reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

Patryk zupy je, taki obowiazek i juz;) tzn jak nie ma dla niego drugiego (bo wiem ze nie tknie) to je zupe.
Z owocow truskawki, maliny, jagody, banany i jablko jak go przekupie.
Marchewke taka duszona (potrawke) zje do obiadu, kalafior i brokul, to tyle.

Sniadania i kolacje to albo chleb z serem bialym i dzemem albo owsianka, tyle.

Ale pocieszam sie, ze ja w dziecinstwie jadlam tylko barszcz bialy i zupe pomidorowa na zmiane.

Co do siostry i jej jedzenia to watpie czy podziala, bo w przedszkolu dzieci jedza wszystko a on same ziemniaki lub sam ryz. Teraz odpadna mu obiady bo idzie tylko na 2,5h do przedszkola i obiad w domu bedzie.

reklama
doczytałam wątek bo tez już niebawem myślimy o rozszerzaniu diety dziś lub juto wybieram się do pediatry po recepte na mleko to i podpytam co i jak. Kleik kukurydziany już zakupiłam i chętnie bym już to mleczko zagęsciła tym kleikiem bo nasza dostaje mleko z nutritonem bllle w smaku a raczej bez smaku się robi bo jej dużo tego musze dawac no ale czekam az z pediatrą pogadam ile tego i jak zwiększać. Kupiłam też kaszke ryzową z racji alergi na mleko i tez musze o nią podpytać.

co do ważywek zupe i deserków to sa zupy jedno składnikowe i czy to rozszezanie zacząc własnie marchew zupka jabłko czy marchew jabłka zupka

ja chciałam poczatkowo gotować sama ale jednak na poczatek pójda słoiczki niestety nie mam możliwości kupienia marcheweczki na bazarku żeby była z ogrodka 9najblizyszy taki bazarek 15 km z dwoma przesiadkami autobusem cięzko to widzę ) a tej z supermarketu narazie dziecku nie dam bo jak dla mnie to one dziwne są takie ładne duże i prościutkie same takie nie rosną hi hi czekamy az babcia na chrzciny przywiezie zapsa marchewki jabłek ze swojego ogródka

ja od wczoraj dla malego robie kleik ryzowy do butelki, wsuwa i nie narzeka, za 2 dni dam marchewke lub ziemniaka z czyms, zobacze co tam jest w sloiczkam.

wiec my narazie jedziemy na słoiczkach i w pon zaczełam od marchewki ....srednio mu podeszla ale jadł,dzisiaj bylo jabłuszko i to poki co hit mojego łobuza ...zjadł za jednym razem 1/3 słoiczka i z kazda łyzeczka piszczał o wiecej :-) teraz pije juz 180 ml mm z kleikiem kukurydzianym po 150 ml ledwo starczało na 2,5 h a zageszczałam juz nawet 3 lyzkami wiec musialam zwiekszyc proporcje mleka i teraz jest juz zadowolony i najedzony ;-) mam małego glodomora co zrobic ;-):sorry:

A jak Waszym maluchom idzie jedzenie lyzeczka?
Ja od 3 dni daje Mii kaszke lyzeczka, pluje dalej jak widzi mimo, ze to znajomy smak z butelki. Najpierw bardzo sie smieje z tej lyzeczki a zaraz sie wkurza...
Wole od kaszki zaczac nauke lyzeczkowa zeby znala smak s nie zaczne od ziemniaka i bedzie hardcore;) Nie wiem, czarno to wszystko widze;)

Ollena moj ladnie je z lyzeczki za to z butelki nie chce:/ , wczoraj znow dokupilam nowe butelki , szukamy butelki ktora mu bedzie odpowiadala , troszke mnie to dziwi ze nie chce jesc z butli bo jak byl maly wciagal mleczko z butli a teraz ryk jak by go gryzla butelka.
Ollena a moze przyczyna jest w lyzeczce?? Ja kupilam taka bardzo miekka z TT , corka sie smieje ze jest tak miekka ze nie idzie nia nabrac jedzonka:laugh2:

Ollena - a moze wlasnie jest na odwrot? Ze ona znany smak chce w znany sposob, czyli z butelki a nowy chetnie zje w nowy sposb, czyt. z lyzeczki? :tak:

A jak Waszym maluchom idzie jedzenie lyzeczka?
Ja od 3 dni daje Mii kaszke lyzeczka, pluje dalej jak widzi mimo, ze to znajomy smak z butelki. Najpierw bardzo sie smieje z tej lyzeczki a zaraz sie wkurza...
Wole od kaszki zaczac nauke lyzeczkowa zeby znala smak s nie zaczne od ziemniaka i bedzie hardcore;) Nie wiem, czarno to wszystko widze;)
Być może właśnie powinnaś dać coś innego do spróbowania ,bo kaszkę to się z butelki je...;-);-)
Może właśnie ziemniak zasmakuje i zainteresuje?
A może po prostu trzeba zmienić łyżeczkę lub technikę karmienia?

Po prostu musisz dojść do przyczyny metodą prób i błędów .

Ollena moj ladnie je z lyzeczki za to z butelki nie chce:/ , wczoraj znow dokupilam nowe butelki , szukamy butelki ktora mu bedzie odpowiadala , troszke mnie to dziwi ze nie chce jesc z butli bo jak byl maly wciagal mleczko z butli a teraz ryk jak by go gryzla butelka.
Ollena a moze przyczyna jest w lyzeczce?? Ja kupilam taka bardzo miekka z TT , corka sie smieje ze jest tak miekka ze nie idzie nia nabrac jedzonka:laugh2:
Jak je z łyżeczki i dobrze mu to idzie to być może nie zaakceptuje żadnej butelki ,bo właśnie łyżeczka bardziej mu odpowiada.
Jak był mały to jeszcze nie kumał o co biega ,a teraz już cwaniak i rozróżnia gumę od cycusia ...;-):-D:-D

My mamy takie łyżeczki.
Philips Avent Łyżeczki z miękka końcówką SCF710/00 - Avent - artykuły do pielęgnacji dziecka i mamy Philips - Sklep internetowy Agito.pl
dla mnie jest idealna
mała ,miękka i długa ;-)

reklama
moj nie ma problemow z jedzeniem z łyzeczki bo od poczatku jest nauczony tak połykac witaminki ;-) a łyzeczka mam jakas dla dzieci ale nie zadna miekka jakas zwykla ale maly przyzwyczajony do takiej wiec juz nie zmienialam ;-)

Do góry