amandla więc rób takie na wodzie na pewno mają jakieś wartości w końću to produkty zbożowe a mleka Mania ma w bród skoro jest na piersi
angel no tak zalecają ja tak mniej więcej ze 4-5dni i coś nowego chociaż nie ma doświadczenia dużego bo tylko marchewka i jutro podam jabłuszko
ja nakupiłam czekają w kolejce banan, jabłko+marchew, jabłko+jagody coś tam jeszcze a nawet mąż kupił warzywa z jagnięciną no ale to na potem.. po jabłuszku podam może ziemniaczka nie widziałam w słoiczku ale teściu ma trochę swoich nie pryskanych to mu ugotuję
a oto obiecane przepisy:
1. Przecier z manną:
- marchewka, - pół łyżeczki ugotowanej kaszy manny
Umytą, obraną marchew pokroić w kostkę, w rondelku zalać wodą równo z marchewką, gotować pod przykryciem do miękkości, ostudzić, dodać mannę i zmiksować
5-6msc
2. Kisiel owocowy
-pół szklanki soku przecierowego dla niemowląt (takiego, którego dziecko już próbowało), -kilka łyżek wody (źródlanej), - czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Doprowadzić sok do wrzenia,na wrzący wrzucić mąkę rozprowadzoną wodą, intensywnie mieszać aż zgęstnieje, podawać ostudzony, można posypać wiórkami np jabłka
6-7msc
3. Pierwsza zupka jarzynowa
- marchewka,- ziemniak, - niepełna szklanka wody, - łyżeczka oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub świeżego masła
Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę, ugotować z podana ilością wody, ostudzić i zmiksować. W 6-7msc do porcji zupy podawać łyżkę ugotowanego mięsa a w 7msc co drugi dzień pół ugotowanego żółtka. Dalej stopniowe dodawać do zupy inne warzywa (pietruszkę, dynię, cukinię, kabaczek, burak, brokuły, czerwoną soczewicę
od 5-6msc
4. Pierwsze mięsko
-50g mięsa: królik, pierś z kurczaka lub indyka
Mięso umyć, oczyścić z błon śluzowych, ewentualnie usunąć kawałki tłuszczu. W garnku zalać wodą, pod przykryciem gotować na małym gazie 20-30min. Odlać wodę (małym dzieciom nie podajemy wywarów mięsnych). Mięso drobno pokroić. Po łyżeczce dodawać do zupki jarzynowej, całość zmiksować. Można także ugotować na parze. Już w 7msc życia można ostrożnie wprowadzać ryby
6-7msc
5. Puree ziemniaczane
- ziemniak, - 50ml mm początkowego (lub mleka z piersi)
Umyć, obrać, ugotować w nieosolonej wodzie, zalać mlekiem, zmiksować
5-6msc
6. Przysmak jabłkowo-ryżowy
-3 łyżeczki kleiku ryżowego, - 50ml mm początkowego, - pół niedużego jabłka
Jabłko umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, zalać ciepłym mm, dodać kleik i całość starannie wymieszać
5msc
wszystkie przepisy pochodzą z gazety "zdrowo jem"