reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

Chciałam dzisiaj ugotowac mojemu dzieciowi zupkę sama... ugotowałam, przetarłam przez sito (nie dorobiłam się jeszcze blendera) a on pluł nią tak, że resztki miał nawet w uchu :eek::eek: pachniała sto razy lepiej niż ta ze słoika, w smaku też moim zdaniem była o niebo lepsza (bo nie na bazie samej marchewki) a on "dindał", prychał i wypluwał... poddałam się po 15 minutach i poszłam zrobić kaszkę... słoiczka nie dałam. Zgubiły mi się przepisy od Mysiochomis - może popełniłam jakiś błąd w gotowaniu?:-:)-:)-(
 
reklama
2 ziemniaczki, 1/3 większej marchewki i odrobina pietruszki, pokroiłam w kostkę żeby lepiej się ugotowało, zalałam wodą i to wszystko. A i odrobina masła. Później przetarłam przez sito na papkę...
 
2 ziemniaczki, 1/3 większej marchewki i odrobina pietruszki, pokroiłam w kostkę żeby lepiej się ugotowało, zalałam wodą i to wszystko. A i odrobina masła. Później przetarłam przez sito na papkę...
to w sumie niby to co juz jadl no nie:confused2:no chyba ze mu pietruszka nie podeszla zawsze to smak troche zmieni....:confused2: badz maslo...
 
do słoiczkowych zupek dodają sok jabłkowy lub winogronowy co powoduje ,że zupka ma delikatniejszy smak i dzieci chętniej jedzą.;-):-):-)
Spróbuj tak zrobić .Moja samych gotowanych warzyw też nie chce ,a z sokiem jabłkowym i owszem .
Dodaję troszkę soczku jabłkowego Gerbera ;-):-):-)
W wielu zupkach jest też mączka kukurydziana lub ryżowa9czyli nasz kleik lub mąka) jako zagęstnik .
Dla firmy taniej ,a dla dziecka również delikatniejszy smak.
Właśnie przez te zagęstniki zupek słoiczkowych nie można drugi raz podgrzewać ,bo się dosłownie woda robi...

a tu obiecane przepisy
Puree owocowe (od 5 miesiąca)
Jabłko obrać ze skórki pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody. Kiedy będzie
już papka dodać 2,5 łyżki sinlac i zamieszać. Można dodać sok jabłkowy lub
koperek.

Puree marchewkowe (od 5 miesiąca)
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i ugotować w wodzie (120 ml) do konsystencji
papki. Dodać 1,5 łyżki sinlac i zamieszać. Można dodać oliwę, koperek i sól.

Zupka z brokułów (od 6 miesiąca)
Ugotować brokuły, wyjąć i rozetrzeć, dolać wodę, w której były gotowane i
wsypać łyżkę sinlac.

Lane kluski (od 8 miesiąca)
50 ml wody rozmieszać z 2 płaskimi łyżkami sinlac, dodać 30 ml mąki
bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" i wymieszać. Wlewać kluski na wrzącą,
osoloną wodę cieńkim strumieniem, co jakiś czas mieszając, gotować 2 mmin. i
wylać na sitko.

Kluseczki ziemniaczane (od 10 miesiąca)
Ugotowany ziemniak starannie rozgnieść lub utrzeć na tarce. Do małego kubka
wlać 2 łyżeczki wody, dodać 1 łyżeczkę sinlac i wymieszać. Masę połączyć z
roztartym ziemniakiem i solą. Z gotowej masy robić małe kulki ok. 1,5 cm. Kulki
obtoczyć w mące ryżowej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Kluseczki bananowe (od 10 miesiąca)
Nestle Sinlac (2 łyżeczki) rozmieszaj z wodą (5 łyżeczek), dodaj 3 łyżeczki
tartego banana, 2 łyżeczki mąki ryżowej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i
wymieszaj. Wlewaj kluski na rzącą, osoloną wodę, co jakiś czas mieszając. Gotuj
2 min. Wylej na sitko.

Kluski z owocami (od 10 miesiąca)
50 ml wody
15 ml sinlac (1 płaska łyżka)
15 ml kleiku ryżowego (1 płaska łyżka)
45 ml mąki ryżowej (3 płaskie łyżki)
1 ml oleju, sól
5 wiśni lub innych owoców
Wymieszaj sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki
ciasta zagnieć na placuszki, połóż na nie wiśnie i zrób kulki (jak knedle)

Placuszki ryżowe
3 łyżki wody
2 płaskie łyżki sinlac
1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
0,5 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Na oleju smaż
placki na złoty kolor. Można smażyć bez tłuszczu na “nieprzywierającej” patelni.

Placki ziemniaczane (powyżej roku)
1 ziemniak utrzyj na tarce, dodaj łyżkę sinlac, dosól do smaku i wymieszaj.Smaż
na gorącym oleju na złoty kolor.

Paluszki mięsne (powyżej roku)
2 łyżki wody
1 łyżka sinlac
3 czubate łyżki gotowanego, mielonego indyka
Połącz sinlac z wodą, dodaj mięsa i zagnieć. Z masy formuj małe paluszki. Można
obtoczyć je w mąc ryżowej. Smażyć na złoty kolor lub upiec w piekarniku.

Naleśniki (powyżej roku)
30 ml mąki ryżowej (2 płaskie łyżki)
25 ml sinlac ( 5 płaskich łyżeczek)
5 ml oleju
60 ml wody
sól
Sinlac wymieszaj z wodą, dolej olej, mąkę ryżową, sól i wymieszaj. Olej do
smażenia dodaje się tylko do pierwszego naleśnika.

Ciasteczka
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej
50 g margaryny bezmlecznej
1/3 szklanki wody
3 czubate łyżki sinlac
Do margaryny dodać mąkę i posiekać nożem. Sinlac wymieszaj z wodą i dodaj do
mąki imargaryny. Zagnieć ciasto. Uformowaną kulkę włóż do zamrażalnika na 15
min. Na posmarowaną olejem blachę układaj uformowane z ciasta kulki – placuszki
gr. 1 cm. Piecz w piekarniku w temp. 200 przez ok. 15 min.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry