reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

A ja dzisiaj zrobiłam dla Zuzi 22 słoiczki zupki z mięskiem ( marchew, ziemniak, pietrucha, dynia oraz wersja z brokułami - sztuk 5) 3 duże słoiki samych warzywek na deserek, zabrakło mi kurde małych słoików i teraz musze kupić deserkow trochę, żeby zamrozić te warzywa.....
Zuzia uwielbia jeść wszytsko! dzisiaj zjadła ziemniaki ze szpinakiem i była oburzona, że już ni ma:wściekła/y::-D

reklama
Aletko ja tez tak robię, bo oprócz obiadu gotuje codziennie warzywa bez przypraw i mały je z nami gotowane warzywka, mały lubi nasze jedzenie najbardziej i to jest jedyny na niego spsób;-).

Moj Olek tez uwielbia jesc wszytsko to co my wczoraj nawet sprobowal troche sosiku z ziemniakami, sloiczki nawet tez lubi ale woli domowe jedzonko.
A chcialam sie Was zapytac jak to jest z tym glutenem jak nie wprowadzalam go wczesniej, synio narazie je sobie skorki chleba

Moj Olek tez uwielbia jesc wszytsko to co my wczoraj nawet sprobowal troche sosiku z ziemniakami, sloiczki nawet tez lubi ale woli domowe jedzonko.
A chcialam sie Was zapytac jak to jest z tym glutenem jak nie wprowadzalam go wczesniej, synio narazie je sobie skorki chleba

My tez nie wprowadzalismy jeszcze ale okruszki chlebka wcina:-).

a ja za przeproszeniem "olewam" te wszystkie słoiczki.
Mój Syn ma je w głębokim poważaniu za to wczoraj przy obiedzie zjadł mi z talerza i ziemniaki i marchewkę i czuje się wyśmienicie.
Tak wiec zaczynam wspolne gotowanie dla nas wszystkich z tymże dla niego bede gotowac nie doprawiane rzeczy.
No przy takiej ilości ząbków, to sobie już można pozwolić na podkradanie z talerza mamy. Fajnie. My dziąsłacze na razie zjadamy papki, a jak za słabo coś rozdrobnię, to się krztusi :-(

No to wprowadzasz gluten, bo chleb go zawiera. Ja dodaję odrobinę kaszy manny do zupki a pani doktor mówiła, że można też ugotować zupkę z makaronem. Przez pierwszy miesiąc śladowe ilości i obserwować reakcję dziecka, potem coraz więcej, a w trzecim miesiącu już można bez ograniczeń.

Aletko ja tez tak robię, bo oprócz obiadu gotuje codziennie warzywa bez przypraw i mały je z nami gotowane warzywka, mały lubi nasze jedzenie najbardziej i to jest jedyny na niego spsób;-).
też tak robie codziennie gotuje warzywka czasem tak jak wczoraj Maja napiła się rosołku 2 łyżeczki i czuje się świetnie chciała jeszcze otwierała dziubek ale co za dużo to nie zdrowo

U nas też dziś był debiut chrupkowo-kukurydziany. Dostał jedna ale ja przerażona że się zakrztusi bo prawie całą sobie do buźki wepchnął jak mu zabrałam to awantura na całego. I w końcu zjadl 4 chrupki. I za każdym razem jak się skończyła to w płacz.
A co do jedzenia dorosłego takiego co my jemy to jakoś się boje na razie dawać.

Maja dzis zjadła zawartość słoiczka i była dalej głodna wypiła 90ml mleka i była zadowolona, zjadła też dziś troszke rybki (oczywiście bez panierki) bo my jedliśmy rybe

reklama
Patryniu wcina :

3 razy mleko 180 (rano, wieczorem, w nocy)
1 raz obiadek
1 raz owocowy deser (wyłącznie swojski-wyrób mamy)
1 soczek nierozcieńczony kupny:zawstydzona/y:
herbatka do woli

obiadki to:
* buraczki + jarzyny+ ziemniaczki + cielęcinka :tak:
* szpinak + jarzyny+ ziemniaczki + cielęcinka :tak:
* jarzyny+ ziemniaczki + cielęcinka :tak:
* buraczki + jarzyny+ ziemniaczki :tak:

i musowo wyroby mamusine (mama gotuje a potem zamraża słoiczki):-)

deserki to:
* ukochane banany miksowane + misiowy ogródek nestle ziemniak + dynia
* ukochane banany miksowane + starte jabłuszko
* lub kupny deserek ...

ale najbardziej na świecie Patryniu KOCHA banianyyyyy...

Do góry