mrozik_j
Sierpniowa mama'07
- Dołączył(a)
- 27 Luty 2007
- Postów
- 4 367
pozwoliłam sobie skopiować przepisy od naszej koleżanki z czerwca ![Sorry2 :sorry2: :sorry2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/sorry2.gif)
Kotlety mielone
0,5 kg surowego mielonego mięsa drobiowego
3 łyżki wody
2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego
sól do smaku
2 - 3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów
Mięso, wodę i sól dokładnie wymieszać. Do wyrobionej masy dodać kleik kukurydziany i ponownie starannie wymieszać. Na czysty, suchy talerzyk wysypać kleik i obtaczać w nim uformowane z mięsa kotleciki. Smażyć na oleju po obu stronach na złoty kolor. Kotlety można także usmażyć bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni lub upiec. W innej wersji z przygotowanej masy można uformować małe kulki i bez dodatkowego obtaczania w kleiku ugotować.
Placuszki
250 ml wody
200 ml kleiku kukurydzianego
czubata łyżka mąki kukurydzianej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól
olej do smażenia
Do miski lub garnka wlać wodę, osolić ją do smaku, dodać kleik, całość wymieszać z obydwoma gatunkami mąki. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką masę, każdy placek wygładzić na patelni. Smażyć po obu stronach na nie przywierającej patelni, aż się przyrumienią.
Kotlety panierowane
0,5 kg mięsa, np. piersi indyczej
kilka łyżek kleiku kukurydzianego, sól
Mięso umyć i pokroić w cienkie plastry (grubości ok.1 cm). Każdy plasterek zanurzyć w naczyniu z wodą, oprószyć solą, starannie obtoczyć w kleiku i od razu kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Kotlety nie mogą "czekać" na talerzu, bo panierka się do niego przykleja.
Pierogi bezglutenowe
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej, łyżeczka oleju, sól, woda
Kleik uzupełnić wodą do pełnej szklanki, wymieszać, dodać olej, sól i mąkę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję jak na pierogi). Mąki dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się zbytnio do rąk. Urwać kawałek ciasta, włożyć dowolny farsz i zakleić. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej gotować pierogi tuż po przygotowaniu. Jeśli muszą "czekać", ułożyć je na talerzu z mąką.
Sinlac'owe wariacje
Lane kluseczki
50 ml wody
30 ml Nestlé Sinlac ( 2 płaskie łyżki)
30 ml mąki bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" (2 płaskie łyżki)
Sposób przygotowania: Nestlé Sinlac rozmieszaj z wodą. Dodaj mąkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 min. Wylej na sitko. Zahartuj polewając chłodną wodą.
Kluseczki owocowe
50 ml wody
15 ml Nestlé Sinlac (1 płaska łyżka)
45 ml mąki ryżowej (3 płaskie łyżki)
1 ml oleju, sól
5 wiśni bez pestek lub innych owoców, na które dziecko nie jest uczulone
Sposób przygotowania: Wymieszaj Nestlé Sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki ciasta rozgniataj na paluszki, połóż na nie wiśnie i zrób kulki tak, aby cały owoc był schowany (jak knedle).
Kluseczki ziemniaczane
1 średni ugotowany ziemniak
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka Nestlé Sinlac
szczypta soli
łyżka mąki ryżowej do obtoczenia kuleczek
Sposób przygotowania: Ziemniak starannie rozgnieść (można go utrzeć na tarce o małych otworach). Do małego kubka wlej wodę, dodaj Nestlé Sinlac i starannie wymieszaj. Masę połącz z roztartym ziemniakiem i solą. Z gotowej masy rób małe kulki ( około 1,5 cm.) Każdą kulke obtocz w mące ryżowej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor.
Placuszki ryżowe
3 łyżki wody
2 płaskie łyżki Nestlé Sinlac
1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Sposób przygotowania: Nestlé Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, poczekaj chwilę i łyżką nakładaj placki tak, żeby nie stykały się ze sobą. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po 1-2 minutach smażenia trzeba łopatką podważyć placek i sprawdzić jego kolor. Jeśli jest złoty trzeba go odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Można smażyć placki na "nieprzywierającej" patelni bez dodatku tłuszczu - wtedy odwraca się je w momencie kiedy ciasto się zetnie. Takie placki nie są chrupiące, nie będą złote, ale są zdrowsze.
Zapiekanka
2 ugotowane ziemniaki
1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa
1 mała ugotowana marchewka
1 łyżka ugotowanych brokułów
2 łyżeczki Nestlé Sinlac
Sposób przygotowania: Wszystkie jarzyny muszą być ugotowane, tak aby były bardzo miękkie. Na tarce o bardzo małych otworach utrzyj marchewkę, rozgnieć ziemniaki i brokuły. Każdą jarzynę włóż do osobnego naczynia. Do marchewki i brokułów dodaj po łyżeczce Nestlé Sinlac. Weź małą miseczkę do zapiekanek. Na dno włóż połowę ziemniaków, potem warstwę marchewki, mięsa, brokułów i na wierzch pozostałą część utartych ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 min. Na podobnej zasadzie można robić inne zapiekanki używając dowolnych, tolerowanych przez dziecko jarzyn. Zamiast ziemniaków można używać ryżu lub bezglutenowego makaronu.
Placki ziemniaczane
1 średni ziemniak
1 łyżka Nestlé Sinlac, sól
Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i umyj. Utrzyj je na tarce o bardzo małych otworach. Dodaj łyżkę Nestlé Sinlac i starannie wymieszaj. Smaż na gorącym oleju po obu stronach na złoty kolor. Placki można również smażyć na odpowiedniej patelni bez tłuszczu.
Paluszki mięsne
2 łyżki wody
1 łżka Nestlé Sinlac
3 czubate łyżki gotowanego, mielonego indyka (można zastąpić innym dobrze tolerowanym przez dziecko mięsem)
Sposób przygotowania: Połącz Nestlé Sinlac z wodą, dodaj do mięsa i zagnieć. Z masy formuj małe paluszki. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor lub bez tłuszczu na odpowiedniej patelni.
![Sorry2 :sorry2: :sorry2:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/sorry2.gif)
Kotlety mielone
0,5 kg surowego mielonego mięsa drobiowego
3 łyżki wody
2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego
sól do smaku
2 - 3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów
Mięso, wodę i sól dokładnie wymieszać. Do wyrobionej masy dodać kleik kukurydziany i ponownie starannie wymieszać. Na czysty, suchy talerzyk wysypać kleik i obtaczać w nim uformowane z mięsa kotleciki. Smażyć na oleju po obu stronach na złoty kolor. Kotlety można także usmażyć bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni lub upiec. W innej wersji z przygotowanej masy można uformować małe kulki i bez dodatkowego obtaczania w kleiku ugotować.
Placuszki
250 ml wody
200 ml kleiku kukurydzianego
czubata łyżka mąki kukurydzianej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól
olej do smażenia
Do miski lub garnka wlać wodę, osolić ją do smaku, dodać kleik, całość wymieszać z obydwoma gatunkami mąki. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką masę, każdy placek wygładzić na patelni. Smażyć po obu stronach na nie przywierającej patelni, aż się przyrumienią.
Kotlety panierowane
0,5 kg mięsa, np. piersi indyczej
kilka łyżek kleiku kukurydzianego, sól
Mięso umyć i pokroić w cienkie plastry (grubości ok.1 cm). Każdy plasterek zanurzyć w naczyniu z wodą, oprószyć solą, starannie obtoczyć w kleiku i od razu kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Kotlety nie mogą "czekać" na talerzu, bo panierka się do niego przykleja.
Pierogi bezglutenowe
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej, łyżeczka oleju, sól, woda
Kleik uzupełnić wodą do pełnej szklanki, wymieszać, dodać olej, sól i mąkę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję jak na pierogi). Mąki dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się zbytnio do rąk. Urwać kawałek ciasta, włożyć dowolny farsz i zakleić. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej gotować pierogi tuż po przygotowaniu. Jeśli muszą "czekać", ułożyć je na talerzu z mąką.
Sinlac'owe wariacje
Lane kluseczki
50 ml wody
30 ml Nestlé Sinlac ( 2 płaskie łyżki)
30 ml mąki bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" (2 płaskie łyżki)
Sposób przygotowania: Nestlé Sinlac rozmieszaj z wodą. Dodaj mąkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 min. Wylej na sitko. Zahartuj polewając chłodną wodą.
Kluseczki owocowe
50 ml wody
15 ml Nestlé Sinlac (1 płaska łyżka)
45 ml mąki ryżowej (3 płaskie łyżki)
1 ml oleju, sól
5 wiśni bez pestek lub innych owoców, na które dziecko nie jest uczulone
Sposób przygotowania: Wymieszaj Nestlé Sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki ciasta rozgniataj na paluszki, połóż na nie wiśnie i zrób kulki tak, aby cały owoc był schowany (jak knedle).
Kluseczki ziemniaczane
1 średni ugotowany ziemniak
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka Nestlé Sinlac
szczypta soli
łyżka mąki ryżowej do obtoczenia kuleczek
Sposób przygotowania: Ziemniak starannie rozgnieść (można go utrzeć na tarce o małych otworach). Do małego kubka wlej wodę, dodaj Nestlé Sinlac i starannie wymieszaj. Masę połącz z roztartym ziemniakiem i solą. Z gotowej masy rób małe kulki ( około 1,5 cm.) Każdą kulke obtocz w mące ryżowej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor.
Placuszki ryżowe
3 łyżki wody
2 płaskie łyżki Nestlé Sinlac
1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Sposób przygotowania: Nestlé Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i starannie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, poczekaj chwilę i łyżką nakładaj placki tak, żeby nie stykały się ze sobą. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po 1-2 minutach smażenia trzeba łopatką podważyć placek i sprawdzić jego kolor. Jeśli jest złoty trzeba go odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Można smażyć placki na "nieprzywierającej" patelni bez dodatku tłuszczu - wtedy odwraca się je w momencie kiedy ciasto się zetnie. Takie placki nie są chrupiące, nie będą złote, ale są zdrowsze.
Zapiekanka
2 ugotowane ziemniaki
1 łyżka ugotowanego zmielonego mięsa
1 mała ugotowana marchewka
1 łyżka ugotowanych brokułów
2 łyżeczki Nestlé Sinlac
Sposób przygotowania: Wszystkie jarzyny muszą być ugotowane, tak aby były bardzo miękkie. Na tarce o bardzo małych otworach utrzyj marchewkę, rozgnieć ziemniaki i brokuły. Każdą jarzynę włóż do osobnego naczynia. Do marchewki i brokułów dodaj po łyżeczce Nestlé Sinlac. Weź małą miseczkę do zapiekanek. Na dno włóż połowę ziemniaków, potem warstwę marchewki, mięsa, brokułów i na wierzch pozostałą część utartych ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 min. Na podobnej zasadzie można robić inne zapiekanki używając dowolnych, tolerowanych przez dziecko jarzyn. Zamiast ziemniaków można używać ryżu lub bezglutenowego makaronu.
Placki ziemniaczane
1 średni ziemniak
1 łyżka Nestlé Sinlac, sól
Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i umyj. Utrzyj je na tarce o bardzo małych otworach. Dodaj łyżkę Nestlé Sinlac i starannie wymieszaj. Smaż na gorącym oleju po obu stronach na złoty kolor. Placki można również smażyć na odpowiedniej patelni bez tłuszczu.
Paluszki mięsne
2 łyżki wody
1 łżka Nestlé Sinlac
3 czubate łyżki gotowanego, mielonego indyka (można zastąpić innym dobrze tolerowanym przez dziecko mięsem)
Sposób przygotowania: Połącz Nestlé Sinlac z wodą, dodaj do mięsa i zagnieć. Z masy formuj małe paluszki. Można obtoczyć je w mące ryżowej. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor lub bez tłuszczu na odpowiedniej patelni.