reklama
aneta456
kocham i jestem kochana
- Dołączył(a)
- 26 Luty 2008
- Postów
- 6 185
mrówka,laura-Widać jakaś zacowana jestem super że już można bo mnie już nerwy brały na gotowanie w dwóch garach..Dzięki dziewczyny za uświadomienie.Dobre to BB można sobie wiedzę powymieniać.
Znalazłam taki przepisik dla 10 miesięcznych dzieci,może nada się na śniadanie.
Owsianka na wesoło
Mleko zagotuj, wsyp płatki owsiane, gotuj około 5 minut, aż spęcznieją. Posłódź i dobrze wymieszaj. Owoce umyj, obierz i pokrój na kilka kawałków, z których będziesz mogła ułożyć buźkę. Owsiankę przełóż na głęboki talerz lub do miseczki. Na wierzchu ułóż z owoców buzię.
Znalazłam taki przepisik dla 10 miesięcznych dzieci,może nada się na śniadanie.
Owsianka na wesoło
250 mleka modyfikowanego
20 g płatków owsianych
1 łyżeczka cukru
Brzoskwinia, truskawki, jabłko
kisiel mleczny, czyli w sumie budyń, oto przepis:
-180 ml wody przegotowanej letniej
- pół żółtka
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- mleko modyfikowane 6 miarek
-pół banana autor przepisu poleca też dodanie deserku owocowego
I tak. Wodę podzielić na dwie części. W jednej rozpuścić mleko i odstawić. Do drugiej dodać zółtko, mąkę i zagotować. Do tego zagotowanego wlać odstawione mleko i wymieszac, już nie gotować. Ugnieść banana i dodać do tego wszystkiego, wstrząsnąć najlepiej w butelce. . Wyszło naprawdę baaardzo dobre. Przepis od 7 miesiąca. Czas przygotowania 7 minut
owsianka (niby od 4 miesiaca)
Do gotującej wody daję sól
wrzucam kaszę kukurudzianą i płatki owsiane (więcej jak kaszy)
gotuję mieszając od czasu do czasu tak min.20 minut (przeważnie 30)
następnie dodaję sok z cytryny, masło, miód i cynamon.
Kluseczki warzywne
• 3 łyżki rozgniecionej ugotowanej marchewki
• 5 łyżek wody
• 5-6 łyżek Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
Purée rozmieszaj z wodą, dodaj marchewkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 minuty, wylej na sitko.
Zapiekanka
• 2 ugotowane ziemniaki
• 1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa z indyka
• 1 mała ugotowana marchewka
• 1 łyżka ugotowanych brokułów
• 2 łyżeczki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
Utrzyj marchewkę na tarce o bardzo małych oczkach. Rozgnieć ziemniaki i brokuły, do marchewki i brokułów dodaj po łyżce purée. Weź małą miseczkę do zapiekanek, na dno połóż połowę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, mięsa, a potem brokułów. Na końcu przykryj wszystko resztką ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku 5-6 minut.
Zamiast ziemniaków można użyć ryżu lub bezglutenowego makaronu.
-180 ml wody przegotowanej letniej
- pół żółtka
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- mleko modyfikowane 6 miarek
-pół banana autor przepisu poleca też dodanie deserku owocowego
I tak. Wodę podzielić na dwie części. W jednej rozpuścić mleko i odstawić. Do drugiej dodać zółtko, mąkę i zagotować. Do tego zagotowanego wlać odstawione mleko i wymieszac, już nie gotować. Ugnieść banana i dodać do tego wszystkiego, wstrząsnąć najlepiej w butelce. . Wyszło naprawdę baaardzo dobre. Przepis od 7 miesiąca. Czas przygotowania 7 minut
owsianka (niby od 4 miesiaca)
Do gotującej wody daję sól
wrzucam kaszę kukurudzianą i płatki owsiane (więcej jak kaszy)
gotuję mieszając od czasu do czasu tak min.20 minut (przeważnie 30)
następnie dodaję sok z cytryny, masło, miód i cynamon.
Kluseczki warzywne
• 3 łyżki rozgniecionej ugotowanej marchewki
• 5 łyżek wody
• 5-6 łyżek Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
Purée rozmieszaj z wodą, dodaj marchewkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 minuty, wylej na sitko.
Zapiekanka
• 2 ugotowane ziemniaki
• 1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa z indyka
• 1 mała ugotowana marchewka
• 1 łyżka ugotowanych brokułów
• 2 łyżeczki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
Utrzyj marchewkę na tarce o bardzo małych oczkach. Rozgnieć ziemniaki i brokuły, do marchewki i brokułów dodaj po łyżce purée. Weź małą miseczkę do zapiekanek, na dno połóż połowę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, mięsa, a potem brokułów. Na końcu przykryj wszystko resztką ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku 5-6 minut.
Zamiast ziemniaków można użyć ryżu lub bezglutenowego makaronu.
Kuleczki ziemniaczane
• 1 średni ugotowany ziemniak
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
• szczypta soli
• 1 łyżka mąki ryżowej do panierowania
Ziemniaka starannie rozgnieć lub utrzyj na tarce o małych oczkach. Do małego kubka wlej wodę, dodaj purée i starannie wymieszaj. Masę połącz z roztartym ziemniakiem i solą. Z ugotowanej masy zrób małe kulki. Każda kulkę obtocz w mące ryżowej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor.
Naleśniki bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
• 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
• 5 płaskich łyżeczek Misiowy Ogródek purée ryżowe z dynią i ziemniakami
• 1 łyżeczka oleju
• 60 ml wody
• szczypta soli
Połącz purée ryżowe z wodą. Dolej olej, dodaj mąkę ryżową, sól, starannie wymieszaj. Olej do smażenia dodaj tylko do pierwszego naleśnika. Patelnia powinna być gorąca. Kolejne naleśniki smaż po obu stronach nie dodając tłuszczu.
Okrągłe ciasteczka szpinakowe
• 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
• 0,5 szklanki mąki ryżowej
• 50 g margaryny bezmlecznej
• 0,33 szklanki wody
• 3 czubate łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
• 1 łyżka przegotowanego szpinaku
Na głęboki talerz wyjmij margarynę (nie może być twarda, prosto z lodówki). Dodaj mąkę, posiekaj wszystko nożem. Do wody wsyp purée i dodaj do mąki wymieszanej z margaryną. Zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, włóż w czystą torebkę śniadaniową i wsadź do zamrażalnika na 15 minut. Posmaruj olejem średniej wielkości blachę. Po wyjęciu ciasta z lodówki odrywaj z niego małe kawałeczki o grubości ok. 1 cm. Ciasteczka układaj na blasze. Piecz w piekarniku o temperaturze 200 stopni C przez 15 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 20 ciasteczek o śr. 2-3 cm.
Kuleczki mięsne
• O,5 kg surowego mielonego mięsa np. indyka
• 3 łyżki wody
• 2 czubate łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
• sól do smaku
• 2-3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów
Mięso, wodę, sól i purée dokładnie wymieszaj w misce. Uformuj z mięsa małe (ok. 2 cm średnicy) kulki. Wrzuć do gotującej się wody i ugotuj.
Zapiekanka purée z serem
• 0,5 szklanki wody
• 0,5 szklanki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
• 0,5 szklanki białego sera
Purée wymieszaj z wodą - powinno być gęste. Połączyć z białym serem i dokładnie wymieszać.
Włóż masę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Pierogi szpinakowe
• 0,5 szklanki Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i szpinakiem
• ok. 1,5 szklanki mąki PPK*
• łyżeczka oleju
• sól
• woda
• 150g ugotowanego, utartego szpinaku
• 1 ugotowane jajko
Purée uzupełnij wodą do pełnej szklanki, wymieszaj, dodaj olej, sól, mąkę. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję jak na pierogi). Mąki dodaj tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformuj większy wałek. Pokrój na równe kawałki. Z każdego uformuj placuszek, włóż szpinak dokładnie wymieszany z ugotowanym i przetartym na najmniejszej tarce jajkiem, zaklej. Wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj od wypłynięcia 5-8 minut.
Najlepiej gotować od razu, jeśli muszą "czekać"- połóż je na talerzu z mąką.
Placki ziemniaczane
• 4 średnie ziemniaki
• 3-4 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
• sól
• 1 łyżka oleju
Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze.
Masę wymieszaj z purée ryżowym i olejem. Smaż na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu lub piecz w nagrzanym piekarniku prze 20-30 minut.
Paluszki mięsne
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
• 3 czubate łyżki mielonego gotowanego indyka
Połącz purée ryżowe z wodą, dodaj mięso i zagnieć.
Z masy formuj małe paluszki. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Smaż na specjalnej patelni bez tłuszczu lub piecz w piekarniku
• 1 średni ugotowany ziemniak
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
• szczypta soli
• 1 łyżka mąki ryżowej do panierowania
Ziemniaka starannie rozgnieć lub utrzyj na tarce o małych oczkach. Do małego kubka wlej wodę, dodaj purée i starannie wymieszaj. Masę połącz z roztartym ziemniakiem i solą. Z ugotowanej masy zrób małe kulki. Każda kulkę obtocz w mące ryżowej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor.
Naleśniki bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
• 2 płaskie łyżki mąki ryżowej
• 5 płaskich łyżeczek Misiowy Ogródek purée ryżowe z dynią i ziemniakami
• 1 łyżeczka oleju
• 60 ml wody
• szczypta soli
Połącz purée ryżowe z wodą. Dolej olej, dodaj mąkę ryżową, sól, starannie wymieszaj. Olej do smażenia dodaj tylko do pierwszego naleśnika. Patelnia powinna być gorąca. Kolejne naleśniki smaż po obu stronach nie dodając tłuszczu.
Okrągłe ciasteczka szpinakowe
• 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
• 0,5 szklanki mąki ryżowej
• 50 g margaryny bezmlecznej
• 0,33 szklanki wody
• 3 czubate łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
• 1 łyżka przegotowanego szpinaku
Na głęboki talerz wyjmij margarynę (nie może być twarda, prosto z lodówki). Dodaj mąkę, posiekaj wszystko nożem. Do wody wsyp purée i dodaj do mąki wymieszanej z margaryną. Zagnieć ciasto. Uformuj kulkę, włóż w czystą torebkę śniadaniową i wsadź do zamrażalnika na 15 minut. Posmaruj olejem średniej wielkości blachę. Po wyjęciu ciasta z lodówki odrywaj z niego małe kawałeczki o grubości ok. 1 cm. Ciasteczka układaj na blasze. Piecz w piekarniku o temperaturze 200 stopni C przez 15 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 20 ciasteczek o śr. 2-3 cm.
Kuleczki mięsne
• O,5 kg surowego mielonego mięsa np. indyka
• 3 łyżki wody
• 2 czubate łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
• sól do smaku
• 2-3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów
Mięso, wodę, sól i purée dokładnie wymieszaj w misce. Uformuj z mięsa małe (ok. 2 cm średnicy) kulki. Wrzuć do gotującej się wody i ugotuj.
Zapiekanka purée z serem
• 0,5 szklanki wody
• 0,5 szklanki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
• 0,5 szklanki białego sera
Purée wymieszaj z wodą - powinno być gęste. Połączyć z białym serem i dokładnie wymieszać.
Włóż masę do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Pierogi szpinakowe
• 0,5 szklanki Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i szpinakiem
• ok. 1,5 szklanki mąki PPK*
• łyżeczka oleju
• sól
• woda
• 150g ugotowanego, utartego szpinaku
• 1 ugotowane jajko
Purée uzupełnij wodą do pełnej szklanki, wymieszaj, dodaj olej, sól, mąkę. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję jak na pierogi). Mąki dodaj tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Uformuj większy wałek. Pokrój na równe kawałki. Z każdego uformuj placuszek, włóż szpinak dokładnie wymieszany z ugotowanym i przetartym na najmniejszej tarce jajkiem, zaklej. Wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj od wypłynięcia 5-8 minut.
Najlepiej gotować od razu, jeśli muszą "czekać"- połóż je na talerzu z mąką.
Placki ziemniaczane
• 4 średnie ziemniaki
• 3-4 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
• sól
• 1 łyżka oleju
Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce lub zmiksuj w malakserze.
Masę wymieszaj z purée ryżowym i olejem. Smaż na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu lub piecz w nagrzanym piekarniku prze 20-30 minut.
Paluszki mięsne
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
• 3 czubate łyżki mielonego gotowanego indyka
Połącz purée ryżowe z wodą, dodaj mięso i zagnieć.
Z masy formuj małe paluszki. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Smaż na specjalnej patelni bez tłuszczu lub piecz w piekarniku
Budyn karmelowy - 7 miesiac piers, 6 miesiac butelka
Szklanka wody
Lyzka cukru
Czubata lyzka maki ziemniaczanej
Mleko modyfikowane dla dzieci w 2.polroczu zycia - taka ilosc jaka rozrabia sie w 200ml wody
1. 3/4 szlkanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw sucha patelnie na srednim ogniu. Gdy sie rozgrzeje wsyp cukier. Stopniowo bedzie sie topil i ciemnial. Gdy zbrazowieje, powoli dolej do niego wrzatek. Zmniejsz gaz do minimum.
2. Rozrob make w 1/4 szklanki wody i wlej do plynu na patelni. Gdy zgestnieje przelej do miseczki. Kiedy budyn ostygnie do temperatury, w ktorej mozesz dodac mleko, dodaj dpowiednia ilosc proszku i colosc starannie wymieszaj.
Budyn z kaszki kukurydzianej z jablkiem - 9 miesiac piers i butelka
4 lyzki kaszki kukurydzianej (suchej)
10 lyzek wody
Lyzka drobnych rodzynek bez pestek
Pol duzego twardego i kwasnego jablka
Surowe zoltko
Lyzeczka masla
Szczypta sproszkowanego imbiru
Sos:
Cwierc szklanki wody
Lyzeczka maki ziemniaczanej
Cwierc szklanki soku albo przecieru z malin porzeczek lub jagod
1. Rodzynki wsyp do filizanki i zalej wrzatkiem. W rondelku zagotuj wode. Gdy zacznie wrzec wrzuc do niej kaszke i gotuj na wolnym ogniu. kilka razy mieszaj, zeby sie nie przypalila.
2. Gdy kaszka wchlonie cala wode, wyloz ja do miski. Kiedy nieco przestygnie, dorzuc zoltko i imbir i rozetrzyj (zrobi sie puszysta). Obrane jablko umyj i pokroj w kostke. Rodzynki osacz na sitku. Wymieszaj kaszke z owocami.
3. Malutkie naczynie do zapiekania (srednicy ok. 10 cm) wysmaruj czescia masla. Wloz kaszke , reszte masla rozdrobnij i posyp wierzch kaszki.
4. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Wstaw kaszke na blache i wlej do niej wode (musi ja pokryc warstwa 1-2cm). wstaw blache do piekarnika i wypiekaj bubyn przez 40 minut (wierzch musi sie troche zrumiecnic) W razie potrzeby dolej wody na blache.
5. Zrob sos. Zagotuj w rondelku wode, dodaj make rozrobiona w lyzce zimniej wody. Caly czas mieszajac, doprowadz do wrzenia. Zestaw z ognia i polacz ze swiezym sokiem. Goraca kaszke polej sosem. Mozesz podawac budyn na zimno lub na goraco.
Cielecina z kremowym szpinakiem i brokulami - 9 miesiac piers i butelka
Kawalek cieleciny (ok. 100g)
Garsc lisci szpinaku
Filizanka rozyczek brokula
2-3 lyzki mleka modyfikowanego
Lyzeczka kleiku ryzowego
Sol
Pol lyzeczki oliwy
Listki melisy lub miety
1. Mieso umyj, wrzuc na wrzaca wode, gotuj do miekkosci, po czym wyjmij i posiekaj drobno ostrym nozem w poprzek wlokien.
2. Szpinak pokroj, rozyczki brokula podziel. Na mala patelnie teflonowa wlej nieco wody, wrzuc warzywa, dus pod przykryciem, az zmiekna (w razie potrzeby podlewaj odrobina wody).
3. Dodaj mieso, wymieszaj, dopraw odrobina soli. Gdy potrawa odrobine ostygnie dodaj mleko modyfikowane (przygotowane wedlug przepisu na opakowaniu) z odrobina kleiku ryzowego. posyp posiekanymi listkami miety lub melisy.
Szklanka wody
Lyzka cukru
Czubata lyzka maki ziemniaczanej
Mleko modyfikowane dla dzieci w 2.polroczu zycia - taka ilosc jaka rozrabia sie w 200ml wody
1. 3/4 szlkanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw sucha patelnie na srednim ogniu. Gdy sie rozgrzeje wsyp cukier. Stopniowo bedzie sie topil i ciemnial. Gdy zbrazowieje, powoli dolej do niego wrzatek. Zmniejsz gaz do minimum.
2. Rozrob make w 1/4 szklanki wody i wlej do plynu na patelni. Gdy zgestnieje przelej do miseczki. Kiedy budyn ostygnie do temperatury, w ktorej mozesz dodac mleko, dodaj dpowiednia ilosc proszku i colosc starannie wymieszaj.
Budyn z kaszki kukurydzianej z jablkiem - 9 miesiac piers i butelka
4 lyzki kaszki kukurydzianej (suchej)
10 lyzek wody
Lyzka drobnych rodzynek bez pestek
Pol duzego twardego i kwasnego jablka
Surowe zoltko
Lyzeczka masla
Szczypta sproszkowanego imbiru
Sos:
Cwierc szklanki wody
Lyzeczka maki ziemniaczanej
Cwierc szklanki soku albo przecieru z malin porzeczek lub jagod
1. Rodzynki wsyp do filizanki i zalej wrzatkiem. W rondelku zagotuj wode. Gdy zacznie wrzec wrzuc do niej kaszke i gotuj na wolnym ogniu. kilka razy mieszaj, zeby sie nie przypalila.
2. Gdy kaszka wchlonie cala wode, wyloz ja do miski. Kiedy nieco przestygnie, dorzuc zoltko i imbir i rozetrzyj (zrobi sie puszysta). Obrane jablko umyj i pokroj w kostke. Rodzynki osacz na sitku. Wymieszaj kaszke z owocami.
3. Malutkie naczynie do zapiekania (srednicy ok. 10 cm) wysmaruj czescia masla. Wloz kaszke , reszte masla rozdrobnij i posyp wierzch kaszki.
4. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Wstaw kaszke na blache i wlej do niej wode (musi ja pokryc warstwa 1-2cm). wstaw blache do piekarnika i wypiekaj bubyn przez 40 minut (wierzch musi sie troche zrumiecnic) W razie potrzeby dolej wody na blache.
5. Zrob sos. Zagotuj w rondelku wode, dodaj make rozrobiona w lyzce zimniej wody. Caly czas mieszajac, doprowadz do wrzenia. Zestaw z ognia i polacz ze swiezym sokiem. Goraca kaszke polej sosem. Mozesz podawac budyn na zimno lub na goraco.
Cielecina z kremowym szpinakiem i brokulami - 9 miesiac piers i butelka
Kawalek cieleciny (ok. 100g)
Garsc lisci szpinaku
Filizanka rozyczek brokula
2-3 lyzki mleka modyfikowanego
Lyzeczka kleiku ryzowego
Sol
Pol lyzeczki oliwy
Listki melisy lub miety
1. Mieso umyj, wrzuc na wrzaca wode, gotuj do miekkosci, po czym wyjmij i posiekaj drobno ostrym nozem w poprzek wlokien.
2. Szpinak pokroj, rozyczki brokula podziel. Na mala patelnie teflonowa wlej nieco wody, wrzuc warzywa, dus pod przykryciem, az zmiekna (w razie potrzeby podlewaj odrobina wody).
3. Dodaj mieso, wymieszaj, dopraw odrobina soli. Gdy potrawa odrobine ostygnie dodaj mleko modyfikowane (przygotowane wedlug przepisu na opakowaniu) z odrobina kleiku ryzowego. posyp posiekanymi listkami miety lub melisy.
wiki17082007
Sierpniowa mama'07
- Dołączył(a)
- 15 Listopad 2007
- Postów
- 370
mrówka ale dużo przepisów i jakie fajne chyba zaczniemy cos robić.
WOgóle chciałam wam powiedziec że ja nigdy nie gotowała osobno miesa i warzyw od samego poczatku wszystko razem a gotuje juz chybaod 5 miesiąca.
A i jeszcze jedno u nas dzisiaj zupa poszła mniam mniam o dziwo drugi dzień tylko wyczułam że wiki uwielbia ziemniaki i dużo dodaje do zup i ida jak narazie
WOgóle chciałam wam powiedziec że ja nigdy nie gotowała osobno miesa i warzyw od samego poczatku wszystko razem a gotuje juz chybaod 5 miesiąca.
A i jeszcze jedno u nas dzisiaj zupa poszła mniam mniam o dziwo drugi dzień tylko wyczułam że wiki uwielbia ziemniaki i dużo dodaje do zup i ida jak narazie
Mrówka-przepisy super
Ja zawsze gotowałam miesko osobno i nadal tak robielekarka powiedziala zeby do roku nie dawac wywaru z miesa
Adas wczoraj zjadł ziemnaczki z żółtkiem-i znowu poszly całe dzis dostanie gotowane miesko mielone z sosem koperkowym-zobaczymy jak bedzie szło
Ja zawsze gotowałam miesko osobno i nadal tak robielekarka powiedziala zeby do roku nie dawac wywaru z miesa
Adas wczoraj zjadł ziemnaczki z żółtkiem-i znowu poszly całe dzis dostanie gotowane miesko mielone z sosem koperkowym-zobaczymy jak bedzie szło
reklama
Podziel się: