reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszkow, przepisy dla malych smakoszy

Wiki - u nas to o czekoladzie to możemy zapomnieć jeszcze bardzo długo - nie dość że uczula, to Filipek ma już wystarczającą wagę :-p
Odnośnie mleka krowiego to ja sie zgadzam z dziewczynami. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale jak mi wszyscy mówią ze nie wolno to nie daję.:tak: Poza tym to jest jeszcze taka sprawa, że tobie mogło nic nie być, bo na pewno nie na 100% osób szkodzi. Czy jesteś jednak pewna że malutkiej nic nie będzie po tym? Oczywiście na koniec dam zdanie bardzo ostatnio popularne :-p - każda mama wie co dla jej dziecka najlepsze i robi to co uważa za słuszne ;-)​

reklama
kira hej musimy sie do ciebie usmiechnac o wpisanie na liste alergikow :-), ale zeby ciagle nie sprawdzac, to mozemy sie tez umowic, ze mamy alergikow beda pisały czerwona czcionka -co wy na to?
podrzucam kilka przepisow na dania rybne.

dzięki za rybne przepisy:-)
dobry pomysł z czcionką, tylko to wątku o jedzonku;-)

wiki - jak pije i nic jej nie jest, to jest OK! Moja sąsiadka od czwartego miesiąca podawała córeczce jogurt naturalny, bo innego "mleka: nie pila, tylko plula. Lekarka powiedziala NIE, klaudia piła i nic jej nie było. Teraz ma 2 latka i mleko to jedynie kakao lub przetwory. co do czekolady - moja Wikunia jadła deser hippa z czekoladą i nic jej nie yło, podobnie jak Twojej corci, wszytsko jej odpowiada i smakowo, i trawiennie (żadnych problemów). A mleko - karmie jeszcze piersią i innego nie zna.

U nas przeszło już:indyk,kurczak,dynia,szpinak,brokuły ziemniaczki,fasolka szparagowa,jabłko,banan,ryż,maliny,por,seler,sok z winogron,marchewka,chrupeczki kukurydziane i nawet chlebka próbowała.
Nawet zdarzyło mi się dać Ali ziemniaczki z sosem z mojego talerza.Sos oczywiście nie zagęszczany.
Odnośnie mleka krowiego to Ala napewno nie może ,ale nawet jakby nie miała skazy to nie odwazyłabym się dać takiemu maleństwu.
wiki Myślę że każda z nas jak była mała to piła mleko krowie bo kiedyś nie było tyle alergi co jest teraz,zresztą takie było przeświadczenie że to jest najlepsze,nikt o alergi nie słyszał.Ja osobiście jako dziecko ciągłam butlę z mlekiem krowim az mi sie uszy trzęsły i dlatego naszym rodzicom często trudno jest zrozumiec że teraz tak nie można.Przynajmniej u mnie tak jest,dlatego teściowa któregoś dnia nakarmiła moja córcię serkiem almette bo to przecież taki dobry serek.A ja teraz sobie myślę czy to jej nie zaszkodziło bo wczesniej żadnej skazy nie miała a teraz ma.Czekoladke moja córcia próbowała jak miała cztery miesiące i nic wtedy nie było,ale teraz odkąd ma tą skazę to już się wszystkiego boję.
Zastanawiałam sie ostatnio czy herbatki smakowe też mogą uczulic?

Dziewczyny zapominacie o jednej BARDZO waznej rzeczy-kiedys mlekko krowie bylo w szklanych butelkach z jednodniowym terminem przydatnosci do spozycia-a nie nafaszerowane chemią i z polrocznym terminem waznosci:baffled:

Kira ja to jeszcze pamietam jak pilam z butli mleko prosto do krowy,teraz jak sobie pymsle:baffled::baffled::no:,ale to bylo jak mialam okolo 5 lat,Tomkowi bym sie nie dowazyla dac,za malutki jeszcze jest.

Kiedys pytalam sie mojego pediatry dlaczego dzieci innych kolezanek nie maja zadnych reakcji po niektorych skladnikach a moj synio ma ,a on mi na to ze nawet jesli dzieci nie maja teraz alergii na niektore produkty to kiedy mama ktora karmi piersia,badz sama dzidzia je w nadmiarze, w przyszlosci dziecko moze miec problemy, jest lista produktow ktorych dzieci w tym wieku poprostu jesc jeszcze nie moga.

U nas przechodzi wszytko co do tej pory Filip jadł czyli:
marchew.ziemniak,pietruszka,seler,brokuł,ryz,zołtko,kurczak,cielęcinka,królik,inyk,
jabłko,gruszka,brzoskwinia,jagoda,banan,kaszki ryżowe,herbatka koperkowa,rumiankowa,jabłkowa z melisą.Nic mu po tym nie wyskakuje itp.
Nie przechodzą kaszki mleczne ze względu na mleko modyfikowane(zwraca),no i mleko mod. w czystej postaci.
Aha no i ja jem wszystko bez ogrnczeń i też mu nic nie ma

Luxik-źle mnie zrozumialas:tak:ja nie napisalam tego poniewaz uwazam ze mozna:no:jestem absolutnie przeciwna dawaniu krowiego mleka.Napisalam to poniewaz dziewczyny pisaly ze my sie wychowywalysmy na mleku krowim-ja osobiscie na bebiku-ale kiedys mleko bylo inne,bez tej calej chemii i moze dlatego dzieci lepiej tolerowaly niz teraz.
Ja tez nie odwazylabym sie dac Adasiowi mleka krowiego,uwazam ze jest tyle mozliwosc ze to juz ostatecznosc.Pisalam Wam kiedys ze córeczka brata mojego męża byla wychowywana przez babcie bo matka ją zostawila i ta mala przeszla przez wszystkie mozliwe mleka dla dzieci-na recepte tez-i na wszystkie miala uczulenie:no:w koncu babci sie wkurzyla i jak mala miala 3 msce dala jej zwykle mleko w proszku-to w niebieskiej folii,takie najtansze-z kasza manna-wreszcie dziecku nic nie bylo.Patrycja ma teraz 8 lat i zadnej alergii:tak:czyli jak zwykle zalezy od dziecka:-)

dziewczyny mleko krowie jest za "ciezkie" dla takich maluszkow,zdaje sobie sprawe z tego, ze wiekszosc z nas byla na nim wychowana, ale wiem rowniez, ze mama rozcienczala nam je z woda. poza tym jego skład tez pozostawia wiele do zyczenia, na pewno nie powinno byc podawane tak malym dzieciom, bardzo obciaza ich niedojrzałe organizmy, no ale jak juz ktos wczesniej napisal, kazda matka robi tak jak uwaza, a nam pozostaje to uszanowac, choc czasami robimy WIELKIE OCZY :szok:

reklama
Nie no Kira:-D, zrozumialam ze jestes przeciwna krowiemu mleku:wink:

Uwazam ze jesli wiki chce daje maluszkowi,ona wie najlepiej co jest najlepsze dla jej kruszynki,nikt lepiej nie wie co jej smakuje a co nie.Moim zdaniem duza role odgrywa tez intuicja,wydaje mi sie ze gdy czujemy ze cos szkodzi nie dajemy, jesli czujemy ze nie zaszkodzi dajemy...ï juz.Wiki ty jestes najkochansza i najlepsza mama dla swojego malucha:tak:,nie przejmuj sie opiniami przeciwnymi mleku od krowy;-), gdybym byla w twojej sytuacji kto wie czy sama bym malemu nie dala, na szczescie cycek mu starcza:cool2:

Do góry