reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszkow, przepisy dla malych smakoszy

Kludi no wlasnie mam na mysli to ze pediatra powinien przepisac Bebilon Pepti:tak:nawet jesli nie ma alergi na bailko ogolnie,to moze ma na laktoze.Wiec mysle ze jak skonczysz karmic powinnas pojsc do lekarza i porozmawiac z nim.Bo jak na moje oko to od razu powinien dostac pepti:dry:
Tomola-dobry pomysł:tak:spróbuje powpisywac-ale nie obiecuje ze sie uda.W tych mlecznych słoiczkach jest pelne mleko i czesto tez smietana:baffled:wiec u dziecka z alergia na mleko-odpada

reklama
Kurcze ja to już nic niewiem:baffled:Wiem napewno że jeśli Filip ma jakąś alergie to napewno na mleko modyfikowane,co prawda nic mu nie wyskakuje ale całe zwraca.A na krowie to niewiem bo jak ja jem jogurt jakiś albo serek to on tak patrzy na mnie i sięga mi do kubeczka że ja czasem zanuże palec i mu tak troszke daję no i mu jaknajbardziej smakuje bo aż się trzęsie że chce jeszcze no i nic nie zauwazyłam żeby mu coś po tym bylo:no: no ale może to za mała ilość żeby coś nie tak było:confused:

Wczoraj dałam Filipkowi jarzynki z cielęcinką Gerbera(jedynie obiadki sloiczkowe Gerbera przchodzą inne nie) i zjadł cały słoiczek,nic mu nie ma czyli jest ok.:-)

Może zadam głupie pytanie ale nigdy sie nad tym nie zastanawałam bo nie było mi potrzebne ale czym się różni mleko Nestle NanHa od Bebilin Pepti bo to Nestle Ha to chyba też dla wrażliwych dzieci z alergią czy się mylę:confused:

Nan Ha jest dla dzieci podatnych,ktore moga miec alergie bo np w rodzinie jest,a Pepti jet o obnizonej zawartosci laktozy i ogolnie bialka-dla dzieci z alergia:tak:
Adas tez ma tylko na mleko modyfikowane:baffled:jadl kaszke mleczna Hipp i nic mu nie bylo-wiec prawde Ci powiem ze tez juz sama nie wiem.
Ale Filipek powinien dostawc mleko do 3 roku-jeszcze nie krowie,wiec jesli skonczysz karmic to dobrze byloby podpytac lekarza:tak:
Adasiowi tez nic nie wyskakuje-tylko wlasnie wymiotuje,a raczej ulewa wymiotami-i to 20-30 min po jedzeniu.Lekarka od razu dala Bebilon Pepti,a oprócz tego jestesmy pod stalą opieka dermatologa która zna sie lepiej niz pediatra:dry:ale przynajmniej wiem co i jak:tak:

Powiem szczerze ze ja jzu sie gubie ktore dziecko ma alergie na mlekoa aktore nie, i juz glupio mi za kazdym razem o to pytac :zawstydzona/y:
A moze by gdzies (np przy liscie z datami urodzenia) zaznaczyc ktore dziecko jest alergikiem?
ja sie też gubie, wiem że moja wiki nie jest i że Adas od Kiry jest i na tym moja wiedza się kończy. Jestem za oznaczeniem przy liście urodzin. Może literak A dla dzieciaczków które walczą z alergią?
Ja dawał Wiki te deserki (nie jest alergiczką), ale nie jestem pewna czy jest tam białko mleka krowiego...:confused: troche tego nie rozumiem, ale te oznaczenia na słoiczkach czasami są odmienne od moich przekonań, jednak się nimi kieruję.

Dziewczyny tak sobie czytam i myśle że moje dziecko jest skarbem do jedzenia bo po niczym nie ma uczulenia. Zjada wszystkie słoiczki GERBERA HIPPA i BOBOVITY dla dzieci po 6 miesiącu. A teraz od 3 tygodni sama jej gotuje bo ten duży słoiczek 190g był za mały. Wczoraj byłą cielencinka staram się gotowac co dwa dni. A jeśli chodzi o mleko przeszłam chyba przez wszystkie możliwe i moje dziecko jadło po 50 ml, albo pluło, albo wymiotowało, albo miało zatwardzenia aż mi jej szkoda. Bez względu czy tam była kaszka czy kleik i spróbowałam dać jej mleko krowie słuchajcie po 200ml je z kaszkami już od półtora miesiąca i nic jej nie jest naszczęście.

Ja pediatre tez pytałam ale powiedział mi ze sbyt duże ryzyko alergii i mam później spróbować ale jak jej dałam i nic jej nie było to pije dalej

reklama
kira hej musimy sie do ciebie usmiechnac o wpisanie na liste alergikow :-), ale zeby ciagle nie sprawdzac, to mozemy sie tez umowic, ze mamy alergikow beda pisały czerwona czcionka -co wy na to?
podrzucam kilka przepisow na dania rybne

PAPKA Z BROKUL Z RYBKĄ
Składniki

kilka różyczek brokuła
łyżeczka oliwy z oliwek lub kawałeczek masła
10g ugotowanej ryby - np.: łosoś, pstrąg, dorsz

Sposób przyrządzenia

Brokuła ugotuj na parze, przełóż do miseczki dodaj oliwę, rybę i zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.

Uwagi

Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj przegotowaną wodę.

Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.

PAPKA RYBNA PO 7 MIESIACU
Składniki

kawałek rybnego filetu najlepiej z łososia
1 ziemniak

Sposób przyrządzenia

W naczyniu do gotowania na parze ugotuj do miękkości ziemniaka. Pod koniec dołóż filet z łososia. Do miseczki włóż rozdrobnioną rybę i ziemniaka, dodaj odrobinę wody. Całość zmiksuj. Na początku podawaj 1-2 łyżeczki. Resztę zamroź w małych porcjach w pojemniku do kostek lodu.

PAPKA RYBNA Z KALAREPKA PO 7 MIESIACU

Składniki

½ kalarepy
łyżeczka masła
3 łyżeczki kleiku ryżowego
10 g filetu z morskiej ryby
odrobina mleka lub wody

Sposób przyrządzenia

Rybę ugotuj na parze. Kalarepę drobno pokrój. Do miski przełóż, rybę i kalarepę, dodaj masło i przegotowaną ciepła wodę. Zmiksuj i zagęść kleikiem.

Podaj po przestudzeniu.

Uwagi

Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj wodę.
Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.

PAPKA RYBNO-RYZOWA PO 7 MIESIACU
Składniki

marchewka
łyżeczka masła
3 łyżeczki kleiku ryżowego
10 g filetu z morskiej ryby

Sposób przyrządzenia

Marchewkę i rybę ugotuj na parze. Do miski przełóż, rybę i marchewkę, dodaj masło i przegotowaną ciepła wodę. Zmiksuj i zagęść kleikiem.

Podaj po przestudzeniu.

RYBA Z JABŁKIEM PO 8 MIESIACU

Składniki:

jedno jabłko
10 g ugotowanej rybki
łyżeczka masła
odrobina wody
koperek suszony

Sposób przyrządzania:

Mięso drobno posiekaj. Obierz jabłko, pokrój w drobną kostkę i włóż do rondelka z odrobiną wody. Postaw na małym ogniu i rozgotuj.

Dodaj rybę, masło i koperek. Wszystko wymieszaj.

PAPKA RYBNO-GRYCZANA PO 8 MIESIACU

Składniki

10 gr płatków gryczanych
100 ml wody
100 gr łagodnego jabłka
10g ugotowanego łososia
łyżka masła
koperek

Sposób przyrządzania:

W garnuszku zagotuj wodę. Jabłko cienko obierz i drobno pokrój. Na wrzątek wrzuć jabłko i płatki gryczane. Zagotuj dodaj rybę, masło i majeranek, zmiksuj.

Do góry