reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

tzn te schematy sa wszedzie podobne ale takie ogolnikowe co mniej wiecej sie powinno znajdowac w jadlospisie takiego brzadca a co ty wprowadzisz jako pierwsze to tak naprawde zalezy od ciebie bo jedna wpierw da owoc a druga warzywa ....a dalej od dziecka co w ogole bedzie chcialo jesci i wtedy to sobie mozna ukladac menu maluszka :sorry2: ja i tak 1 m-c bede na sloiczkach wiecej wiec bede dawala co maja odpowiednie dla wieku ;-)

reklama
Natalka juz w sumie napisala to, cochcialam dodac. W Australii nie mowia wprost, ze pierwsza np. marchew czy ziemniak, podaja liste warzyw/owocow/mies/nabialu na kolejne miesiace i rodzicdecyduje w jakiej kolejnosci. Sugeruja jedynie, zeby nowy produkt wprowadzac 4-5 dni po poprzednim. O podajailosci, na poczatek 1-3 lyzeczki nowosci.

Ja lece podobnie jak Pieszczoszka:tak: Nie jedlismy jeszcze dan z ryżem ale za to wprowadziłam również kleik ryżowy;-), kukurydiany. Zagęszczam mleczko na noc i na pierwsze karmienie...np wczoraj mój łobuziak zjadł przed 20 i dzis o 7...potem dalej lulu i wstalismy o 10:laugh2: teraz toczy sie monolog z karuzelą:tak: a ja czekam na sygnał o papu:tak:
Dzis podaje zupke ze słoiczka + jabluszko na podwieczorek...mysle ze te schematy sa bardzo ogólnikowe a wiadomo każde dzieciątko jest inne.
Mój Ali lubi jesc:-D i japa mu sie cieszy na sam widok łyżeczki :tak:

Natalka wiesz ze faktycznie ten smoczek o który Ci pisałam byl popsuty:baffled::angry: tzn fabrycznie nie mial tej kreseczki:no: czyli z moją głową wszystko ok:-D
Kupiłam ten 3przepływowy ale maly mi sie strasznie krztusi :szok: nawet przy mleku zagęszczonym(daje 2 miarki od mlek na 180ml) i to na I stopniu przepływu:eek: no nic bedzie na później... wypróbowałam juz mase smoczków i przypadł mu do gustu LOVI:tak:

No jednak byl zepsuty ten smoczek ...bo caly czas mnie to zastanawialo dlaczego ci nie lecialo nic :-)teraz zagadka rozwiazana :-) moj cale szczescie nie ma problemow z piciem przez ten trojprzeplywowy. teraz jak mu robie 180 ml i 3,5 łyzki stolowe kleiku to juz pije z II bo mialam wraznie ze na I mu wolno leci:dry:
My jeszcze tydzien i 2 dni i ruszamy z rozszerzeniem diety ,zaczynamy od marchewki ;-)

mnie zastanawia inna kwestia - jesli podzielic produkty na 3 grupy:

1. warzywa / owoce
2. mieso
3. gluten

to w jakiej kolejnosci i po jakim czasie wprowadzac poszczegolne grupy (tak mniej-wiecej), np. 4 tyg. tylko warzywka i/lub owoce, potem mieso z warzywami 4 tyg. a potem kaszki czy na odwrot czy jednoczesnie czy jak :confused:

Natalka czekam z niecierpliwoscia na relacje z pierwszego posilku:tak:
Ja daje mniej lkeiku i może dlatego, bo to wcale nie jest takie gęste:no:. Wystarcza mu ta ilość na ok 12 godz więc nie wiem czy jest sens dawać więcej:confused:
Kugela a Wy jestescie na mm? i z gory prosze o wybaczenie, skleroza gora:zawstydzona/y:

My jeszcze troszkę i zaczynamy przygodę z mięskiem:tak:

suzi - my sie cycujemy i dlatego jak tak licze to jakos malo czasu wychodzi: jezeli zaczelabym po 6.msc (czyli w 7.) i od 8. msc (wg. tekstu australijskiego) powinno byc miesko to zostaje 7. msc na warzywka a kiedy wtedy "wojowac" z tym glutenem? :confused: Na przemian z warzywkami, z miesem, pomiedzy czy po nich? Tej informacji jakos nigdzie nie moge znalezc :baffled:

Tak własnie mi się wydawało :tak:ale nie bylam pewna... u Was ten schemat jest troszeczkę inny niż u dzieci na mm,wiec nie bardzo wiem co Ci doradzić:dry: A pediatra coś mówiła w tym temacie? Czy jeszcze za wcześnie?

reklama
Olisia - żeby nie głupieć to polecam wybrać jeden schemat i trzymać się tylko tego. wszystkie zmiany w nim będziesz wprowadzać instynktownie, z własnego doświadczenia, które szybko złapiesz przy córce.

kugela - po4m zaczynasz od pojedynczych warzyw/owoców. proponuję zdecydować co ile dni wprowadzasz nowy składnik. np 3. i po 3 dniach np marchewki, jabłko i kontynuacja marchewki, później np dynia i kontynuacja marchewki i jabłka. mięsko od 5m, więc za ten pierwszy miesiąc większość warzyw i owoców wprowadzisz. później mięsko z warzywami, które były poprzednio i kontynuacja owoców. Kaszki, kleiki równo z warzywami, ale np rano i wieczorem, a warzywa i owoce na "obiad/podwieczorek".

2 dni temu Hanusia miała problemy brzuszkowe - 3kupy w przeciągu 3h i to rzadkie, nic poza tym, dziecko pogodne, więc wysłałam Miśka po kleik ryżowy. zrobiłam na wodzie (zalecienie ze szpitala przy biegunce Bartka w tym wieku) i dawałam łyżeczką. Hanusia wypluwała, albo.. powodowała odruch wymiotny. Misiek mówi - daj jej z mlekiem - na 150ml mleka dałam jedną miarkę kleiku, Hanusia wypiła 20ml i koniec:/
w ciągu dnia wypiła rano 30, 20, 90, 30 i na noc 10. dodam, że samego mleka, bo z kleikiem nie chciała później w ogóle. kupy już w ilości 1 choć rzadka, więc daję sobie spokój z nowościami, poczekam tak jak planowałam.

Ostatnia edycja:
Do góry