reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

reklama
Ewula u nas jest tak:

śniadanie-
mleko modyfikowane z kaszką ryżową ( malinowa, jabłkowa, jabłkowo-gruszkowa, bananowa)

II śniadanie-
- kaszka mleczno-ryżowa 150 ml + słoiczek owoców ( gruszka, jabłko, banan itp.), wychodzi taki mus mleczno-owocowy
lub
sama kaszka mleczno-ryżowa 150 ml
kleik ryżowy z owocami
lub
kanapeczka z żurawinką i lekko masełkiem

obiad
zupka i czasami drugie danie
zupka z mięsem, bez mięsa, z gotowanym jajkiem na twardo

+ danie drugie
warzywka + ziemniaczki + mięsko jak zupa bez mięsa

czasami daję samo żółtko (1/2) po całym obiedzie i tak sobie dziubiemy

deser
mleko modyfikowane 210 ml ( bez kaszki)
lub
kisiel mleczny ( z 1 żółtka, mąki ziemniaczanej, mleka modyfikowanego, sok owocowy jako polewa)

kolacja
mleko modyfikowane 210 + kaszka

w ciągu dnia zagryzamy sobie: gruszki, jabłuszko, banany, flipsy, czasami biszkopcik, marchewkę,

nasze dzieci mogą już jeść:
brokuły, brukselkę, buraczka, cukinię, dynię, fasolkę szparagową, groszek zielony, kalafior ( Zuzia kocha kalafiorek!!!), kalarepkę, kapustę czerwoną, kukurydzę, marchewkę, pietruszkę, por, seler, szparagi, ziemniaki, banany, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, daktyle, gruszkę, jabłko, kiwi, maliny, mango, melona, mirabelki, morele, renklody, rodzynki, suszone śliwki, winogrona,

wklejam ci ewula przepisy, może coś zmiksujesz z nich wszystkich i coś wykombinujesz po swojemu
Image of hyy - Photobucket - Video and Image Hosting

zobacz sobie u mnie na koncie;-)

Gaal, a czym się u ciebie różni mleko modyfikowane z kaszką owocową od kaszki mleczno-ryżowej poza sposobem robienia, gestością?

A z czego wasze pociechy pija mleczko? (butelka, kubeczek, ...)

tzn. jak daję na II sniadanie kaszkę mleczno ryżową to już nie daję mleka z pudła, tylko ono już jest w tej kaszce, a mleko zawsze z kaszką ryżową łączę ( taką na wodę), a i zapomniałam dodać, że kleik kukurydziany lub kleik ryżowy używamy również.
Faktycznie jak robię kaszkę mleczno ryżową to jest ona gęstsza niż mleko + kaszka ryżowa
Ewitko, mam nadz. że dobrze zrozumiałam twoje pytanie ....:blink:

Zuzia pije z butli albo zjada z miski, kubeczki itp. służą dla niej jako dobra nowa zabawka i nici z jedzenia ;-(

Gal - ale masz bogaty jadlospis :-)
U nas jest tak:

sniadanie (miedzy 06:00 a 08:00) - 210ml mleka zageszcoznego kaszka kukurydziana albo kleikiem ryzowym (BUTELKA)
10:30 - kaszka ryzowa smakowa robiona na Jasiowym mleku - robie ja ze 150ml mleka (LYZECZKA)
12:30 - deserek z biszkoptem (biszkopta krusze i zalewam wrzatkiem bo Jasio nie pogryzlby - teraz daje mu "Chrupaczki" z Bobovity, ktore sa potwornie twarde... Przedtem mialam ciastka dla dzieci od 6 miesiaca i byly fajne do gryzienia.
14:30 - obiad (zupka zwykle chyba ze wychodzi gestsze to wtedy mozna to nazwac drugim daniem) - rozne warzywa z miesem (albo z kurczaka, albo indyka, albo cieleciny)
17:30 deserek z SINLACem lub biszkoptem, albo sam deserek LUB kanapka (zwykle z wedlina choc czasem z samym maslem)
20:00 - 260ml mleka zageszcoznego kaszka kukurydziana albo kleikiem ryzowym (a obecnie mam kaszke Bifidus z Nestle, ale Jasiowi cos nie podchodzi - mam ta ryzowo-kukurydziana, ale kupilam tez bodajze pszenna) (BUTELKA)

WODA - w nocy, do obiadu
Herbatka - w ciagu dnia

Czasem w ciagu dnia daje Jasiowi jakies jeszcze inne rzeczy, ale wlasciwie to rzadko - nie chce go przyzwyczajac do ciaglego podjadania bo i tak bedzie mial problemy z waga...:dry:
Posilki na bazie mleka mamy 3 (2 z butelki, 1 z miseczki) - czyli jak zwykle zgodnie z rozpiska dla danego wieku :-D

Gaal, chodzilo mi o to po co się bawisz w ręczne mieszanie kaszki bezmlecznej z mlekiem modyfikowanym, skoro są gotowe kaszki od razu z mlekiem, ale teraz wnioskuję, że tak jak mysz, zagęszczasz mleko i podajesz w butli, no i sama sobie ustalasz proporcje.

U nas ok 6;30 cyc

8;30 kanapka

12.00 obiadek 200 gr mięsko plus warzywka

15.00 cyc

16.00 deser owocowy

19.00 cyc

i w nocy cycanie, różnie, raz 3 razy, nieraz wogóle;-).

Moje dziecko pije z kubeczka wodę ale ja mu trzymam:baffled:

U nas jak u mamyQ tylko z 1,5-2 godzinnym przesunięciem do przodu :-)
9:00 oba cyce, bo deficyt z nocy :-)
10:30 kaszka z sinlac'kiem albo sokiem owocowym i kanapeczka na smaczek
14:00 obiadek słoiczek 190ml albo moja zupka 250ml
ok 16:00 cyc i degustacja obiadu z talerza rodziców
18:00 deserek albo jabłko, banan
20:00 lewy cyc :-)
ok 0:00-1:00 prawy cyc :-)
5-6 lewy cyc :-)

No to i my napiszemy jak i co jemy :-) :
8.00 - 210 ml kaszki gotowej na mleku modyfikowanym
11.00 - 180ml mleka modyfikowanego
14.00 - obiadek: zupka i drugie danie