reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszkow, przepisy dla malych smakoszy

Kolorowe warzywa
– mała różyczka brokułu,
– pół małego ziemniaka,
– pół marchewki karotki (mocno pomarańczowa),
– kilka strączków mrożonej fasolki szparagowej,
– łyżeczka masła.
Marchewkę opłucz, obierz, pokrój w grubsze talarki, a ziemniaka w zgrabne ćwiartki; brokuły i fasolkę opłucz. Warzywa ugotuj do miękkości na parze lub w niewielkiej ilości wody. Najdłużej gotuje się marchewka, najkrócej mrożone brokuły. Ułóż na ogrzanym talerzyku i okraś świeżym masłem. Pozwól maluchowi brać warzywa rączkami. Może je też maczać w twarożku roztartym z łyżką mleka.
Porcja dla dziecka: ok. 200 g


Papka z twarożku z herbatnikiem
– 40 g twarożku (2 łyżki),
– 10 g herbatników (1-2 sztuki),
– 40 g mleka (3–4 łyżki).
Herbatniki specjalnie przeznaczone dla niemowląt lub upieczone w domu, pokrusz, zalej ciepłym mlekiem. Gdy zmiękną, przetrzyj je wraz z twarogiem przez sitko. Podawaj na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do popicia – sok lub herbatka owocowa.
Porcja dla dziecka : 2 czubate łyżki twarożku.

Zupa z zielonego groszku
– pół średniej marchewki,
– łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki,
– plaster selera,
– łyżka mrożonego groszku,
– świeże żółtko,
– łyżeczka oliwy z oliwek,
– 100 ml wody.
Warzywa umyj, obierz, opłucz. Zagotuj wodę, włóż warzywa, gotuj ok. 15 minut, dodaj opłukany zielony groszek. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Miękkie warzywa zmiksuj, dodaj oliwę i żółtko, wymieszaj. Zagotuj zupę, ostudź do odpowiedniej temperatury.
Porcja dla dziecka: ok. 200 ml

Omlet z warzywami
– jajko,
– łyżeczka mąki kukurydzianej lub pszennej,
– łyżka śmietany 18%,
– łyżka mrożonej zielonej fasolki,
– łyżka marchewki.
Marchewkę i fasolkę ugotuj do miękkości, odsącz. Jajo umyj, osusz, oddziel żółtko od białka, białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej mąkę, śmietanę, żółtko i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy lub oleju, wylej masę i usmaż omlet. Na jeszcze ciepły wyłóż warzywa. Podawaj na kolację lub jako drugie danie.
Porcja dla dziecka: cały omlet

Zimowy kapuśniaczek
– pół małej marchewki,
– ćwierć korzenia pietruszki,
– miękka część małego liścia kapusty włoskiej,
– mrożony pomidor (niekoniecznie),
– pół cienkiego plasterka chudego schabu lub innego mięsa wieprzowego (ok. 40 g).
Wytnij liść kapusty ze środka główki, umyj, usuń twardy nerw, pokrój na małe kawałki. Pozostałe jarzyny umyj, obierz, drobno pokrój, ugotuj do miękkości wraz mięsem. Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego pomidora bez skórki. Wyjmij schab, drobno posiekaj i dodaj do zupy.
Porcja dla dziecka ok. 200 ml zupy.

Drożdżowa chałka
– 1/2 kg mąki pszennej,
– 3 łyżki cukru,
– 1/2 kostki masła,
– 1 szklanka mleka,
– 2 żółtka,
– 1/2 kostki drożdży (50 g)
Rozkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Następnie żółtka, roztopione masło i przesianą mąkę. Wyrób ciasto mikserem lub ręką. Podziel na dwie części, spleć w warkocz i przełóż do formy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką). Zostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, posyp kruszonką (posiekaj 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę masła). Piecz pół godziny w 1800C.
Porcja dla dziecka: 1 kromka


Bezglutenowy biszkopcik
– 5 żółtek,
– 120 g cukru,
– 90 g mąki kukurydzianej,
– 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego).
Ubij na puch żółtka z cukrem, dodaj delikatnie przesianą mąkę kukurydzianą i proszek
do pieczenia. Wymieszaj lekko składniki ciasta. Ciasto przełóż do niewielkiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą. Piecz około 20 minut w temperaturze 190°C.
Porcja dla dziecka = mały kawałek
 
reklama
Krupniczek krakowski
– 1/2 małej marchewki;
– 1/2 małego ziemniaka,
– łyżeczka pokrojonego pora,
– łyżeczka pokrojonego korzenia pietruszki,
– 2 płaskie łyżeczki drobnej kaszki krakowskiej,
– łyżeczka masła,
– 150 ml wody.
Warzywa włóż do stalowego rondelka, zalej wodą i ugotuj prawie do miękkości. Następnie uzupełnij wodę i do gotującej się zupki wsyp, ciągle mieszając, kaszkę krakowską. Gotuj na małym ogniu 8–10 minut. Następnie, gdy kaszka będzie miękka, zestaw krupnik z ognia, dodaj masło i uzupełnij zupkę gorącą wodą.
Porcja dla dziecka = ok. 200 ml.

Buraczkowa papka z wołowiną
– 1/2 małego buraka,
– 1/2 średniego ziemniaka,
– łyżeczka świeżego masła,
– 1/3 szklanki wody,
– 20 g surowej młodej wołowiny.
Buraczka umyj, ugotuj do miękkości, nie obierając go ze skórki. Ziemniaka umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i z mięsem włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Wyjmij mięso i drobno posiekaj. Buraka ostudź pod zimną wodą, obierz, połowę pokrój na cząstki, dodaj do ziemniaka i zmiksuj. Dodaj drobno pokrojone mięso i masło. Ciągle mieszając, zagotuj potrawę. Zanim podasz dziecku, sprawdź, czy nie jest zbyt gorąca.
Porcja dla dziecka = 150 g + 10 g GOTOWANEGO MIĘSA

Zupa ogórkowa
Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 ziemniaki,
2 ogórki kwaszone,
20 g mięso z kurczaka,
1 marchew,
odrobina pora,
pietruszka, ,
4 fasolki szparagowe,
suszona cebula,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka kleiku ryżowego
Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu wrzucamy starte na tarce ogórki kwaszone i gotujemy jeszcze kilka minut.Zdejmujemy z gazu dodajemy masełko i kleik ryżowy. Mieszamy i chłodzimy do odpowiedniej temperatury, po czym podajemy dziecku.


Zupa pomidorowa z indykiem i ryżem
Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
5 łyżeczek przecier pomidorowego,
1 marchew,
20 g mięsa z indyka,
1 ziemniak,
¼ pietruszka,
3 łyżeczki ryżu,
3 łyżeczki kukurydzy,
odrobina selera,
1 łyżeczka kleiku ryżowego
odrobinka cebulki,
koperek,
pietruszka - natka
Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem razem z mięsem aż do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy przecier,kleik i posypujemy koperkiem. Studzimy do odpowiedniej temperatur.

Polski krupnik
Skład:
100 ml wody (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
1 ziemniak,
¼ pietruszki,
20 g mięso z szynki wieprzowej,
10g schabu,
odrobina pora,
4 łyżeczki kaszy jęczmiennej,
odrobina oliwy a oliwek
suszona cebula,
pietruszka - natka,
ziarno kopru
Warzywa obieramy,myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez 20 minut.Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę.Wymieszać i podać maluchowi.

Zupa kapuśniak
Skład:
100 ml woda (użyta do przyrządzenia),
1 marchew,
malutka garstka kapusty kwaszonej
20 g mięsa z szynki,
1 ziemniak,
odrobina pora,
odrobina cebuli,
3 łyżeczki kaszy jęczmiennej,
pietruszka - natka,
majeranek,
ziarno kopru
Warzywa obieramy, myjemy a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy kaszą osobno przez 20 minut. Po ugotowaniu rozdrabniamy nożem lub widelcem. Do zupy dodać posiekane mięso razem z kaszą.Kapuste gotować oddzielnie sprawdzając czy jest już dobra. Po ugotowaniu rozdrobnić mikserem i przełożyć do mięsa i warzyw wymieszać i jeszcze raz zmiksować.
 
Kotleciki warzywne od 10 miesiąca
Składniki Przepis
2 marchewki
2 ziemniaki
1 por
1 cebula
kawałek kalafiora
1 jajo
bułka tarta
sól,pieprz
olej do smażenia
Umyte i obrane warzywa pokrój w kostkĂŞ,kalafiora podziel na różyczki(zbyt długie "nóżki"odetnij) i ugotuj do miĂŞkkości.Odcedź,zmiksuj ,dopraw przyprawami,dobrze wymieszaj.Formuj małe kotleciki,maczj w rozmąconym jaju,otocz w bułce,smaż na oleju.Jako dodatek polecam ryż lub kaszą na sypko
 
aneta - ja tez zawsze gotuje oddzielnie, wywar z miesa jest niezdrowy, zawiera jakies szkodliwe substancje, nie pamietam dokladnie o co chodzi ale najwazniejsze zeby nie dawac wywaru z miesa z koscia. Tez mam zamiar gotowac oddzielnie przynajmniej do roczku.

mrowka - super przepisy, dzieki:-D

Laura - ja daje chuda wedlinke, szyneczke, tak jak dziewczyny pisza wszystko ma chemie, mysle ze te serki tez:tak:

A i ja juz kilka razy widzialam przepisy z mlekiem modyfikowanym gotowanym:baffled: Nie wiem moze mozna gotowac tylko traci te witaminy, tylko czy sie nie zważy.:baffled::baffled:
 
Ewelia-Może trzeba spróbować zagotować to mleko i już.
No to ja już głupia jestem z tym mięsem,czy razem czy osobno,na razie gotuję osobno,poczekam na opinie reszty i sprawdzę większość.
mrówka-super te przepisy.
 
Wiecie co ja jestem w szoku bo o niczym takim z tym wywarem nie słyszałam :szok::szok::szok: i od samego początku a gotuję od 5-6 miesiąc gotuje razem a rad wcześniej udzielały mi kuzynki które mają dzieci:blink: trudno już teraz jak jej nic nie jest to zmieniać nie będe
 
i to jest wlasnie przyklad ze niekoniecznie idealnie ksiazkowa wiedza ksiazkowa jest najlepsza bo robiac to co nam serce podpowiada wychodzimy super :)
 
reklama
Mi lekarka odradzala dawac wywar-ze niby jest za ciężki dla brzuszka,i dopiero po roczku kazła podac.Ja i tak gotuje na razie oddzielnie:tak:
A szyneczke to i ja dawałam ale mamy specjalna bo bez konserwantów:tak:babci kolezanka na wsi robi szynki i kiełbaski i raz w tyg babcia przywozi nam kawałek:tak:ale prawde Wam powiem ze takie sklepowe to sie boje dawac:baffled:chybabym kupowala taki4 najdrozsze i najlepsze,albo specjalnie dla maluszków-morlinki czy puchatkową szyneczke:tak:
Mam ochote dac mu paróweczek-ale nie wiem jakie:dry:niby parówy to same odpady i smieci ale sa tez dla dzieci,albo cięlęce...co myslicie?
 
Do góry