reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

u nas tez idzie ok 250ml zupki, bardzo je lubi, raz ja gotuje sama a raz ze sloikow, dzisiaj dostanie po raz pierwszy rosolek

reklama
Marti - miesko jest 1-2 razy w tygodniu???? :szok::szok::szok: Kurcze nie wiedzialam... :zawstydzona/y: To u mnie wyszedlby jeden sloiczek bo Jasio je go na dwa razy.
Wczoraj popoludniu dalam mu marchew z jablkiem i wiogronami ze sloiczka, potem normalnie przed snem mleko z kleikiem i grzecznie poszedl spac. Jak ja sie kladlam do zerknelam do niego a on caly mokry -bylam pewnaze tak sie spocil a okazalo sie ze zwymiotowal i to sporo... Cala poduszka mokra, pizamka tez a on plakal bo mu bylo mokro i zimno :-(

biedny Jasio.

Marti też pierwsze słysze żeby mięsko było 2 razy w tygodniu, u nas też by to wyszło że jeden słoiczek na dwa dni.

ewitko ja córci daje popić wodą zupke w czasie jedzenia jak widze że ja zatkało, co do kupek to taki kolor maja jak to co zje i już są gęstsze

Piotrek też ma już mniejsza ochotę na mleko... najchętniej to by tylko łycha i łycha;-)

Cytat ze schematu zywienia:

"dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym: w 6 miesiacu 1xzupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3g kleiku na 100ml) + 10g gotowanego mięsa (bez wywaru) lub ryby (1-2 razy w tygodniu)"

"dla dzieci karmionych piersią: 5-6 miesiąc zupa-przecier jarzynowy z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3g na 100ml) jeden raz dziennie; 7-9 miesiąc zupa jarzynowa z gotowanym mięsem lub rybą (1-2 razy w tygodniu), bez wywaru, z kleikiem glutenowym"

Czy ja coś źle rozumiem?:confused:

Żania bo w gruncie rzeczy tak sie zaczęłam zastanawiac czy to sformuowanie 1-2 razy w tygodniu nie tyczy sie przypadkiem tylko ryby :confused: Ech, beznadizejnie to jest napisane, róznie to można rozumieć...

a ja znalazlam taki artykul
"Czy w odnowionym schemacie zaszły jeszcze jakieś inne zmiany?

Ustalono, że mleko oznaczone "2", czyli tzw. następne warto podać po ukończeniu 6. miesięcy życia. Także od 7. miesiąca życia wzbogacamy dietę w przeciery jarzynowo-warzywne, w mięso, połowę żółtka, a nawet... w ryby! (1 - 2 razy w tygodniu). Tak więc 7. miesiąc to czas innowacji, ale pamiętajmy żeby nie wprowadzać wszystkich nowości na raz. Między kolejnymi nowościami róbmy tygodniowe przerwy - w rezultacie rozszerzanie jadłospisu rozciągnie się na kilka tygodni, ale my unikniemy ryzyka, że przeoczymy reakcję alergiczną. "

reklama
Do góry