suzi - my sie cycujemy i dlatego jak tak licze to jakos malo czasu wychodzi: jezeli zaczelabym po 6.msc (czyli w 7.) i od 8. msc (wg. tekstu australijskiego) powinno byc miesko to zostaje 7. msc na warzywka a kiedy wtedy "wojowac" z tym glutenem?
Na przemian z warzywkami, z miesem, pomiedzy czy po nich? Tej informacji jakos nigdzie nie moge znalezc
Kugela najlepiej na instynkt.
Bo co jest zaplanowane nie zawsze może wyjść tak do końca.
Jeśli coś np uczuli małego to wtedy całkowicie trzeba przerwać na co najmniej 7 dni podawanie nowości i cały misternie ułożony schemat bierze w łeb... ;-);-)
Najważniejsze jest wprowadzanie wg etapów .
Czyli najpierw wprowadzasz te rzeczy ,które są po 4 miesiącu bez względu na to ile maluch ma jak ty się zdecydujesz na nowości.
Bez znaczenia tak naprawdę co najpierw wybierzesz -ważne ,żeby było z tego 1 etapu .
Można wprowadzić najpierw marchew lub ziemniaka czy np jabłko ,a potem marchewkę .
Wszystkie produkty są fazą początkową i od Ciebie zależy co podasz maluchowi.
Z glutenem to jest tak ,że w zasadzie nie wiadomo bo:
Niby wprowadzać u dzieci karmionych mm po 4 miesiacu i tu wszystko oki ,ale u dzieci karmionych piersią proponują już po ukończeniu 5 miesięcy .
I tu ciekawostka .
Zalecają karmienie tylko piersią do końca 6 miesiąca ,a gluten każą wprowadzić po 5
Samo sobie zaprzecza,bo wprowadzenie glutenu jest niejako rozszerzeniem diety .Tak samo zresztą wprowadzenie dziecku kukurydzianego czy ryżowego.
Także mamuśki te co zagęszczają mleko kleikami zaczeły rozszerzanie diety właśnie od podania tych produktów . ;-)
:-):-):-)
A tu więcej o glutenie wg polskich norm:
Ekspozycja na gluten - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety
ooo nie, nie ,
zanetaa, po 4msc to mi sie wydaje za wczesnie
suzi - pediatra kazala sie cycowac i jeszcze za wczesnie na rozwazania ale skoro tu wre taka dyskusja to chcialam sie podlaczyc, poki temat aktualny i macie swieza wiedze
Jeszcze jedna kwestia - jakie oleje mozna? pisza slonecznikowy i rzepakowy ale one mi sie wydaja takie sredniej jakosci. Mnie bardziej przekonywalby lniany, z oliwek ale nie wiem, czy taki maluch moze juz te rodzaje wsuwac
Słonecznikowy nie -bo ma za dużo tych wielonasyconych.
Najlepszy jest lniany ,rzepakowy lub naturalne masło 82 % tłuszczu.
Oliwa z oliwek to zależy jaka
tu jest opis wszystkich ;-)
Oliwa z oliwek:
Oliwa z oliwek to gęsty, zielonkawy olej, wyciskany z oliwek. Jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone i stanowi dobre źródło podstawowego kwasu tłuszczowego - kwasu linolowego. Oliwa z oliwek zawiera także kwas oleinowy, który wraz z kwasem linolowym wchodzi w skład kwasów z grupy Omega-3. Hamują one rozwój miażdżycy, obniżając ilość 'złego' (LDL) cholesterolu i podnosząc poziom 'dobrego' (HDL), a także zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników.
W przypadku tego produktu możemy mieć do czynienia z następującymi rodzajami:
- oliwa extra vergine (extra virgin olive oil) - najlepsza i najdroższa. Powinno się ją spożywać na surowo. Może być lekko mętna i z osadem. Często pakowana jest w ciemne szkło.
- oliwa vergine (virgin olive oil) - nieco gorszej jakości, lecz o bardziej uniwersalnym znaczeniu: nadaje się do sałatek, gotowania i smażenia.
- zwykła oliwa vergine (ordinary virgin olive oil) - polecana do gotowania, smażenia oraz spożywania na surowo.
- oliwa wytłokowa (olive - pomace oil) - nadaje się do sałatek i majonezu.
- oliwa rafinowana (rafined olive oil) - polecana do gotowania, smażenia i pieczenia.
- oliwa (olive oil) - to mieszanina oliwy rafinowanej i virgin. Polecana do spożycia na surowo.
- oliwa wytłokowa rafinowana (olio di sanse rettificato) - odpowiednia do smażenia.
Na europejskim rynku jest ponadto dostępna aromatyzowana oliwa z oliwek , np. o smaku cytrynowym.
Jak przechowywać ?
Oliwę z oliwek przede wszystkim należy przechowywać z dala od światła, w chłodnym miejscy, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura sprawia, że z oliwy wytrąca się osad, co obniża jej walory odżywcze.
Zamknięta fabrycznie butelka lub puszka z oliwą może być przechowywana dwa lata, natomiast po otwarciu - trzy miesiące.
Pamiętaj!
Kupując olej lub oliwę z oliwek, wybieraj produkt 'tłoczony na zimno'.
Źródła: 'Samo zdrowie', nr 6/2000 oraz miniEncyklopedia 'Żywność wegetariańska', Oficyna wydawnicza ATENA PERFEKT, 1994
Opracowała: Ewa Hełpa-Kulińska