Do góry