reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

Chciałam dzisiaj ugotowac mojemu dzieciowi zupkę sama... ugotowałam, przetarłam przez sito (nie dorobiłam się jeszcze blendera) a on pluł nią tak, że resztki miał nawet w uchu :eek::eek: pachniała sto razy lepiej niż ta ze słoika, w smaku też moim zdaniem była o niebo lepsza (bo nie na bazie samej marchewki) a on "dindał", prychał i wypluwał... poddałam się po 15 minutach i poszłam zrobić kaszkę... słoiczka nie dałam. Zgubiły mi się przepisy od Mysiochomis - może popełniłam jakiś błąd w gotowaniu?:-:)-:)-(
 
reklama
2 ziemniaczki, 1/3 większej marchewki i odrobina pietruszki, pokroiłam w kostkę żeby lepiej się ugotowało, zalałam wodą i to wszystko. A i odrobina masła. Później przetarłam przez sito na papkę...
 
2 ziemniaczki, 1/3 większej marchewki i odrobina pietruszki, pokroiłam w kostkę żeby lepiej się ugotowało, zalałam wodą i to wszystko. A i odrobina masła. Później przetarłam przez sito na papkę...
to w sumie niby to co juz jadl no nie:confused2:no chyba ze mu pietruszka nie podeszla zawsze to smak troche zmieni....:confused2: badz maslo...
 
do słoiczkowych zupek dodają sok jabłkowy lub winogronowy co powoduje ,że zupka ma delikatniejszy smak i dzieci chętniej jedzą.;-):-):-)
Spróbuj tak zrobić .Moja samych gotowanych warzyw też nie chce ,a z sokiem jabłkowym i owszem .
Dodaję troszkę soczku jabłkowego Gerbera ;-):-):-)
W wielu zupkach jest też mączka kukurydziana lub ryżowa9czyli nasz kleik lub mąka) jako zagęstnik .
Dla firmy taniej ,a dla dziecka również delikatniejszy smak.
Właśnie przez te zagęstniki zupek słoiczkowych nie można drugi raz podgrzewać ,bo się dosłownie woda robi...

a tu obiecane przepisy
Puree owocowe (od 5 miesiąca)
Jabłko obrać ze skórki pokroić i dusić w niewielkiej ilości wody. Kiedy będzie
już papka dodać 2,5 łyżki sinlac i zamieszać. Można dodać sok jabłkowy lub
koperek.

Puree marchewkowe (od 5 miesiąca)
Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce i ugotować w wodzie (120 ml) do konsystencji
papki. Dodać 1,5 łyżki sinlac i zamieszać. Można dodać oliwę, koperek i sól.

Zupka z brokułów (od 6 miesiąca)
Ugotować brokuły, wyjąć i rozetrzeć, dolać wodę, w której były gotowane i
wsypać łyżkę sinlac.

Lane kluski (od 8 miesiąca)
50 ml wody rozmieszać z 2 płaskimi łyżkami sinlac, dodać 30 ml mąki
bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" i wymieszać. Wlewać kluski na wrzącą,
osoloną wodę cieńkim strumieniem, co jakiś czas mieszając, gotować 2 mmin. i
wylać na sitko.

Kluseczki ziemniaczane (od 10 miesiąca)
Ugotowany ziemniak starannie rozgnieść lub utrzeć na tarce. Do małego kubka
wlać 2 łyżeczki wody, dodać 1 łyżeczkę sinlac i wymieszać. Masę połączyć z
roztartym ziemniakiem i solą. Z gotowej masy robić małe kulki ok. 1,5 cm. Kulki
obtoczyć w mące ryżowej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Kluseczki bananowe (od 10 miesiąca)
Nestle Sinlac (2 łyżeczki) rozmieszaj z wodą (5 łyżeczek), dodaj 3 łyżeczki
tartego banana, 2 łyżeczki mąki ryżowej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i
wymieszaj. Wlewaj kluski na rzącą, osoloną wodę, co jakiś czas mieszając. Gotuj
2 min. Wylej na sitko.

Kluski z owocami (od 10 miesiąca)
50 ml wody
15 ml sinlac (1 płaska łyżka)
15 ml kleiku ryżowego (1 płaska łyżka)
45 ml mąki ryżowej (3 płaskie łyżki)
1 ml oleju, sól
5 wiśni lub innych owoców
Wymieszaj sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Kawałki
ciasta zagnieć na placuszki, połóż na nie wiśnie i zrób kulki (jak knedle)

Placuszki ryżowe
3 łyżki wody
2 płaskie łyżki sinlac
1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
0,5 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Sinlac wymieszaj z wodą, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Na oleju smaż
placki na złoty kolor. Można smażyć bez tłuszczu na “nieprzywierającej” patelni.

Placki ziemniaczane (powyżej roku)
1 ziemniak utrzyj na tarce, dodaj łyżkę sinlac, dosól do smaku i wymieszaj.Smaż
na gorącym oleju na złoty kolor.

Paluszki mięsne (powyżej roku)
2 łyżki wody
1 łyżka sinlac
3 czubate łyżki gotowanego, mielonego indyka
Połącz sinlac z wodą, dodaj mięsa i zagnieć. Z masy formuj małe paluszki. Można
obtoczyć je w mąc ryżowej. Smażyć na złoty kolor lub upiec w piekarniku.

Naleśniki (powyżej roku)
30 ml mąki ryżowej (2 płaskie łyżki)
25 ml sinlac ( 5 płaskich łyżeczek)
5 ml oleju
60 ml wody
sól
Sinlac wymieszaj z wodą, dolej olej, mąkę ryżową, sól i wymieszaj. Olej do
smażenia dodaje się tylko do pierwszego naleśnika.

Ciasteczka
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej
50 g margaryny bezmlecznej
1/3 szklanki wody
3 czubate łyżki sinlac
Do margaryny dodać mąkę i posiekać nożem. Sinlac wymieszaj z wodą i dodaj do
mąki imargaryny. Zagnieć ciasto. Uformowaną kulkę włóż do zamrażalnika na 15
min. Na posmarowaną olejem blachę układaj uformowane z ciasta kulki – placuszki
gr. 1 cm. Piecz w piekarniku w temp. 200 przez ok. 15 min.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry