reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

Azula - ja też kupiłam ziemniak ze szpinakiem, ale z Bobovity. Podobno trzeba uważać na zimniak+szpinak Hippa - zawiera mleko krowie... Ten z Bobovity nie ma, patrzyłam na skład.

She - ja podałam "swoje" jabłko póki co raz, starłam surowe :)

Kurczę, ja też nie syłszałam, aby mleka 2 nie zagęszczać, wręcz wydawało mi się, że ono to raczej służy jako "baza" pod kaszki itp. My jesteśmy na Bebilonie HA, lekarka proponowała, aby mleko następne podać normalne, nie hipoalergiczne (mam nadzieję, że będzie można...). Jak będziemy na wizycie muszę dokładnie zapytać...

Pieszczoszka - nie dostałam nigdzie Nutritonu, więc zagęszczam Krzysiowi kaszką - robię taką normalną, z 3 łyżeczek - i tak potrafi trochę ulać... to dziecię mnie zadziwia...

kasiula - mój zjada cały słoiczek zupki i cały słoiczek deserku, chyba, że daję mu do picia sok w większej ilości (ok. 100 ml) to wtedy już nie je deserka. Obiadek+deserek zastępuje jedno karmienie, tak więc u nas 4x kaszka i obiadek+deserek wychodzi.

Suzi - mój pije na 160 - 170 ml wody ok. 5 i pół miarki mleka i 3 łyżki stołowe kaszki :)

Natalka - ja też nie bawiłam się w czekanie, moje dziecko na raz chciało zjeść cały słoik jabłka - zjadł 1/4 nic mu nie było, więc już tak nie panikowałam ;) ale wiadomo - każdy brzuszek jest inny... Aaaa - zapomniałam czy mi pisałaś (jeśli się powtarzam - wybacz :p) - Twój Kubuś po zagęszczonym też ulewa? Mojemu zagęszczanie nie przeszkadza, żeby zwrócić, chociaż trochę...

Jeśli chodzi o gluten będę zgapiać od Was :D a w takim razie - jakie kaszki są na mleku Bebilon??? (teraz wyczytałam, że BoboVita jest na Bebilonie...) a dokładniej, że mamy, które karmią Bebilonem i Bebiko mogą podać BoboVitę... jutro sprawdzę (bo mam jedną z BoboVity mleczno-ryżową, może na niej jest napisane na jakim jest mleku... a - mam też jedną z Nestle, mleczno-ryżową na dobranoc, bo małżonkowi się pokićkało :p a jaki dumny był, bo jako jedyna była z jabłkiem... :p:p:p)

Ostatnia edycja:
reklama
Kugela,na ktorejs stronie skarzylas sie na samotnosc w cycowaniu. Moj maluch tylko na cycu i planuje jeszcze 1.5-2 miesiace tylko karmic piersia. Mam nadzieje, ze sie uda. Ostatnio byl wazony i przybral pol kilo przez miesiac, ale polozna nie robila dramatu. Rozwija sie znakomicie, wydaje sie, ze nie jest glodny. Fakt, ze pewniejbym sie czula, gdyby lalo mi sie zpiersi, a nie jak teraz - za kazdym razem obie wycyckane do konca.

Ciagle sie waham odnosnie wprowadzania glutenu, a w czwartek Robert skonczyl 4 miesiace. Tu nie kaza podawac glutenu wczesniej, azalecaja 6 mies tylko na piersi. Sama nie wiem...

Jak zaczne wprowadzac nowe pokarmy, to chcialabym ominac papki i stosowac metode BLW.

Katasza, pamietasz moze strone w tym watku, gdzie pisalas, ze zdecydowalas sie podawac dodatkowe posilki? Nadrobilam temat od strony 90 i widzialam, ze wspomnialas, ze dziecko slabo przybiera na wadze i dlatego rozszerzasz diete. Jaciagle licze, ze nam sie uda wylacznie cycowac choc poltora miesiaca jeszcze.

Wikasik- u ciebie bym się nie stresowała bo Robercik ładnie i systematycznie przybiera na wadze. Owszem po pół kilo, ale systematycznie. U nas do tej pory Ula przybierała minimum 750 w ciągu 6 tygodni a teraz tylko 400 to dosyć duża zmiana i stąd to rozszerzanie. Gdyby od początku wolno przybierała to pewnie bym uznała, że taka jej uroda. Ale po niej widać, że sporo "schudła" między szczepieniami.
Więc moim zdaniem Wikasik spokojnie sobie cycujcie przez najbliższe 2 miesiące. Ważne że u was przyrost wagi jest stały.

I jeszcze jedno- Robercik przybrał 500 w ciągu miesiąca więc książkowo. Ula przybrała 400 g w 6 tygodni czyli zdecydowanie za mało bo wychodzi niecałe 70 g w tydzień.

mam nadzieje, wikasik, ze sie uda z tym (.) (.) :-) I razniej mi, ze nie zostaje sama na posterunku ;-)Z glutenem to ja zrozumialam tak, ze wazne jest aby byl wprowadzony w czasie kiedy sie jeszcze karmi piersia - moze to wiec byc rowniez w 7. miesiacu. BLW podoba mi sie w sensie "ideowym" bo bliskie mi sa teorie wzorujace sie na naturze ale gorzej to widze w praktyce :baffled:

W Polsce dzieci wychodzące ze szpitala maja pobierana krew z piety, która słuzy do badań wykrywających 4 choroby metaboliczne, w tym celiaklię. Bo w Polsce zauważono ostatnio spory wzrost osób chorych na ta chorobę, często niezdiagnozowana przez wiele lat. Najlepszą ochrona przed ta choroba jest WYŁĄCZNE karmienia piersia przez 6 miesięcy, a same widzicie ile kobiet karmi piersia teraz. No i szukają rozwiązań. W Polsce gluten jest inaczej wprowadzany niz w innych krajach - cytat:

Dostępne aktualnie wyniki badań wskazują, że najlepiej wprowadzać gluten do diety między 4 a 7 miesiącem życia dziecka. Jest to jednak zalecenie a nie obowiązek. Warto podkreślić, że badania wciąż trwają, a wyniki już zakończonych nie są jednoznaczne!
Badania, na których opiera się WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) i AAP (Amerykańska Akademia Pediatryczna) dowodzą, że najlepiej przed celiakią chroni wyłączne karmienie piersią do ukończenia przez dziecko 6 miesięcy! Zauważamy tu, więc sprzeczność.

Nowy schemat żywienia niemowląt, zawierający zalecenie wczesnego wprowadzenia glutenu, został w Polsce przyjęty pospiesznie i bez rzetelnej dyskusji na ten temat. Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią wniósł w tej sprawie protest popierając zalecenia WHO i AAP, argumentując swoją postawę m.in. tym, iż skracanie okresu wyłącznego karmienia piersią przez wcześniejsze wprowadzenie żywności uzupełniającej zwiększa ryzyko: błędów jakościowych i higienicznych, zaprzestania karmienia piersią, podwyższonej zachorowalności.
Wspólnym punktem łączący badania jest zdanie, iż najkorzystniejsze dla zdrowia dziecka jest prowadzenia ekspozycji na gluten w okresie karmienia piersią.

Rodzic kierując się własną intuicją, czy własną oceną dotychczasowych badań naukowych, może wprowadzać gluten do diety swojego dziecka według nowych zaleceń, jak również może postępować według starego schematu żywienia zalecającego wprowadzanie glutenu dopiero w 10 miesiącu.

Ja chyba jednak ten gluten odpuszcze... za leniwa jestem ;) Flaurka, Robert tez mial to badanie robione, czy to dobry wynik oznacza, ze gluten nie bedzie stanowil problemu? Czy moze odwrotnie - jesli wynik zly, to choroba jest na pewno, a dobry nic nie gwarantuje?

A BLW to mi sie z BARFem kojarzy. Daje rade z surowym miechem, to i warzywkami/owocami dam rade.

kugela- my też tylko na cycu, chociaż uległam manii glutenowej i podaje łyżeczkę kaszki od całych dwóch dni:-D
nie wiem ile się będziemy cycować jeszcze, ale póki co pokarm jest; jak to powiedziała ostatnio moja babcia: "mleczna jestem dobrze",
jak to powiedziałam mężowi, to mnie polizał po dekolcie i stwierdził, że bardziej ziołami pachnę, niż czekoladą (a piłam akurat meliskę); określenie mleczna jakoś z czekoladą mi się nie skojarzyło, tylko z krówką, delikatnie mówiąc:rofl2:

wikasik- nie taki straszny ten gluten, tzn. przygotowywanie.. łyżeczka kaszki, kilka ml wody ostudzonej do 50 stopni, bach bach pomieszane i aplikacja do gębki :-D

reklama
anik pytalas już sie ale to co :-p odpowiem znowu:-p tak zdarza mu sie ulac po takim zageszczeniu ale w porownaniu z tym co bylo wczeniej to pikuś wiec sie tym w ogóle nie przejmuje:tak:
tak bobovita to dla mam bebilonowatych i bebikowatych...a ze bebiko i bebilon to praktycznie to samo to kaszki z bobovity dla nas ;-)

pieszczoszka ja mysle ze te niecale 2 tyg( JAKOS TAK NIE ?) co zostaly Laurze do ukonczenia 6 m to juz niewiele ...a pediatra chyba wie co robi ;-) moja znajoma tez podawala juz troche wczesniej;-) o te troche nie chodzi;-)a przeciez kiedys podawalo sie juz po 4 m ale pozmieniali i jest po 6 m. a na ile ci taka puszka starczy ??

Ostatnia edycja:
Do góry